Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Tūkstošiem Polijas iedzīvotāju ieskauj savu valsti Rožukroņa lūgšanā
09.10.2017 pl. 07:53
Sestdien, 7. oktobrī, vairāk kā 150 tūkstoši ļaužu pulcējās, lai piedalītos akcijā "Rožukronis uz robežas", izveidojot "dzīvo" ķēdi visas Polijas robežas garumā (apm. 3500 km) un vienoti lūgtos Rožukroni par savu valsti un mieru pasaulē.

Akciju organizēja katoļu laju fonds “Solo Dios Basta”, to atbalstīja dažādas valsts organizācijas, kā arī Katoļu baznīcas Polijā hierarhija. Organizētāji aicināja vienoties šajā lūgšanā Vissvētākās Jaunavas Marijas – Rožukroņa karalienes svētkos, tāpat pieminot arī 1571. gada 7. oktobrī notikušo Vidusjūras kristiešu valstu savienības - Svētās līgas - uzvaru kaujā pie Lepanto, kurā tika sakauta Osmaņu impērija un kas “izglāba Eiropu no islamizācijas”. Par godu šai brīnumainajai uzvarai pāvests Pijs V iedibināja svinēt “Uzvaras Dievmātes” svētkus (vēlāk – Rožukroņa Dievmātes svētki), jo pirms it kā bezcerīgās kaujas, lūdzoties Rožukroni, tika lūgta Dievmātes aizbildnība. Līdzīgi arī šajā akcijā Polijas tauta tika aicināta vienoties Rožukroņa lūgšanā, lai lūgtos ne vien par zemes pasargāšanu no kara, bet arī par mieru ikviena sirdī.

Pasākuma oficiālajā mājas lapā rakstīts, ka “Rožukronis ir spēcīgs ierocis cīņā ar jebkādu ļaunumu” un ka “tūkstošiem liecību un dokumentētu brīnumu apstiprina tā ārkārtējo efektivitāti”. Organizētāji plānoja, ka akcijā varētu iesaistīties līdz pat 1 miljonam ļaužu, taču dalībnieku skaits, kas piedalījās visās lūgšanu vietās kopumā pārsniedza gaidīto.

“Mēs lūdzamies par Polijas, Eiropas un visas pasaules atgriešanos pie Kristus, lai dvēseles tiktu atbrīvotas no mūžīgās pazudināšanas un atrastu ceļu pie Dieva,” sacīja viens no akcijas iniciatoriem, poļu kinorežisors Maciejs Bodasinskis. “Ģimenes var lūgties mājās, slimnieki - slimnīcās, ticīgie – savās baznīcās,” aicināja Polijas bīskapi savā paziņojumā.

Lūgšanas izskanēja ne vien 319 baznīcās gar Polijas robežu un 4000 tā sauktajās lūgšanu zonās, bet arī piebalsojās no katoļu baznīcām un visām 10 lidostām Polijā. Akcija iesākās ar rīta Svēto Misi un vēlāk turpinājās ar Rožukroņa lūgšanu plkst. 14.00, kas turpinājās apmēram divas stundas.

Krakovas arhibīskaps Mareks Jedraševskis (Marek Jedraszewski) sestdien Svētās Mises homīlijā pamudināja ticīgos “lūgties arī par citām Eiropas un pasaules nācijām, jo mums ir jāatgriežas pie Eiropas kultūras kristietiskajām saknēm, ja vēlamies, lai Eiropa paliktu Eiropa”.

Atbildot plašsaziņas līdzekļu pretrunīgajiem viedokļiem un mēģinājumiem pasniegt šo akciju kā islamofobisku un kā politisku atbalstu valdības atteikumam uzņemt musulmaņu bēgļus, akcijas organizētāji paskaidrojuši, ka tā nav demonstrācija pret kādu vai pret kaut ko, bet tai ir reliģisks raksturs – tā ir lūgšana uz robežas, lai tā nonāktu tālāk pasaulē aiz robežas.

Foto: "Rožukronis uz robežas" dalībnieki lūdzas pie Baltkrievijas robežas

D.Bergmane