Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Gavēņa pārdomas: Kirēnes Sīmanis
20.03.2018 pl. 11:07
Sīmanis nav dievlūdzējs. Taču viņš tiek ielikts tur, kur Kungs pats vairāk nevar spēt. Tur, kur Kungam vairs nav spēka ne kā Dievam, ne kā cilvēkam - nest šo koka baļķi. Ar to, ka viņš atkal un atkal pakrīt zem smagās nastas, un ka viņa spēki patiešām ir galā, viņš parāda, ka viņa fiziskais spēks ir gluži tāds pats, kā vidusmēra vīrietim tajā pašā vecumā.

Garīgajās ciešanās viņš dosies krietni tālāk, pāri pār cilvēcisko dabu; bet nav iespējas, lai ar savām garīgajām pūlēm pēc paša vēlēšanās varētu palielināt savus miesas spēkus. Viņš vēlu padosies pārspēkam, bet tomēr padosies.

Sīmanim, kurš ir vesels, stiprs un spēcīgs un kurš nav ciešanu novārdzināts, palīdzība krusta nešanā nebūs smaga. Tā ir līdzvērtīga, vienāda slodze. Dievam-cilvēkam tā ir kļuvusi nepanesama, bet šim vidusmēra cilvēkam tā nav pārpūlēšanās. Un Sīmanis to dara Kungam, kurš ir pasludinājis tuvākmīlestības bausli: īstenojot šo bausli, šī rīcība viņam tiek ieskaitīta kā ticība Kungam akts. Un tā kā ticība izpaužas lūgšanā, tad viņa veikums tiek ieskaitīts kā dzīva ticība, kā lūgšana. Tāpēc ka tas, ko viņš dara, pats to apzinādamies vai nē, ir efektīvs, iedarbīgs visu savu spēku piedāvājums Kristum.

Tēvs redz sava Dēla spēka zaudēšanu, viņam esot cilvēka veidolā. Viņš uzlūko viņu ar acīm, ar kādām skatās uz vienu no savām radībām. Un viņš sūta tam palīdzību līdzcilvēka veidā. Tā kā Dēls cieš, lai atpestītu cilvēkus, Tēvs sūta viņam vienu no atpērkamajiem un, dāvādams palīdzību, pēc kuras lūdz Viņa Dēls, iesaista arī šo cilvēku dievišķīgajā lūgšanas dzīvē.

Svētais Gars, kurš ir pilnībā veltījies Dēla cilvēktapšanas darbam un viņa uzdevuma īstenošanai uz zemes un kuram Tēvs un Dēls bija uzticējuši piedzimšanas brīdi un līdz ar to arī apēnošanas uzdevumu, un kura ziņā nu ir arī tas brīdis, kuru Tēvs ir noteicis sava Dēla nāvei: šis Gars rūpējas par to, lai Dēls aiz pārguruma un pārmocīšanās dēļ vēl nenomirtu, ne šobrīd, bet gan lai saņemtu nepieciešamo palīdzību, lai tiktu sasniegta Tēva stunda, kas ir arī Dēla stunda. Tā nu Svētais Gars ļauj Sīmanim, kurš vēl nav ticīgais, sniegt palīdzību, un, kamēr Sīmanis to dara, Gars var arī viņa dvēseli pārņemt.

Fragments no Adriennes fon Špeiras (Adrienne von Speyr) grāmatas “Passion von innen".

Adrienne fon Špeira (1902-1967) bija šveiciete, lajs, mistiķe, sieva, ārste un vairāk kā 60 grāmatu par garīgumu un teoloģiju autore. Viņa konvertējās katoļticībā Visu svēto svētkos 1940. gada 1. novembrī, pateicoties lielā teologa Hansa Ursa fon Baltazara garīgai vadībai.

Foto:Matkakosciola.gliwice.pl