Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Vairāk kā trīssimts nevalstiskās organizācijas aicina veikt izmaiņas Stambulas konvencijā
28.03.2018 pl. 20:44
Eiropas 333 nevalstiskās organizācijas no deviņām Eiropas valstīm, ieskaitot Latviju, aicina Eiropas Padomi veikt izmaiņas Stambulas konvencijā ar mērķi izslēgt gender ideoloģijas klātbūtni, kas daudzām valstīm traucē ratificēt Stambulas konvenciju.

 Cilvēktiesību, ģimenes un dzīvības aizsardzības, kristīgas un citas nevalstiskas organizācijas Eiropā aicina Eiropas Padomes ģinerālsekretāru T.Jaglandu (Mr. Thorbjørn Jagland), Eiropas Padomes ministru prezidentu A.Samulsenu (Mr. Anders Samuelsen) un Eiropas Padomes Stambulas konvencijas izpildsekretāri B.O’Louglinu (Mrs. Bridget O’Loughlin) izslēgt no Eiropas Padomes Konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvencijas teksta ideoloģiskas un nevienprātīgas definīcijas, kas daudzās valstīs traucē ratificēt konvenciju.

Vēstules autori uzsver, ka nepiekrīt Stambulas konvencijas izpildsekretāres B.O’Louglinas skaidrojumam, ka “Stambulas konvencija kā saistošs starptautisks līgums neuzspiež “gender (sociālā dzimuma) ideoloģiju” un tajā nav ietverti izglītojoši  pienākumi saistībā ar seksuālo orientāciju”.

1.Vēstules autori informē, ka Stambulas konvencijas 3. panta c) apakšpunktā ietvertā sociālā dzimuma definīcija neatbilst Eiropas Savienības (ES) līgumos noteiktajai dzimumu līdztiesības definīcijai, par ko vienojušās ES dalībvalstis, proti, par vienlīdzību starp sievietēm un vīriešiem.

2. Tāpat vēstules autori norāda, ka Eiropas Komisāre V.Jurova (Mrs. Vera Jourova), atbildot uz Eiropas Parlamenta jautājumiem, apstiprināja, ka ar dzimumu saistīta vardarbība ir vardarbība, kas ir vērsta pret personas sociālo dzimumu (gender), sociālā dzimuma identitāti (gender identity) vai sociālā dzimuma izpausmi (gender expression). Šo viedokli apstiprinājis arī Eiropas Komisijas juridisko ekspertu tīkls dzimumu līdztiesības un nediskriminācijas jomā.

Nevalstiskās organizācijas īpaši uzsver, ka, pretēji Eiropas Padomes Stambulas konvencijas izpildsekretāres B.O’Louglinas teiktajam, Stambulas konvencija paredz, ka dažāda līmeņa mācību materiālos būtu jāatspoguļo izpratne par dzimumu (gender), sociālā dzimuma identitāti (gender identity) un sociālā dzimuma izpausmi (gender expression).

Vēstules autori uzskata, ka Stambulas konvencijā būtu jānovērš skaidrības trūkums tās darbības jomā un pretrunas, ko izraisa Stambulas konvencijā lietotās nevienprātīgās definīcijas.

Kā risinājumu minētajām problēmām Eiropas nevalstiskās organizācijas piedāvā:

1) Ierosināt Stambulas konvencijas pārskatīšanu, lai aizstātu sociālo dzimumu (gender) un ar to saistītos jēdzienus ar "sieviešu un vīriešu līdztiesību".

2) Ļaut valstīm izdarīt atrunas par Konvencijas strīdīgo un ideoloģisko daļu, veicot grozījumus Stambulas konvencijas 78.pantā.

Vēstuli parakstīja 333 nevalstiskās organizācijas no Latvijas, Lietuvas, Bulgārijas, Horvātijas, Ungārijas, Maltas, Rumānijas, Slovākijas un Ukrainas.

Stambulas konvencijas ratifikācijas process Latvijā ir apturēts. Labklājības ministrija izstrādāja likumprojektu "Par Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu" un iesniedza Ministru kabineta komitejā 2018.gada 22.janvārī, kur tika pieņemts lēmums jautājuma izskatīšanu atlikt.

Pateicoties pilsoniskajai aktīvitātei, platformā www.manabalss.lv 2016. gada 16. maijā tika ievietota iniciatīva “Par Latvijas nepievienošanos "Stambulas konvencijai", par kuru uz doto brīdi ir parakstījušies 10 377 cilvēki.

Biedrība "Asociācija Ģimene"