Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

"Graustu bīskaps", futbola cienītājs, ķīmiķis... interesanti fakti par pāvestu, kuru gaidām
07.05.2018 pl. 08:01

Daži fakti par pāvestu Francisku, ko viņš par sevi pats atklājis vairākās intervijās, kad vēl bija Buenosairesas arhibīskaps Horhe Marija Bergoljo un vēlāk jau kā Romas bīskaps.

- Pirmo lietu pāvests: Pāvests Francisks ir pirmais pāvests jezuīts un pirmais pāvests no dienvidu puslodes, no Dienvidamerikas - un precīzāk – no Argentīnas; viņš ir pirmais pāvests 1200 gadu laikā, kurš nav no Eiropas.

- Kad pāvests Francisks saņem negaidītus paziņojumus vai ziņas, viņš 'sastingst'. Kad viņš tika ievēlēts par pāvestu un parādījās uz centrālā balkona, daudzi pamanīja, ka viņš izturējās diezgan stīvi. Izrādās, ka gluži tāpat viņš reaģēja, kad 1992. gadā viņš tika iecelts par palīgbīskapu. Tieši tā viņš katrreiz reaģē uz jebko negaidītu, vienalga - labu vai sliktu: “Esmu kā paralizēts,” viņš sacījis.

- Pāvestam Franciskam sirdij tuva ir sv. Terēze no Lizjē. “Kad man ir kāda problēma, es nelūdzu svētajai to atrisināt; lūdzu, lai viņa ņem problēmu savās rokās un palīdz man pieņemt to,“ viņš sacīja.

- Mīļākā persona: Vecāmāte Roza, kura, kad viņš bija mazs, palīdzēja viņu uzaudzināt, iemācīja pirmos vārdus itāliski un nodevusi viņam mantojumā savu dziļo reliģisko jutīgumu.

- Pāvests ir liels futbola cienītājs un San Lorenzo de Almagro futbola kluba atbalstītājs, šī komanda nāk no viņa bērnības zemes, no Buenosairesas Argentīnā.

- Viņš ir arī basketbola fans, un viņam ir uzdāvināts personalizēts komandas Bostonas “Celtics” krekls ar spēlētāja numuru “1”.

- Patīkamākā brīvā laika pavadīšana zēna gados viņam bija marku kolekcionēšana. Tagad: "Man ļoti patīk lasīt un klausīties mūziku."

- Pāvests Francisks absolvējis Escuela Tecnica Industrial Nr.12 (Industriālās tehnikas skola), kur ieguvis grādu ķīmijas inženierijā, un pirms iestāšanās seminārā strādājis par ķīmiķi.

- Pēc ievēlēšanas viņš nolēma atsacīties no dzīvošanas oficiālajā pāvesta rezidencē, tās vietā izvēlēdamies pieticīgāko, vienkāršāko Vatikāna viesu māju - Domus Sanctae Marthae jeb Casa Santa Marta.

- Pāvests Francisks ir sacījis: “Grēks, kas mani visvairāk mēdz pārņemt, ir lepnība.” Viņš pastāstīja, ka tad, kad tas ar viņu notiek: “Es jūtu milzīgu kaunu, jūtos samulsis un lūdzu Dievam piedošanu, tāpēc ka nevienam nav tiesību tā uzvesties.”

- Pāvesta Franciska mīļākā glezna ir Marka Šagāla “Baltā krustāsišana”, jo tajā attēlotā aina “nav nežēlīga, cietsirdīga, bet drīzāk cerības piepildīta. Tā parāda sāpes, kas ir gaišuma un miera pilnas. Manuprāt, tas ir viens no visskaistākajiem darbiem, ko Šagāls jebkad uzgleznojis.”

- Mīļākie rakstnieki un grāmatas – “Es dievinu Frīdriha Helderlīna (19. gs. romantisma dzejnieka) dzeju”; Alesandro Mandzoni darbs “Saderinātie” (“I Promessi sposi”), ko viņš ir lasījis vismaz četras reizes; Dantes Aligjēri “Dievišķā komēdija”; un jebkurš no Fjodora Dostojevska un argentīniešu rakstnieka Horhes Luisa Borhesa darbiem.
Pāvests atcerējās, ka, lai gan Borhess bija agnostiķis, “viņš katru vakaru balsī skaitīja “Tēvs mūsu”, jo bija to apsolījis savai mātei, un tamdēļ viņš nomira ar “garīga miera” sajūtu.”

- Pāvests Francisks 2013. gadā tika nosaukts par žurnāla “TIME” gada personu. Žurnālā publicēto rakstu par viņu sarakstījis Baraks Obama.

- Laikā, kad viņš bija Buenosairesas bīskaps, viņš bija iesaukts par "graustu bīskapu". Šajā laikā Buenosairesas graustu rajonos kalpot nozīmēto priesteru skaits bija dubultojies.

- Pāvesta Franciska mīļākais tikums ir “mīlestības tikums, ar maigumu dot labāko vietu citiem. Lēnprātība mani ārkārtīgi vilina! Es vienmēr lūdzu Dievam, lai piešķir man lēnprātīgu sirdi,” viņš teicis.

- Būdams Buenosairesas arhibīskaps, viņš pats gatavoja sev ēst, brauca ar sabiedrisko transportu un dzīvoja nelielā, pieticīgā dzīvoklī.

- Pāvests Francisks ir vecākais no pieciem bērniem saviem vecākiem - itāļu imigrantiem Argentīnā.

- Zināms kā “pēkšņo, negaidīto zvanu” pāvests, jo Viņa Svētība mēdz neplānoti piezvanīt draudzes ļaudīm, kuri kādreiz griezušies pie viņa ar jautājumiem vai ar savām rūpēm, vai raidījuma vadītājiem TV tiešraidē.

- Pāvests Franciskam tika uzdāvināts “Harley-Davidson” motocikls. Viņš savu “hārliju” un ādas jaku ziedoja labdarībai, un par tiem izsolē iegūtie 267 500 euro tika izmantoti hospitāļa atjaunošanai un zupas virtuvei Romā.

- Vatikāns apliecinājis, ka Viņa Svētība ir vairākas reizes "izlavījies" ārā no Vatikāna, lai naktī apmeklētu bezpajumtniekus.

- Viņš brīvi runā spāņu, itāļu un vācu valodās. Turklāt Viņa Svētība nedaudz pieprot runāt angliski, franciski un portugāliski.

- Mīļākais skaņdarbs – Ludviga van Bēthovena uvertīra “Leonora” Nr.3, ko diriģē vēlīnais Vilhelms Furtvenglers, kurš “manuprāt, ir vislabākais dažu Bēthovena simfoniju un Vāgnera darbu diriģents.”

- Vatikānā Viņš bezpajumtniekiem ierīkojis dušas.

- Pāvests Francisks, svinēdams vienu no savām dzimšanas dienām, ziedoja 400 guļammaisus Romas bezpajumtniekiem.

- 2017. gadā Francisks ar video starpniecību uzrunāja prestižās «Technology, Entertainment, Design 2017» (TED) konferences dalībniekus, līdz ar to kļūstot par pirmo pāvestu, kas piedalās šajā pasākumā. 

- Ugunsgrēka gadījumā pāvests Francisks glābtu savu breviāru un piezīmju bloku: “Esmu ļoti pieķēries savam breviāram; tas ir pirmais, ko no rīta atveru un pēdējais, ko aizveru, kad liekos gulēt.” Savukārt plānotājā ir ierakstīti visi viņam nepieciešamie kontakti, adreses un telefonu numuri: “Būtu reāla katastrofa visu to nozaudēt."

- Starp breviāra lapām viņš tur drošībā savas vecmāmiņas vēstules un viņas sacītos pēdējos vārdus pirms nāves. Viņa sacīja: “Skumju, nepatikšanu vai zaudējumu brīžos lūkojies uz tabernākulu, kur tiek glabāts vislielākais, visdiženākais un viscildenākais moceklis, un uz Mariju krusta pakājē, - lai no turienes uz pašām dziļākajām un vissāpīgākajām brūcēm nokrīt dziedinoša balzama lāse.”

- Šī gada 12. maijā tiks izsolīts pāvestam pagājušajā gadā uzdāvinātais superauto Lamborghini Huracán RWD Coupé. Sotheby’s izsoļu nams plāno, ka vairāksolīšanā par pāvesta Lamborghini varētu iegūt apmēram 250 000 – 355 000 euro. Septiņdesmit procenti no iegūtās summas tiks Irākas pilsētai Ninīvei. Atlikusī daļa tiks vienādās daļās sadalīta palīdzības organizācijām “Amici per il Centrafrica Onlus”, “Groupe International Chirurgiens Amis de la Main”, un Pāvesta Jāņa XXIII kopienas asociācijai.

Catholicnews.com/Popefrancisnyc.org