Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Vatikāna bibliotēka dod iespēju tiešsaistē par brīvu apskatīt 15 000 manuskriptus
04.06.2018 pl. 08:38
Vatikāna bibliotēkas prefekts arhibīskaps Čezāre Pazīni (Cesare Pasini) paziņojis par DigiVatLib, saīsinājums no “Digital Vatical Library” (Vatikāna digitālā bibliotēka) atvēršanu un apjomīgā kataloga nodošanu plašākai lietošanai.

Arhibīskaps paskaidroja, ka vairāk kā piecus gadus Vatikāna bibliotēka bija iesaistījusies manuskriptu digitalizēšanas procesā, pateicoties kuram izveidots šis plašais katalogs. Apjomīgā darba augļus ikviens nu var baudīt ar interneta starpniecību, turklāt par brīvu, apmeklējot DigiVatLib interneta vietni.

Pēc garlaicīgi nogurdinošās katra manuskripta ikvienas atsevišķas lappuses ieskenēšanas sekoja procesa pabeigšana - darbi tika apkopoti un augšupielādēti tam paredzētajā DigiVatLib interneta vietnē, kur tie pieejami plašākai sabiedrībai. Uz šo brīdi ir gatavi un ir apskatāmi ap 15 000 no augšupielādētajiem bibliotēkas kolekcijas manuskriptiem. Ja bibliotēka turpinās darbu līdzīgā tempā, panākot līdz 3000 augšupielādēm gadā, visus bibliotēkā esošos 80 000 manuskriptus varētu ieskenēt līdz 2041. gadam.

Prelāts sacīja, ka daži dokumenti, kas jau agrāk tikuši augšupielādēti, ir no viņu “rezervāta”. Šie dokumenti ir vecākie un vissvarīgākie eksemplāri viņu kolekcijā. Lai gan tie ir vieni no visvairāk pieprasītajiem, ne-ekspertiem reti bija dota iespēja tos izpētīt manuskriptu vecuma un fiziskā stāvokļa dēļ. Tagad, kad šie retumi ir apskatāmi tiešsaistē, arī ekspertiem būs papildus bonuss, - ja turpmāk nāksies tos izmantot, vairs nebūs jāriskē ar to, ka šos nozīmīgos vēsturiskos ierakstus varētu kaut kā sabojāt vai nolietot.

Līdzās manuskriptiem DigiVatLib attēlos arī inkunābulas (seni iespiesto grāmatu eksemplāri, kas publicēti Eiropā pirms 1501. gada), arhīvu materiālus un tādus krājumu priekšmetus, kā grafiskos materiālus, monētas un medaļas un citus iespiestos materiālus (speciālos projektus).

Šo projektu finansējis Polonska fonds divu miljonu sterliņu mārciņu apjomā. Polonska fonds ir iesaistījies arī vairākās citās vēsturisko dokumentu digitalizācijas programmās.

D.Bergmane
Foto: digi.vatlib.it