Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Pāris idejas, lai tavas Jaunā gada apņemšanās būtu patiešām vērtīgas
06.01.2018 pl. 10:17
Plānot Jaunajā gadā sākt ievērot diētu ir tik neoriģināli. Un plus arī tas, ka šīs apņemšanās parasti nedarbojas, vismaz ne ilgstoši. Vai tik neesat jau pirmajā dienā ar to izgāzušies? Kad prātojam par to, kā nākošajā gadā kļūt labākiem, garīga rakstura apņemšanās būtu jāizvirza saraksta augšgalā. Šādi mērķi var mūsos radīt izmaiņas, kas būs nozīmīgākas, un, pilnīgi noteikti, pastāvīgas.

Garīga rakstura apņemšanās būs ieguvums pašiem un tiem, kas mums līdzās, un tām būs liela nozīme mūžības mērogā. Kas gan var būt vērtīgāks!

Labākais ir tas, ka garīgās apņemšanās var būt pavisam vienkāršas. Piemēram:

Uzsāciet dienu ar ikrīta upurēšanos

Šī lūgšana noskaņos un piešķirs toni visai dienai, jau iesākumā to uzticot Dievam. Man patīk, ka viss, pat nedaudz vērtais, ko paveicu tajā dienā, tiek darīts manā lūgšanā uzskaitītajos nodomos, pat nepiedomājot par to vēlreiz. Tas ir veids, kā mums pievienoties un būt līdzdalīgiem Kristus upurī un ņemt dalību citu pestīšanas darbā.

"Ak, Jēzu, caur Marijas Bezvainīgo Sirdi es upurēju Tev savas šīsdienas lūgšanas, darbus, priekus un ciešanas kā aizlūgumu Tavai Svētajai Sirdij un vienotībā ar Svētās Mises Upuri visā pasaulē upurēju tās dvēseļu pestīšanai, grēku izlīdzināšanai, kristiešu atgriešanās labad, un pāvesta īpašajā nodomā šim mēnesim. Amen."

Rīta upurēšanās ir kā pirmais e-pasts, ko katru dienu atveru.

Izlasiet šogad kādu labu (katoļu) grāmatu

Vai esi lasījis Katoliskās Baznīcas katehismu? Tas gulēja manā grāmatplauktā vairākus gadus, jo es biju aplam iedomājusies, ka tas mani varētu garlaikot līdz nāvei. Kad beidzot es to izcēlu no plaukta un sāku lasīt, es tajā atradu skaidrojumu daudzām lietām, kuras biju pieņēmusi, bet nebiju nekad izpratusi. Katehisms sniedz pamatojumu tam, kas ir mūsu ticības pamatpatiesības, un konkrētās doktrīnas skaidrojumu. To pat var lasīt tiešsaistē. “Lasot Katoliskās Baznīcas katehismu, mēs varam nomanīt Dieva noslēpuma brīnišķīgo vienotību...” – pāvests Jānis Pāvils II.

Atrodi lūgšanu grupu

Katrā draudzē ir vismaz viena vai divas lūgšanu grupas. Tā var būt Marijas Leģiona grupa, Bībeles skola vai Tēva Pio lūgšanu grupa, kas satiekas draudzes mājā. Vai arī Rožukroņa pulciņš, kura dalībnieki reizi nedēļā tiekas pie kāda mājās. Atrodi tādu grupu, kurai vari ieplānot laiku. Tiecies un lūdzies kopā ar citiem katoļiem, kuri tāpat vēlas stiprināt savu ticību, un gūtās zināšanas kļūs par spēcīgu balstu tavai garīgajai dzīvei. Ja tavā draudzē nav tādas grupas, noskaidro, kas notiek citās draudzēs tavā diecēzē.

Iesaisties

Kad mēs veltām savu laiku, talantus, spējas vai citus dārgumus, mēs piedalāmies Dieva valstības celšanā. Tu droši vien esi dzirdējis izteicienu: “Jebkurš nevar darīt jebko, bet ikviens var darīt kaut ko.” Vai tev ir pāris stundas nedēļā, lai būtu ticības mācības skolotājs vai varbūt viņa aizstājējs? Vai tu piedalītos draudzes „Caritas” aktivitātēs, kustības “Par dzīvību” kalpošanā, zupas virtuvē, korī, katehumenu sagatavošanā? Tu jutīsi, kā nostiprinās tava ticība, kamēr esi darbojies, palīdzēdams citiem, un rūpējies par katoliskajām vērtībām.  

Dodies uz rekolekcijām

Ja tu agrāk nekad neesi bijis rekolekcijās, varbūt tieši tagad ir īstais laiks to darīt! Uzlādē savas garīgās dzīves baterijas, topi atjaunots un iedvesmots mierīgajā, lūgšanu piepildītajā vidē. Draudzes ziņu lapiņās vai avīzēs nereti ir informācija par vietējām rekolekcijām; arī tavas diecēzes mājas lapa, iespējams, piedāvā informāciju, kur, kas un kad notiek, kā arī sīkāku aprakstu par tuvākajā laikā notiekošajām rekolekcijām. Dažreiz rekolekcijas ilgst trīs vai četras dienas; citas – vienu dienu vai pat vienkārši rīta cēlienā. Dažās diecēzēs ir speciāli rekolekciju centri, citur rekolekcijas rīko semināros vai draudzes mājās. Taču, pavaicājot saviem katoļu draugiem vai priesterim, pilnīgi droši varat iegūt labākās rekomendācijas par to, kas atbilst tavām interesēm un plāniem, grafikiem.

Veic ikvakara sirdsapziņas izmeklēšanu

Šī sv. Ignācija popularizētā lūgšana ir atskats uz pagājušo dienu. Pārskatot mūsu dienu, mēs pateicamies par saņemtajām svētībām, ieturam pauzi, lai saskatītu Dieva roku savā dzīvē, apzinātu dzīves jomas, kur vajadzētu rīkoties labāk, un lūgt Viņa vadību nākošajai dienai. Te būs variants sirdsapziņas izmeklēšanas lūgšanas 5 soļiem:

1.      Apzināties Dieva klātbūtni.

2.      Atskatīties uz pagājušo dienu ar pateicību.

3.      Pievērst uzmanību savām emocijām.

4.      Izvēlēties vienu dienas notikumu vai aspektu un lūgties par to.

5.      Skatīties uz nākošo dienu.

Pēc www.aleteia.org
Tulk.: D.Bergmane
Foto: Flickr.com/Elvert Barnes