Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Liepājā notika Polijas, Lietuvas un Latvijas bīskapu tikšanās
21.09.2017 pl. 07:21
No 16. līdz 18. septembrim Liepājā pirmo reizi notika kārtējā Latvijas, Lietuvas un Polijas bīskapu tikšanās. Ideja par šādu tikšanos radusies 1994. gadā 279. Polijas bīskapu konferences plenārajā sapulcē, kura notika bijušajā kamedulu klosterī Vigros, Polijā, netālu no Lietuvas robežas.

Šeit ir vērts pieminēt, ka tieši šajā vietā no 1799. līdz 1818. gadam bija bīskapija, kura ir aizsākums tagadējām Elkas bīskapijai Polijā un Vilkavišķu bīskapijai Lietuvā. Kopš 1995. gada bīskapi satiekas divas reizes gadā - reizi Polijā un reizi Lietuvā. 2011. gadā Lietuvas un Polijas bīskapiem pievienojās arī Latvijas un Baltkrievijas bīskapi. Šo satikšanos mērķis ir savstarpēja iepazīšanās, pieredzes apmaiņa, vietējās Baznīcas dzīves iepazīšana un darbības saskaņošana dialoga garā. Šīs tikšanās kalpo tam, lai atklātu to, kas ir vienojošais, cienot vietējās Baznīcas identitāti.

Šoreiz tikšanās notika Liepājā, kur bīskapi varēja iepazīt vietējās Baznīcas dzīvi un cilvēkus, kuri darbojas Baznīcā. Varēja iepazīties arī ar Padomju armijas atstāto mantojumu Karostā un izbaudīt arī jūras tuvumu.

Galvenais Latvijas, Lietuvas un Polijas bīskapu tikšanās notikums bija kopīgi svinētā svētdienas Svētā Mise Liepājas svētā Jāzepa katedrālē, kuru varēs noskatīties LTV1 24. septembrī plkst. 12.00. Sv. Mises galvenais celebrants bija Rīgas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs, bet homīliju teica līdzšinējais Elkas diecēzes palīgbīskaps Romualds Kamiņski, kurš 14.septembrī tika nozīmēts par Varšavas - Prāgas diecēzes koadjutorbīskapu.

Homīlijā viņš balstījās uz svētdienas Svēto Rakstu lasījumiem un atgādināja par atbildību, kāda gulstas uz katra no mums par tuvākā pestīšanu un savstarpēju pāridarījumu piedošanu, bez kā nav iespējams veicināt pasaulē mieru un celt Dieva valstību. "Saņemot Dieva svētību dievkalpojuma beigās, pamanīsim, ka beidzās mūsu satikšanās pirmā daļa. Jo izejot no baznīcas mēs iesākam otro mūsu satikšanās daļu, kas ir – Dieva valstības celšana. Mēs ne vienmēr arī apzināmies, ka uz katra no mums gulstas liela atbildība par mūsu tuvākā pestīšanu. Sv. Pāvils vēstulē galatiešiem saka, lai „viens otra nastas nesam”. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka man ir jāapzinās, ka mana tuvākā līdzcilvēka pestīšana man ir liela atbildība. Lai es varētu veikt šo sūtību kas man ir uzdota, tad man pašam arī ir jābūt stipram. Dieva vārds pirmajā lasījumā norāda uz milzīgu ļauno spēku kas nomāc cilvēku: dusmas un naids. Dažkārt mēs pat neapzināmies, cik ļoti uzturētas mūsu sirdī šīs divas sliktās īpašības attiecas arī uz mūsu līdzcilvēkiem. Daudzi cilvēki rūpējas, lai šīs sliktās īpašības būtu un, sasummējot šādus cilvēkus kopā, nonākam līdz veidojas karš starp tautām. Klausoties šodien Dieva vārdu, mums no šīs baznīcas ir jāiziet gudrākiem. Kas mums jādara? Zāles ir tikai vienas. Piedot! Un Kristus to ar savu dzīvi mums arī parāda un arī Pēterim, kuram bija šaubas par to, kā tad ir jāpiedod, Jēzus skaidri pasaka, ka jāpiedod vienmēr un visur. Domāju, ka katrs no mums ir pieredzējis, kad nesam sirdī kādas dusmas vai naidu, bet tomēr piedodam, un tad katrs var teikt, ka esmu kļuvis laimīgāks cilvēks. Atcerēsimies to, ka sirds, kas ikdienas saņem piedošanu no Jēzus, lai arī ir piedodoša," teica bīskaps Romualds Kamiņski.

Svētdienas pēcpusdienā bīskapiem notika tikšanās Liepājas sv. Meinarda baznīcā, kur viņi iepazinās ar biedrības “Mārtiņmāja” darbu. Turpmākās sarunas notika kopienas “Chemin neuf” mājā, kur bīskapi bija apmetušies.

18. septembrī Liepājas Trīsvienības luterāņu katedrālē par ekumēnisko dialogu un vēsturiskajiem notikumiem Latvijas Baznīcu dzīvē viesiem stāstīja katedrāles dekāns Pēteris Kalks un Grobiņas iecirkņa prāvests, Liepājas bīskapa vietnieks Ainārs Jaunskalže.

Šajā bīskapu tikšanās reizē piedalījās: Romualds Kamiņskis - Varšavas - Prāgas diecēzes koadjutorbīskaps, Tadeušs Bronakovskis - Lomžas diecēzes palīgbīskaps, priesteris Tomašs Novačeks - Polijas Mariāņu kongregācijas provinces provinciālis; no Lietuvas puses: Rimants Norvila - Vilkavišķi diecēzes bīskaps, Arunas Poņiskaitis - Viļņas arhidiezēzes palīgbīskaps; no Latvijas puses: Zbigņevs Stankevičs - Rīgas arbibīskaps-metropolīts un Viktors Stulpins - Liepājas bīskaps.

  

  

Katedrāle.lv