Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Kanādas bīskapi: marihuānas lietošana ir grēks, neskatoties uz tās legalizēšanu
28.06.2018 pl. 07:21
Kanādas valdībā ierosinātais marihuānas legalizācijas process 21. jūnijā saņēmis karaļnama atbalstu, un līdz ar to marihuānas audzēšana un lietošana izklaides mērķiem Kanādā būs atļauta no 17. oktobra. Kanāda ir otrā valsts pasaulē aiz Urugvajas, kura valsts līmenī būs legalizējusi marihuānas lietošanu.

Tomēr Baznīcas skatījumā marihuānas lietošana joprojām ir un paliks grēks, sacījuši Kanādas bīskapi pēc tam, kad Kanādas premjerministrs Džastins Trudo izsludināja, ka šo vieglo narkotiku lietošana vairs netiks atzīta par kriminālnoziegumu.

Izņemot marihuānas izmantošanu medicīniskos nolūkos, tās lietošana ir pret mērenības tikumu, un no tās jāatsakās, sacīja mons. Franks Leo, Kanādas katoļu bīskapu konferences ģenerālsekretārs.

“Mērenības tikums, kā skaidro Katoliskās Baznīcas katehisms, ‘veicina izvairīšanos no jebkura veida pārmērībām, pārēšanās, pārlieku lielas alkohola, tabakas un medikamentu lietošanas (KBK, 2290),” sacīja mons. Leo. “Katehisms īpaši uzsver, ka jebkādu narkotisko vielu lietošana, izņemot tīri ārstnieciskos nolūkos, ir arī ‘smaga vaina’, jo ‘cilvēka veselībai un dzīvībai nodara graujošus kaitējumus’ (KBK,2291).”

Otavas arhibīskaps Terenss Prendergasts sacīja: “Bīskapiem, priesteriem, katehētiem, jauniešu un pastorālā darba veicējiem būs jāmāca par mērenību un par tās lomu šo pieņemto lēmumu kontekstā.”

“Šajā situācijā vadlīnijas grēksūdžu uzklausīšanā palīdzētu biktstēviem vadīt penitentus ar gudriem padomiem,” viņš piebilda, attiecinot to arī “uz citām mūsdienu problēmām, piemēram, pornogrāfijas sērgu". Arhibīskaps uzsvēra, ka vecākiem ir nopietna loma tajā, lai bērnus atturētu no narkotikām: “Vecāki mēģina un atrunā savus bērnus no smēķēšanas un alkohola lietošanas, - ar ko tad marihuānas lietošana atšķiras? Vecāki ir arī tie, kas aizrāda un pamāca jauniešus attiecībā uz alkohola pārdozēšanu, piedzeršanos, pārmērīgu dzeršanu.”

“Mūsu ķermeņi ir doti mums lietošanai, bet kādu dienu mums būs jāatskaitās Kungam par to, kā esam par tiem rūpējušies un ko esam ar tiem darījuši,” viņš sacīja. “Vai tad tā ir laba doma  -  lietot vielas, kas rada kaitīgas sekas? Vai tā ir gudra pārvaldība?”

“Katehisms sauc narkotisko vielu ražošanu un to tirdzniecību par noziedzīgu darbību, kas ‘ir tieša līdzdalība ļaunumā, jo mudina cilvēkus uz darbību, kas ir asā pretrunā ar morālisko likumu’ (KBK,2291),” sacīja mons. Leo. “Šim pēdējam punktam būtu jāpievieno narkotisko vielu legalizācija izklaides mērķiem, jo šī legalizācija savā veidā rada nopietnu risku, ka tiek izplatītas atkarību izraisošas vielas un ka tiek attaisnota tāda rīcība, kas nodara ļaunumu katram individuāli un sabiedrībai kopumā.”

Catholicherald.co.uk/Tulk.: D.Bergmane
Foto: Flickr.com/Carlos Gracia