Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Krāslavas Sv. Ludviga baznīcai - 250
28.06.2017 pl. 07:42
No 28. jūnija līdz 2. jūlijam Krāslavas Sv. Ludviga baznīca svinēs savas pastāvēšanas 250. gadadienu, un šim notikumam par godu šai Latgales pilsētā notiks gan jubilejas koncerti, izstādes un dievkalpojumi, gan arī zinātniska konference, kura ievadīs svinības.

Zinātniskajā konferencē, kas notiks 28. jūnijā no plkst. 13 līdz 17 Krāslavas muzeja telpās, piedalīsies vēstures, mākslas vēstures, nacionālā mantojuma un literatūras jomas speciālisti no Polijas un Latvijas. Šai dienā Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja izstāžu zālē arī tiks atklātas divas izstādes – bērnu zīmējumu un “Krāslavas katoļu baznīcai - 250”.

29. jūnijā, kad iekrīt apustuļu Pāvila un Pētera diena, plkst. 13 baznīcas kriptā tiks atklāta Žēlsirdības māsas Celīnas Plāteres piemiņas plāksne, plkst. 16 uz jauniešu pasākumu aicina māsas Pro Sanctitate un draudzes priesteri, savukārt vakarā notiks baroka mūzikas ansambļa “Kesselberg ensemble” (vad. I.Grudule) koncerts.

30. jūnijā baznīcā notiks vairākas Svētās Mises, tostarp plkst. 9.30 arī baznīcas kriptā par baznīcas fundatoriem – grāfu Plāteru dzimtu. Plkst. 16 visi aicināti uz Ērģeļu mūzikas koncertu, bet plkst. 19 uz Senās mūzikas ansambļa “Ludus” koncertu (vad. M.Birziņa).

1. jūlijā svētku programma piedāvā vairākas ekskursijas, dievkalpojumus, bet plkst. 17.30 notiks pūtēju orķestra „Sejny” (vad. J. Žukovskis (Polija) gājiens no 18. novembra laukuma līdz Sv. Ludvika laukumam. Vakarā šī paša orķestra koncerts baznīcā.

Svētku noslēgumā, 2. jūlijā, Krāslavas baznīcu vizītēs Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis. Galvenā Svētā Mise, kurā tiks dalīts arī Iestiprināšanas sakraments, notiks plkst. 12. Ar šo dievkalpojumu noslēgsies Svētā Donāta svētku atlaidu dievkalpojumi un pasākumi.

Svētā Ludviga baznīca Krāslavā ir viens no spilgtākajiem kopējā Polijas un Latvijas kultūras mantojuma pieminekļiem. Pēdējo gandrīz divdesmit gadu laikā, pateicoties Polijas un Latvijas iestāžu iesaistīšanai un finansējumam, baznīca atgūst savu seno spožumu. No Polijas Republikas Kultūras un nacionālā mantojuma piešķirtiem līdzekļiem līdz šim izdevās restaurēt centrālo altāru un Jana Matejko darbnīcā darināto altāra gleznu “Svētais Ludvigs dodas krusta karā”. Patlaban Latvijas puse finansē baznīcas sakristejas renovāciju. Vasarā sāksies remontdarbi pie baznīcas fasādes, kas tiks finansēti no LR budžeta līdzekļiem un pateicoties apdrošināšanas sabiedrības PZU/Balta devīgumam, kura piešķīra finansējumu fasādes freska renovācijai.

LRKB IC