Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Izdota svētā Narekas Grigora "Žēlabu grāmata"
08.03.2017 pl. 10:38
Apgāds “Jumava” laidis klajā armēnijas kultūras pamatvērtību – izdevumu, kas ir mājās katram armēnim, kas tiek nodots no paaudzes paaudzē - Narekas Grigora “Žēlabu grāmata”. 7. martā notika grāmatas atvēršana-preses konference, kurā kā īpašais viesis piedalījās arī Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

"Katrai armēņu ģimenei pieder divas grāmatas: Bībele un 10. gs. armēņu mūka un dzejnieka Narekas Grigora "Žēlabu grāmata"," saka Armēnijas Republikas vēstnieks Tigrans Mkrtčjans. "Gadsimtu gaitā “Nareka”, kā armēņi parasti dēvē šo grāmatu, ir tikusi ne vien lasīta, bet arī bijīgi skūpstīta, glabāta ne vien grāmatu plauktā, bet arī pagalvī. Paaudžu paaudzēm lasītāji šo grāmatu ir ne vien sapratuši, bet arī izjutuši, ne vien augsti vērtējuši, bet arī godājuši. “Žēlabu grāmata” ir armēņu dzejas dižākais sasniegums, kurā cilvēks runā ar Dievu, grāmata, kurā cilvēks tuvojas dievišķajam, un Dievs ― cilvēciskajam. Un tomēr “Žēlabu grāmatas” galvenais varonis ir cilvēks, saprātīga būtne, kas domā, spriež, jūt un cieš, cilvēks ar saviem priekšstatiem, šaubām, cerībām, sapņiem un ideāliem. Nerekas Grigora nemirstīgo darbu var salīdzināt ar dzidru, neizsīkstošu avotu, kas spēj bezgalīgi dzesēt slāpes, ja vien mēs spējam atvērtu sirdi uztvert un izprast tajā iekļauto vēstījumu."

Grāmatas atvēršanas preses konferencē piedalījās apgāda "Jumava" pārstāvji, tulkotāja Valda Salmiņa, Latvijas Armēņu Kultūras centra vadītājs Rafi Haradžanjans. Īpašie viesi bija Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs, armēņu aktrise Asmika Bagojana, tautas mūzikas izpildītājs Tigrans Tumanjans, preses konferenci vadīja teologs Reinis Norkārkls.

Arhibīskaps, runājot par šo grāmatu, teica, ka "tā ir ārkārtīgi svarīga mūsdienu situācijā”. “Jo šodien diemžēl notiek tas, ko sauc par desakralizāciju. Notiek dievišķās klātbūtnes, apziņas pakāpenisks zudums sabiedrībā un līdz ar to arī grēka apziņas zudums. Un šajā grāmatā tas ir spilgti izteikts. Šī grāmata ir pārlaicīga, jo grāmatas autors izsaka dziļākos cilvēka dvēseles pārdzīvojumus, kas ir aktuāli visiem cilvēkiem visos laikos. Narekas Grigors to izsaka Bībeles kultūras vides valodā. Šī grāmata var palīdzēt cilvēkam gan atklāt savu grēcīgumu, gan arī atklāt tās ilgas, ko katrs sirds dziļumos nēsā sevī: pēc dievišķā, pēc svētas dzīves, pēc dzīves, kurā sirdsapziņa tevi nenosoda. Vienlaicīgi šajā grāmatā ir arī ļoti spilgta šī otrā dimensija - Dieva mīlestības un labestības apziņa, kad topi pieņemts tāds kāds tu esi," teica Z.Stankevičs.

2015. gada 12. aprīlī pāvests Francisks Grigoru no Narekas, 10. gadsimtā dzīvojošo mūku, teologu, mistiķi un dzejnieku, oficiāli pasludināja par Baznīcas doktoru. Līdz ar to šis svētais, kuru godā gan Romas katoļu Baznīcā, gan Armēņu apustuliskajā Baznīcā, ir kļuvis par pirmo armēni, kuram piešķirts šāds gods. Svētais Grigors dzimis Armēnijas teritorijā ap 950. gadu arhibīskapa ģimenē. Viņa māte nomira, zēnam vēl mazam esot, tāpēc viņu audzināja māsīca, kura izveidoja vietējo skolu un klosteri. Kļuvis par priesteri 25 gadu vecumā, Grigors ar komentāru Augstajai dziesmai uzsāka savu rakstnieka ceļu. Svētais mira Narekā, Turcijā ap 1005. gadu.

2017. gada 5. un 6. aprīlī Rīgā notiks Latvijas Universitātes un Armēnijas vēstniecības organizēta starptautiski zinātniskā konference "Nareka lasījumi Rīgā. Sv. Narekas Grigors: atslēga starp Austrumiem un Rietumiem".

Katedrāle.lv
Foto: Jumava.lv