Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Kalnu katoļu baznīcā iesvēta draudzes aizbildnes altārgleznu
06.02.2018 pl. 15:13
Šā gada 4. februārī Kalnu sv. Agates katoļu draudzē bija īpaša diena. Liepājas bīskaps Viktors Stulpins galvenajā altārī iesvētīja sv. Agates altārgleznu. Tas noticis ar prāvesta Toma Priedoliņa rūpēm un Talsu mākslas skolas skolotājas talantu.

Sv. Agate (Romas katoļu Baznīcā 3. gs. jaunavas un mocekles sv. Agates dienu svin 5.fenruārī) ir bijusi ļoti turīgu vecāku meita, kura dzīvojusi Sicīlijas salā. Agate bijusi apveltīta ar izcilu skaistumu un gudrību, tāpēc iepatikusies Sicīlijas pārvaldniekam Kvintiānam, kurš lūdzis viņas roku, bet ticis atraidīts. Agate arī tiesas priekšā apliecināja savu ticību un apstiprināja, ka kalpošana Kristum ir viņas visaugstākā brīvība, kas tālu pārspēj zemes valdnieku bagātību un citus labumus. Kvintiāns licis jaunavu dažādi mocīt, piemēram, pavēlējis ar ugunī nokaitētām stangām izraut krūtis. Vēl pēc tam viņa tikusi mocīta cietumā līdz savu dvēseli atdevusi Dievam.

Sv. Agates baznīca atrodas Katānijā. Tā kā šī pilsēta atrodas Etnas vulkāna pakājē, tās iedzīvotāji ir piesaukuši sv. Agates aizbildniecību vulkāna izvirdumu un zemestrīču gadījumos un saņēmuši atbalstu.

Dievkalpojumi Nīgrandes pag. iesākās 2002. gada rudenī, tie tika noturēti Nīgrandes ev. lut. baznīcā vienu riezi mēnesī. Svētdienas skola arī notika no 2002. gada rudens Kalnu bērnudārzā divas reizes mēnesī. Kalnu ciemā atradās nepabeigta celtne - kapliča. Iesākta celt 1989. gadā kolhoza "Jaunais Komunārs" priekšsēdētāja Jāņa Blūma darbības laikā pēc Ulda Pīlēna projekta. Kalnu ļaudis nolēma šo celtni pārņemt un uzcelt baznīcu draudzes vajadzībām. Nīgrandes pagasts 2004. gada 5. februārī, svētās Agates dienā, draudzei piešķīra zemi un nepabeigto celtni katoļu baznīcas celtniecībai. 2005. gada 1. februārī Sv. Agates draudze noslēdza zemes nomas līgumu ar Nīgrandes pagastu uz 99 gadiem ar izpirkšanas tiesībām. Tā paša gada februārī sākas nepabeigtās ēkas izpēte un projektēšana, kas tiek uzticēta firmai "Būvmeistars" no Grobiņas, kurā strādāja arhitekte Aija Siliņa. Dievkalpojumus un draudzes dzīvi palīdz organizēt skolotāja Aušrute Krasucka.