Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests neoprezbiteriem: Priesterība ir kalpojums, nevis karjera
09.05.2017 pl. 14:52
Lieldienu ceturtajā jeb Labā Gana svētdienā katoļu Baznīcā tiek atzīmēta Lūgšanu diena par aicinājumiem uz priesterību un konsekrēto dzīvi. Šajā dienā Vatikānā pāvests Francisks ordinēja par priesteriem desmit diakonus.

Septiņi no viņiem strādās Romas diecēzē. Trīs priesteri ir no Azerbaidžānas, Meksikas un Peru. Svinības notika Svētā Pētera bazilikā. Homīlijā pāvests skaidroja priesteru ordinācijas nozīmi, atgādinot, ka Jēzus ir izvēlējis viņus nevis lai veiktu karjeru, bet lai kalpotu. «Lūdzu, neesiet kungi, valsts ierēdņi, bet Dieva tautas gani» – aicināja Francisks.

«Sludiniet visiem Dieva vārdu, ko paši esat pieņēmuši ar lielu prieku, kā bērni. Regulāri lasiet un pardomājiet Dieva vārdu, lai ticētu tam, ko esat lasījuši, un mācītu to, ko paši esat iemācījušies ticībā. Lai jūsu mācīšana kļūst par barību Dieva tautai. Runājiet ar vienkāršiem vārdiem, līdzīgi kā runāja Kungs, kurš pieskārās cilvēku sirdīm. Nesakiet pārāk gudrus un sarežģītus sprediķus. Runājiet vienkāršā veidā, uzrunājiet cilvēku sirdis! Šādā veidā jūsu mācīšana kļūs par patiesu barību. Lai jūsu dzīves smarža ticīgajiem kļūst par prieka un stiprinājuma avotu, jo vārds bez piemēra nekam nekalpo. Baznīcā dubulta dzīve ir ļoti smaga slimība,» atzina Svētais tēvs.

Pāvests atgādināja, ka universitātēs iegūtie zinātniskie tituli nav galvenais motīvs, lai būtu labs priesteris, un aicināja priesterus būt žēlsirdīgiem konfesionālā un nelikt smagumus uz ticīgo pleciem, ko tie nespēj panest. «Tāds priesteris, kurš daudzus gadus ir studējis teoloģiju un kuram ir viens, divi un varbūt pat trīs zinātniskie grādi, bet nav iemācījies nest Kristus krustu, nav sapratis savu aicinājumu. Viņš būs labs zinātnieks, profesors, bet ne priesteris,» sacīja pāvests.

Francisks mudināja jaunos priesterus priecāties Kungā, nekad nebūt noskumušiem, dzīvot un kalpot ar prieku, arī tad, kad saskaras ar ciešanām, neizpratni un savu vājumu. Homīliju pāvests noslēdza ar aicinājumu būt labiem un pazemīgiem Dieva tautas ganiem.

«Nepakļausimies šīs pasaules maldīgām mācībām, bet sekosim Jēzum, kurš piešķir mūsu dzīvei jēgu,» apcerē pirms lūgšanas «Debesu Karaliene» sacīja pāvests. Skaidrojot Lieldienu ceturtajai svētdienai paredzēto Evaņģēlija fragmentu, Francisks uzsvēra, ka Jēzus ir gans un reizē durvis avīm. Jēzus ir Kungs, kura vara izpaužas kalpojumā. Viņš ir Kungs, kurš stingrības un soda vietā atdot savu dzīvību par avīm. Tādam vadītājam mēs varam uzticēties – atzina pāvests. Avis klausa gana balsij un seko viņam, jo pazīst balsi un zina, ka viņš tās vedīs uz leknām ganībām.

Francisks norādīja, ka pastāv kāds kristīgās pieredzes aspekts, kuru nereti atstājam malā. Runa ir par garīgo un emocionālo saikni ar Jēzu. Mēs esam saistīti ar Viņu līdzīgi kā avis ar savu ganu. Nereti mēs pārāk racionalizējam savu ticību un riskējam neapzīt Jēzus – Labā gana balsi, kas mūs uzmundrina un fascinē. Tā bija arī ar diviem mācekļiem, kuri steidzās uz Emausu. Ceļā viņiem pievienojās Jēzus, gāja kopā ar viņiem, sarunājās, skaidroja Rakstus. Un viņu sirdis iedegās. Tā ir brīnišķīga pieredze būt Jēzus mīlētam. Uzdosim sev jautājumu: vai es jūtos Jēzus mīlēts? Viņam mēs nekad neesam sveši, bet esam draugi un brāļi. Pāvests atzina, ka tomēr nav viegli atšķirt Labā gana balsi. To bieži noslāpē daudzas citas balsis. Šodien esam aicināti sekot Jēzum, kurš ir augšāmcēlies un kurš piešķir mūsu dzīvei jēgu, piebilda pāvests.

Pēc lūgšanas «Debesu Karaliene» Francisks aicināja ticīgos maija mēnesī lūgties Rožukroni par mieru pasaulē, kā to Fatimas ganiņiem lūdza Dievmāte. Viņš atgādināja, ka pēc dažām dienām dosies uz Fatimu, lai piedalītos Jaunavas Marijas parādīšanās simts gadu jubilejas svinībās. 13. maijā pāvests kanonizēs Dievmātes parādīšanās lieciniekus – Francisku un Jacintu Marto. Tikšanās noslēgumā Francisks kopā ar četriem jauniesvētītajiem priesteriem no Romas Garīgā semināra, svētīja laukumā sapulcējušos svētceļniekus. Saskaņā ar Vatikāna žandarmērijas sniegto informāciju, Svētā Pētera laukumā uz tikšanos ar pāvestu bija ieradušies vairāk nekā 25 tūkstoši cilvēku.

Radiovaticana.va