Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Opioīdu epidēmijā bīskapi sludina cerību un aicina uz solidaritāti
28.07.2017 pl. 07:29
Atrodoties starp arvien pieaugošajiem zāļu pārdozēšanas gadījumiem un opioīdu atkarībām, katoļu bīskapi ir izteikušies par nepieciešamību pēc lūgšanas un solidaritātes ar tiem, kuri cieš no atkarībām.

“Jo tuvāk jūs nokļūstat Katoļu baznīcai, jo tuvāk jūs nokļūstat Kristus brūcēm,” bīskaps Edvards Bērns (Edward Burns) no Dalasas sacīja preses konferencē ASV Katoļu bīskapu konferences tikšanās reizē Indianapolisā. “Un mums ir svarīgi atzīt, ka mēs esam līdzās daudziem cilvēkiem, kuri ir ievainoti,” viņš piebilda. “Tā ir Baznīcas būtība – sasniegt tos, kuri ir ievainoti.”

ASV Slimību kontroles un prevencijas centri (CDC) ir deklarējuši, ka opioīdu ļaunprātīga izmantošana ASV ir kļuvusi “epidēmiska”. Ik dienu 91 amerikānis mirst no opioīdiem radniecīgu zāļu pārdozēšanas. Šo medikamentu skaitā ir ne tikai tādi recepšu pretsāpju līdzekļi kā oksikodons, kodeīns un morfijs, bet arī heroīns un sintētiskie opioīdi, kā, piemēram, fentanils, kas ir 50 – 100 reižu stiprāks par morfiju.

Pārdozēšana ir kļuvusi par galveno nāves iemeslu amerikāņu vidū, kuri jaunāki par 50 gadiem. Laikā no 2010. līdz 2015. gadam heroīna lietošanas izraisīto nāvju skaits ir pat trīskāršojies, ko pa daļai veicinājusi sintētisko opioīdu, kā fentanila, pavairošanās, kas, piejaukti heroīnam un kokaīnam, paaugstina narkotiku iedarbību, ziņo CDC.

ASV bīskapu kārtējā tikšanās reizē Indianapolisā, kas notika šā gada jūnijā, bīskapi pievērsās pieaugošajai opioīdu krīzei un diskutēja par to, ko Baznīca dara, lai palīdzētu no opioīdiem atkarīgajiem un viņu ģimenēm. “Problēma kļūst arvien masveidīgāka,” teica kardināls Daniels Dinārdo (Daniel DiNardo), ASV bīskapu konferences prezidents.

Vērmontā draudzes mēģina vietējā mērogā aizsniegties gan līdz upuriem, gan upuru ģimenēm. “Bieži vien mūsu rīcība štata mērogā ir zināmā mērā ierobežota,” atzina bīskaps Kristofers Koins (Christopher Coyne) no Bērlingtonas. “Taču savās draudzēs un institūcijās mēs varam turpināt piekļūt tuvāk narkomānu ģimenēm,” viņš piebilda, uzsverot, “ne tikai tiem, kuri atveseļojas, bet arī viņu ģimenēm.”

Tajā ietilpst arī audžuvecāku meklēšana narkomānu bērniem, sevišķi tiem, kuru vecāki ir pārdozējuši, un tiem, kuri cieš no jaundzimušo abstinences sindroma. Galu galā katoļiem ir “jāapzinās, ka tie, kas cieš, nav tikai narkomāni, atkarīgie; cieš visa ģimene,” viņš turpināja.

29. jūnijā bīskaps Edvards Malīzeks (Edward Malesic) no Grīnsburgas Pensilvānijā laida klajā pastorālo vēstuli par opioīdu krīzi. Viņa diecēzē Rietumpensilvānijā iepriekšējā gadā sabiedrību skāruši vairāk kā 3000 nāves gadījumi, ko izraisījusi opioīdveidīgo zāļu lietošana. Vēstulē bīskaps apgalvo, ka, atbildot šai krīzei, “mēs varam vai nu krist izmisumā, vai pacelties cerībā”.

“Tas ir mēris, kas ienācis mājās un ģimenēs mūsu diecēzes katrā pilsētā, lielpilsētā un pat lauku apvidos,” viņš atzīmēja. Tagad katoļiem jāizvēlas cerība, viņš piebilda. “Cerība ir nešaubīga pārliecība par to, ka Dievs nodrošinās ar visu nepieciešamo, lai mēs pievarētu cīņu, ar kuru pašreiz sastopamies. Ja mūs nevada cerība, mēs padosimies vēl pirms cīņa būs galā. Mums ir jābūt cerībai!”

Un katoļiem jasniedz cerību tiem, kas stieg atkarību izmisumā, viņš sacīja. “Mēs ejam viņiem līdzās ar drosmīgu cerību. Mēs piedāvājam viņiem Jēzus Kristus, kurš augšāmcēlies no mirušajiem, mierinošo klātbūtni un spēku.”

Katoļiem jālūdzas par un ar tiem, kas cieš no atkarībām, viņš piebilda.

“Ar lūgšanu spēku mēs varam savas vajadzības un visu atkarīgo vajadzības pacelt pie Dieva, kurš ir norūpējies par mums visiem. Mēs zinām, ka lūgšana, šī dziļi izjustā un intīmā komunikācija ar Dievu, var izdarīt krasas izmaiņas kāda dzīvē, uzveicot narkotiku atkarības krīzi.”

Šā gada martā arī Masačūsetsas bīskapi laida klajā paziņojumu kā atbildi štatā pieaugošajai narkotiku pārdozēšanas krīzei, jo tās izraisīto nāvju rādītāji tur sasniedza rekordu līmeni.

“Mēs iedrošinām mūsu brāļus un māsas, kas cieš no narkotiku atkarības vai savu mīļoto cilvēku narkotiku atkarības, griezties pēc atbalsta, padoma un līdzcietības pie savām ticīgo kopienām, un mēs lūgsimies, lai vēl vairāk atkarīgo saņemtu fizisko, emocionālo un garīgo palīdzību, kas viņiem nepieciešama,” paziņoja bīskapi.

Catholicnewsagency.com
Tulk.: D.B.
Foto: Freedigitalphotos.net/sixninepixels