Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Piemin bīskapa B.Sloskāna priesterības simtgadi
24.01.2017 pl. 11:10
21.janvārī Rīgas katoļu ģimnāzijas kapelā notika Svētā Mise, pieminot bīskapa Boļeslava Sloskāna priesterības simtgadi. Sv. Misi celebrēja Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Piedalījās bīskapa Boļeslava Sloskāna audzēknis, emeritētais bīskaps Antons Justs, Jelgavas bīskaps Eduards Pavlovskis, Liepājas bīskaps Viktors Stulpins, priesteri, vēstniece pie Svētā Krēsla Veronika Erte, kā arī ģimnāzijas skolotāji, skolnieki, RARZI direktore Žaneta Narkeviča, mākslinieks Kārlis Dobrājs, kā arī ticīgie. Sv. Mises sprediķī arhibīskaps atgādināja sv. Agneses (kuras piemiņas diena tika svinēta) un godājamā bīskapa B. Sloskāna dzīves piemērus, kam jāpamudina arī ikvienu ticībā uzticīgi sekot Kristum, atpazīstot sevī to, kas ir labs un sargājoties no visa, kas attālina no Dievs.

Pēc dievkalpojuma bīskapa Boļeslava Sloskāna muzejā, kas atrodas ģimnāzijas telpās, tika dāvināta glezna, kurā attēlots bīskaps Sloskāns ar Lizjē klostera dārza eņģeli fonā. Šo gleznu finansiāli atbalstīja katoļu studentu un akadēmiķu korporācija "Dzintars". Atklājot gleznu, bīskaps Antons Justs atcerējās, ka viņa pirmā sastapšanās ar bīskapu Sloskānu notika netieši, kad 1940. gadā Viļānos, kur bīskapa Justa tēvocis bija mariāņu mūks, vizitācijas laikā viņš saņēma Iestiprināšanas sakramentu no bīskapa Sloskāna rokām. Kā teica sirmais bīskaps, viņš neatceras sprediķa saturu, bet atceras, ka bīskaps Sloskāns runājis ļoti pārliecinoši, kā jau pristava (mūsdienās - policista) dēls. Vēlāk, pēckara gados, viņi sastapās Beļģijas seminārā, kuru bīskaps Sloskāns bija nodibinājis latviešu semināristiem. Seminārs bija nosacīti, jo semināristi studēja dažādos semināros, bet tikai brīvlaikā bīskaps viņus sapulcināja kādā abatijā. Bīskaps Justs pateicās arī māksliniekam K. Dobrājam par paveikto darbu, kā arī par sv. Terēzes no Bērna Jēzus gleznu, ko mākslinieks muzejam dāvāja no sevis. Mākslinieks uzsvēra, ka gleznojot bīskapu Sloskānu viņš saprata, ka sv. Terēzes gleznai jābūt blakus bīskapa Boļeslava gleznai. Mākslinieks pateicās par iespēju gleznot garīgu cilvēku un par atbalstu, kuru sevišķā veidā sniedza bīskaps A. Justs.

Savukārt vēstniece V.Erte uzsvēra, ka bīskapa Sloskāna devums Latvijai ir būtisks, ņemot vērā viņa pieredzēto ieslodzījumā un arī tad, kad bija trimdā.

Noslēgumā visi kopīgi devās uz sv. Terēzes draudzes māju, kur ģimnāzijas skolnieki sniedza koncertu un ēnu teātri par došanas prieka tematiku.