Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Traķu Vissv. Jaunavas Marijas Apmeklēšanas baznīcai tiks piešķirts bazilikas tituls
03.09.2017 pl. 08:35
Traķu Vissvētās Jaunavas Marijas Apmeklēšanas baznīca Lietuvā ir sagaidījusi pāvesta Franciska ievērību – tai tiks piešķirts bazilikas goda tituls. Traķos 3. septembrī, pulksten 12:00 atlaidu Svētajā Misē, Viļņas arhibīskaps Gintars Grušs (Gintaras Grušas) nolasīs Svētā Krēsla dekrētu, ar kuru Traķu baznīcu pasludinās par baziliku.

Tradicionālās Traķu atlaidas notiek no 1. līdz 8. septembrim. Tajās uzsāks svinēt Traķu Dievmātes, Lietuvas Aizbildnes, svētgleznas kronēšanas 300 gadu jubileju.

No 3. septembra Traķu baznīca jau būs saucama par Vissv. Jaunavas Marijas Apmeklēšanas baziliku. Bazilika – tas ir goda tituls, ko pāvests piešķir īpašas nozīmes baznīcām visā pasaulē. Traķu baznīcai pamatus lika Lietuvas dižkunigaitis Vītauts (Vytautas). Baznīcā godinātā Dievmātes svētglezna, kas ir pazīstama kā brīnumdarītāja svētglezna, bija pirmā svētglezna Lietuvas Dižkunigaitijā, kas kronēta ar Romas pāvesta dāvinātiem kroņiem. Traķu svētvietu izsenis apmeklē svētceļnieki no Lietuvas, Polijas, Baltkrievijas, Latvijas un citām zemēm.

No 1. septembra Lietuvā sākas bīskapu pasludinātā Traķu Dievmātes, Lietuvas Aizbildnes, svētgleznas kronēšanas 300 gadu jubileja. Galvenās jubilejas svinības notiks 2018. gada septembra sākumā – šai gadā tiks svinēta Lietuvas valsts simtgade. Lietuvas Republikas Seims 2018. gadu ir pasludinājis par Lietuvas Aizbildnes, Traķu Dievmātes, svētgleznas kronēšanas 300-tās gadadienas piemiņas gadu.

Vilnensis.lt
Tulk.: J.Mētra