Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Vairāki simti Lielbritānijas priesteru parakstījuši paziņojumu, atbalstot encikliku "Humanae Vitae"
17.06.2018 pl. 09:41
Ap 500 Lielbritānijas priesteru parakstījuši paziņojumu, paužot atbalstu pāvesta Pāvila VI enciklikas "Humanae Vitae" mācībai. Ievērojamais skaits priesteru no visas valsts atsaukušies parakstīt šo dokumentu saistībā ar enciklikas 50 gadadienu.

Enciklikā “Humanae Vitae” ir atkārtoti apstiprināta tradicionālā kristīgā mācība par ģimeni un seksualitāti, un tajā apliecināta Baznīcas absolūtā nostāja “pret” mākslīgo kontracepciju.

Garīdznieki paziņojumā pauž:

“Kad tika laista klajā “Humanae Vitae”, daudzi nepieņēma, neatzina tās vēstījumu un brīdinājumus. Mācību par to, ka kontracepcijas lietošana visos gadījumos ir ‘absolūti noraidāma’ un ‘būtībā nepareiza’, daudzi atzina par grūti pieņemamu un centās apstrīdēt. Tagad, pēc piecdesmit gadiem, mūsu sabiedrībā ir mainījušās un vērsušās plašumā daudzas lietas, kas ir kaitējušas cilvēka dzīvībai un mīlestībai. Daudzi no jauna ir novērtējuši Baznīcas mācības gudrību.

Šajā “Humanae Vitae” 50 gadskārtā mēs kā priesteri vēlamies apstiprināt to prokreatīvās mīlestības cēlo redzējumu, kādu vienmēr ir mācījusi un sapratusi Katoliskā Baznīca. Mēs ticam, ka  pienācīga, atbilstoša ‘cilvēka ekoloģija’, [cilvēka] dabas jaunatklāšana un respekts pret cilvēka cieņu ir nozīmīgs mūsu ļaužu - gan katoļu, gan ne-katoļu, nākotnei. Mēs aicinām atklāt sev no jauna enciklikas “Humanae Vitae” vēstījumu, - ne tikai uzticībā Evaņģēlijam, bet ņemot par pamatu mūsu sabiedrības dziedināšanai un patiesai attīstībai.”

Garīdznieki atzīmē, ka daudzskaitlīgais paziņojuma parakstītāju pulks pierāda svarīgu noslieci par labu enciklikas mācībai. “1968. gadā tikai daži priesteri izteica piekrišanu šai mācībai, taču daudzi iebilda,” viņi sacīja.

Viens no priesteriem komentēja: “Ir grūti piedabūt 100 priesterus (vidējais priesteru skaits diecēzē) paveikt kaut ko kopā, taču sadabūt 500 [priesteru parakstus] ir patiešām ievērojams notikums.”

“Mēs ceram, ka tagad Baznīca atzīs enciklikas “Humanae Vitae” nozīmīgumu un izvirzīs to mūsu pastorālās stratēģijas un evaņģelizācijas priekšplānā. Šis notikums ir svarīgs brīdis Baznīcai šajā zemē.”

Pāvesta Pāvila VI enciklika "Humanae Vitae" (latviešu valodā)

Catholicherald.co.uk/Tulk.: D.Bergmane