Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Māsa Andželika - sievišķais dzinējspēks
30.03.2017 pl. 11:02
Bija 1987.gada septembris, un pāvests Jānis Pāvils II tikko bija ieradies Losandželosā pēc ceļojuma pa ASV. Pāvests tika sagaidīts pilsētā ar tikšanos aiz slēgtām durvīm, kurā piedalījās grupa progresīvo bīskapu, kuriem bija kas sakāms par dažām Baznīcas tradīcijām.

Viens no četriem izraudzītajiem pārstāvjiem, arhibīskaps Remberts Vīklends (Rembert Weakland) no Milvoki, runāja ar pāvestu par sieviešu ordināciju.

Tai pat laikā Alabamā viena no Baznīcas sievietēm vārdā māte Andželika tikko bija izveidojusi kabeļtelevīziju, kas tai laikā sasniedza vairāk kā 2 miljonus mājsaimniecību ar 24 stundu raidlaiku. 1987.gada pāvesta ceļojuma laikā šis ETWN Network uzņēmās tai laikā bezprecedenta uzdevumu tiešajā ēterā, nerediģēti un pastāvīgi pārraidīt Svētā Tēva vizīti.

Un kad ceļojuma laikā pāvestam adresētā Milvoki bīskapa komentāra vārdi sasniedza dedzīgās klostermāsas ausis, viņa nevarēja neiejaukties ar savu viedokli.

“Sievietes priesterībā – tās ir tikai varas spēles, tas ir smieklīgi,” māte Andželika teica nākošajā dienā.

“Tāpēc, ka sievietēm ir daudz vairāk varas Baznīcā, nekā jebkuram citam. Viņas ceļ un vada skolas. Saskaņā ar Dieva nodomu priesteri ir vīrieši, un mēs nevaram atļauties liegt Dievam viņa suverēnās tiesības,” viņa teikusi, kā šo viņas biogrāfijas faktu atceras Reimonds Arroijo (Raymond Arroyo)*.

Ja kādam ir šaubas attiecībā uz to, vai ordinācija ir nepieciešamība līderībai un ietekmei Baznīcā, viņam nav jāmeklē tālāk par šo ietekmīgo mediju magnāti klostermāsu, lai atzītu sevi par kļūdījušos, teica katoļu sarunu raidījuma vadītāja un mediju konsultante Tereza Tomeo (Teresa Tomeo).

“Viņa bija ne tikai prominenta starptautisko mediju personība savu tiešraižu un lielisko raidījumu dēļ, bet viņa bija lielākā reliģiskā tīkla dibinātāja, un viņa bija šī galvenā izpilddirektore reizē ar darbu pie tiešraidēm, un tas ir kaut kas tāds, ko tikai dažas sievietes sekulārajā pasaulē var paveikt,” sacīja T. Tomeo Catholic News Agency.

“Un te nu viņa to visu īsteno Katoliskajā Baznīcā, kurā, pēc pasaules domām, šķietami valda seksisms un kura ir atpalikusi. Viņa pārkāpj visas barjeras, kurām sekulāro mediju varenās sievietes pat nevar pieskarties.”

1981.gadā, laikā, kad sievietes vēl cīnījās par nozīmīgu vietu apraides pasaulē, māte Marija Andželika no Marijas Pasludināšanas palaida darbībā “Eternal Word Television Network” (EWTN), kas tagad pārraida diennakts programmu vairāk nekā 264 miljonos mājsaimniecību 144 valstīs. No 20 darbinieku komandas tas ir izaudzis līdz aptuveni 400 darbinieku pulkam. Globālais katoļu tīkls apraida sauszemes un īsviļņu radio visapkārt pasaulei, pārvalda reliģisko piederumu katalogu un izdod National Catholic Register un Catholic News Agency, neskaitot citus izdevējdarbības projektus.

Bez jau pieminētās EWTN dibināšanas mātei Andželikai piedēvē arī klostera un svētnīcas būvniecību, kā arī divu reliģisko kongregāciju dibināšanu.

Māte Andželika aizgāja mūžībā 2016. gada 27. martā pēc ilgstošas cīņas ar insulta sekām. Viņa bija 92 gadus veca.

Pēc viņas nāves uzslavas vārdus mātei Andželikai veltīja gan sekulāro, gan Baznīcas mediju pārstāvji, un daudzi atzina, ka viņa ir spēcīgs sieviešu līderisma piemērs.

Paužot cieņu, Džons Allens (John Allen) no Crux savā slejā rakstīja: “Šodien ir liels satraukums par to, kā veicināt sieviešu līderību Baznīcā tādos veidos, kas nav saistīti ar ordināciju, un sarunām, ko pāvests Francisks pats ir sekmējis. Tomēr tādā veidā diskutēt abstrakti par šo jautājumu liekas dumji, jo mums jau ir klasisks, uz visiem laikiem paliekošs un aktuāls sieviešu emancipācijas piemērs – māte Andželika.”

* - Reimonds Arroijo ir New York Times dižpārdokļu autors, žurnālists un producents. Viņš ir jaunais EWTN News direktors un galvenais balsts.

Catholicnewsagency.com
Tulk.: D.B.