Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Tuvojas pāvesta Franciska ekumeniskais svētceļojums uz Ženēvu
19.06.2018 pl. 20:20
Ceturtdien, 21. jūnijā, pāvests Francisks apmeklēs Ženēvu, lai piedalītos Pasaules Baznīcu padomes (World Council of Churches) 70 gadu jubilejas svinībās. Ņemot vērā labās attiecības starp minēto padomi un katoļu Baznīcu, šis "ekumeniskais svētceļojums" būs nozīmīgs ne vien Ženēvai un Šveicei, bet – visai pasaulei.

Šī būs ceturtā reize, kad pāvests apmeklēs Ženēvu. 1969. gadā šo Šveices pilsētu apmeklēja Pāvils VI, bet 1982. un 1984. gadā – Jānis Pāvils II. Viņu vizītes programmā bija iekļauta arī Pasaules Baznīcu padomes mītne.

Francisks – ekumeniskais svētceļnieks

Pāvests Francisks tiek dēvēts par "ekumenisko svētceļnieku". 2016. gadā viņš devās uz Lundu, Zviedrijā, kur tikās ar luterāņiem. Tai pašā gadā Kubā notika viņa vēsturiskā tikšanās ar Maskavas pareizticīgo patriarhu Kirilu. Francisks vairākkārt ir ticies ar Konstantinopoles ekumenisko patriarhu Bartolomeju, kā arī Vatikānā daudzreiz ir pieņēmis dažādu kristīgo konfesiju delegācijas no visas pasaules.

Šveice gaida cerības un prieka vēsti

Francisks ielidos Ženēvā pulksten 10.10. Pēc sagaidīšanas ceremonijas un privātās tikšanās ar Konfederācijas prezidentu viņš piedalīsies ekumeniskajā lūgšanā, kas notiks Pasaules Baznīcu padomes Ekumeniskajā centrā, un teiks homīliju. Pēcpusdienā minētajā centrā pāvests uzstāsies ekumeniskajā saietā, bet pievakarē "Palexpo" izstāžu kompleksā – vadīs Euharistijas svinības. Tā kā pāvests ir visas katoļu Baznīcas gans, tad katra ceļojuma laikā viņš tiekas arī ar katoļticīgajiem. Tāpēc arī šoreiz viņš svinēs Svēto Misi, kurā piedalīsies ticīgie ne tikai no Ženēvas, Lozannas un Frīburgas, bet no visas Šveices.

Ženēvas bīskaps Šarls Morerods intervijā žurnālistiem norādīja, ka Francisks ierodas zemē, kur labi sadzīvo dažādu kultūru ļaudis, bet, kur, tai pat laikā, ir ļoti liels pašnāvību skaits. Šveice ir zeme, kur, neraugoties uz ekonomisko labklājību, "var nomirt aiz garlaicības" – viņš sacīja. Bīskaps pastāstīja, ka biļetes dalībai pāvesta Svētajā Misē, ko bija iespējams par velti iegādāties internetā, tika izņemtas vienas dienas laikā. Ko Šveice gaida no Svētā tēva? Ženēvas bīskaps nešaubīgi atbildēja: "Cerības un prieka vēsti".

Pāvests tiksies ar kristiešiem no Ziemeļkorejas

Vizītes Ženēvā laikā Francisks tiksies ar kristiešu delegāciju no Ziemeļkorejas, kuri kopā ar Dienvidkorejas ticīgajiem piedalās Pasaules Baznīcu padomes rīkotajā ekumeniskajā saietā. Kopumā uz tikšanos ar pāvestu ieradīsies 150 minētās padomes locekļi un 200 ielūgtie viesi. Viens no svarīgiem tikšanās tematiem būs miers un bēgļu atbalstīšana. Ekumeniskās padomes sastāvā ietilpst gandrīz 350 Baznīcas, no kurām lielākā daļa pārstāv Āfriku un Āziju. Tieši no šiem kontinentiem nāk bēgļi, kuri dodas uz Eiropu, kas ir triju kristīgo konfesiju – katolicisma, protestantisma, kā arī pareizticīgo Baznīcu – šūpulis.

Radiovaticana.va