Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Atceļā no Fatimas pāvests izsaka personīgās šaubas par Medžugorji
17.05.2017 pl. 14:44
13. maijā atgriežoties no Fatimas atpakaļ uz Romu, pāvests Francisks lidojuma laikā sarunājās ar 70 žurnālistiem. Preses pārstāvji sekoja līdzi pāvesta divu dienu ceļojumam uz Fatimu, kura laikā viņš kanonizēja divus jaunos vizionārus, Francisku un Jacintu Marto.

Laikā, kad Dievmātes parādīšanās Fatimā jau ilgu laiku ir Baznīcas maģistērija un vietējo bīskapu apstiprinātas, jautājums par Medžugorjes parādīšanos autentiskumu arvien paliek neziņas mākonī tīts.

Parādīšanās Medžugorjē, tagadējās Bosnijas un Hercegovinas teritorijā, sākās 1981. gada 24. jūnijā, kad seši bērni, pieņemams, tur redzējuši Vissvētākās Jaunavas Marijas parādīšanos.

2014. gada janvārī darbu pabeidza Vatikāna starptautiskā komisija, kas tika izveidota Medžugorjes notikumu izmeklēšanai, un rezultātus iesniedza Ticības mācības kongregācijai gala dokumenta sagatavošanai, kas iesniedzams tālāk pāvestam.

Februārī pāvests Francisks norīkoja Varšavas-Prāgas arhibīskapu Henriku Hozeru uz Medžugorji, lai apzinātu pilsētas iedzīvotāju un svētceļnieku tūkstošu pastorālās vajadzības.

Laikā, kad visām izmeklēšanām būtu jātuvojas noslēgumam, pāvests Francisks izsakās, ka viņam personīgi ir šaubas par to, vai Marija aizvien turpina parādīties Bosnijas un Hercegovinas pilsētā.

Piedāvājam fragmentu no lidojumā notikušajā preses konferencē teiktā, ko sagatavojusi un publicējusi ziņu aģentūra Catholic News Agency:

“Mimmo Muolo (Mimmo Muolo) (Avvenire): Labvakar, Jūsu Svētība! Vakar un šodien Fatimā mēs kopā ar Jums redzējām tautas ticības liecību. Tādu pašu, kāda atrodama arī citās mariāniskās svētvietās kā, piemēram, Medžugorjē. Ko Jūs domājat par šīm parādīšanām, ja tās ir parādīšanās, un par reliģisko kvēli, ko tās modinājušas, redzot, ka Jūs esat izlēmis norīkot pastorāliem aspektiem bīskapu delegātu?

Pāvests Francisks: No rīta es lasīju dokumentos, kurus esmu rūpīgi izpētījis, ka ir šī problēma, bet es joprojām nezinu, kādas ir detaļas, un tādēļ es nevaru dot atzinumu. Es zinu, ka ir problēma, un izmeklēšana virzās uz priekšu. Es ceru, ka viņi to turpina un ka visa patiesība nāks gaismā. Medžugorje, visas šīs parādīšanās jeb paredzamās parādīšanās, pieder privātajai sfērai, tās nav daļa no publiskā, parastā Baznīcas maģistērija. Medžugorje. Medžugorje. Tika izveidota komisija, ko vada kardināls Ruini. Benedikts XVI to izveidoja. 2013. gada beigās, 2014. gada sākumā es saņēmu rezultātus no kardināla Ruini. Tā bija labu teologu – bīskapu, kardinālu – komisija, bet laba. Ļoti laba. Ruini ziņojums bija labs, ļoti labs. Tad bija dažas šaubas Ticības mācības kongregācijā, un kongregācija uzskatīja par vajadzīgu nosūtīt katram Feria Quarta loceklim ( piezīme: „Feria Quarta” ir vienreiz mēnesī notiekoša sanāksme Ticības mācības kongregācijā, kuras laikā tiek izskatītas pašreizējās lietas) visu dokumentāciju, pat tiem, kas šķietami ir pret Ruini ziņojumu. Es saņēmu notifikāciju – es atceros, tas bija sestdienas vakars, vēls vakars... Tas izskatījās pēc Ruini ziņojuma, kas bija ļoti labi sagatavots... Un svētdienas rītā prefekts saņēma vēstuli no manis, kurā teikts, ka tā vietā, lai nosūtītu tos Feria Quarta, viņiem būs jāsūta savi slēdzieni man personīgi.

Šie atzinumi tika izskatīti, un tie visi uzsvēra Ruini ziņojuma blīvumu. Galvenokārt, trīs lietām jābūt nošķirtām: pirmās parādīšanās, un ka viņi bija bērni. Ziņojums vairāk vai mazāk saka, ka to jāturpina pētīt. Parādīšanās, par paredzamajām pašreizējām parādīšanās reizēm: ziņojumā ir savas šaubas. Es personīgi esmu drīzāk nejauks, jo es augstāk vērtēju Dievmāti kā Māti, mūsu Māti, un nevis sievieti, kura ir telegrāfa vadītāja, kura katru dienu konkrētā laikā sūta ziņas. Tā nav Jēzus Māte. Un šīm paredzamajām parādīšanām nav lielas vērtības. Šis ir mans personīgais viedoklis. Bet tas ir skaidrs. Kurš domā, ka Dievmāte saka: „Nāciet rīt šajā laikā, un šajā pašā laikā es pateikšu vēsti tam vizionāram?” Nē. Divas parādīšanās ir nošķiramas. Trešais, Ruini ziņojuma kodols, - garīgais fakts, pastorālais fakts. Cilvēki dodas turp un notiek sirds atgriešanās. Cilvēki, kuri sastopas ar Dievu, maina savu dzīvi... bet šis... tur nav burvju nūjiņas. Un šo garīgo un pastorālo faktu nevar neņemt vērā.

Redzot nu šīs lietas, visu šo informāciju un viedokļus, ko teologi man atsūtījuši, šis labais, labais bīskaps (red.: - mons. Hozers) tika norīkots /uz turieni/, jo viņam ir pieredze pastorālajā jomā, lai redzētu, kā viss notiek. Un beigās viņš tad teiks kādu vārdu.”

Catholicnewsagency.com
Tulk.: D.B.