Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Parīzes arhidiecēzē kolektei varēs ziedot, izmantojot bezkontakta norēķinu kartes
23.01.2018 pl. 15:23
Parīzes diecēzē ieviesīs elektronisko kolektes vākšanas sistēmu, dodot iespēju svētdienas Sv. Misē ziedot, izmantojot bezkontakta norēķinus ar bankas karti. Šis pilotprojekts testēšanas režīmā tiks palaists Saint-François de Molitor katoļu baznīcā, kas atrodas turīgajā un konservatīvajā Parīzes daļā.

Diecēze skaidroja, ka kolektes vākšanai dievkalpojuma laikā tiks izmantoti 5 speciāli aprīkoti tradicionālā, ierastā dizaina kolektes groziņi, kuros iemontēts viedtālrunis un kartes lasītājs, kas savstarpēji saslēgti tīklā. Uz grozā iestrādātā ekrāna būs iespēja pēc savas vēlmes izvēlēties ziedojuma lielumu no 2 līdz 10 EUR, un maksājums tiks apstrādāts “vienas sekundes” laikā.

Bezkontakta ziedošana ar kredītkarti būs “vienkārša un visiem pieejama” un netraucēs dievkalpojuma norisei, - stāsta diecēzes pārstāvis. Kolektes groziņi pēc Sv. Mises tiks aiznesti uz zakristeju, kur ziedojumu dati tiks pārsūtīti uz serveri, kur tie tiks apstrādāti tā, lai maksājumi vēlākais nākamajā dienā tiktu noņemti no ziedotāja konta. Pie tam šī transakcija būs anonīma – lai ne draudze, ne priesteri neuzzinātu ziedotāju vārdus.

Diecēze piebilst, ka šis jaunais aprīkojums joprojām  tiks izmantots paralēli ierastajam kolektes vākšanas veidam, un draudzes locekļi aizvien varēs ziedot kolektei arī skaidrā naudā.

Pēc diecēzes teiktā, 79 % no Parīzes katoļu draudžu ieņēmumiem veido ticīgo ziedojumi, no kuriem 14 % tiek savākti dievkalpojumu kolektē.

Kopš 2016. gada 28 Francijas diecēzēs un vairāk kā 2000 draudzēs tiek lietota viedtālruņu aplikācija “La Quete” jeb “Kolekte” tieši kolektēm. Četrpadsmit mēnešu laikā, kamēr astoņās Francijas draudzēs tika izmēģināta jaunā aplikācija, tika veikti 4000 ziedojumi un, aprēķinot vidējo, ziedojuma lielums kolektei bija 4,71 EUR.

“Baznīca ir apņēmusies atbalstīt ikvienu ceļā uz jauno dzīvesveidu un patēriņa formām,” sacīja Parīzes diecēzes pārstāvis. “Arī maksāšanas paņēmienu un līdzekļu dematerializācija ir viens no izaicinājumiem, ar ko Baznīcai jāsastopas un jātiek galā, - vienalga, vai ar tiešsaites kolektes grozu, vai bezkontakta norēķinu, vai viedtālruņu aplikāciju palīdzību.”

Katholisch.de/Tulk.: D.Bergmane
Foto: Parīzes arhidiecēze