Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Vai Dievs šeit vairs nemājo?
02.08.2018 pl. 07:20
Vatikāns palīdzēs organizēt internacionālu konferenci, lai palīdzētu diecēzēm sadarbībā ar vietējām kopienām rast atbilstošu, pienācīgu pielietojumu lividētajām baznīcām.

Pontifikālā Kultūras padome kopā ar Romas Pontifikālo Gregora universitāti un Itālijas bīskapu konferenci sponsorēs sanāksmi ar nosaukumu “Vai Dievs šeit vairs nemājo? Likvidētās lūgšanu vietas un ekleziālā kultūras mantojuma integrētais menedžments”, kas notiks Romā 29.-30. novembrī.

Gatavojoties konferencei, sabiedrība ir aicināta fotografēt un publicēt vietnē Instagram piemērus par likvidētajām baznīcām, kas tiek no jauna izmantotas un ir pielāgotas citiem mērķiem pozitīvā veidā, jo piemēri par baznīcām, kuras pārveidotas par naktsklubiem un sporta zālēm jau ieguvuši lielu plašsaziņas līdzekļu uzmanību.

Fotogrāfijas, kas jāatzīmē ar #NoLongerChurches (vairs nav baznīcas), #unigre un tēmturi ar baznīcas nosaukumu un pilsētu, paredzētas, lai demonstrētu pozitīvu pieeju tam, kā uzturēt un izcelt šādu ēku vēsturisko, sociālo, māksliniecisko un sakrālo nozīmi. Šīs fotogrāfijas būtu jāpublicē no 10. jūlija līdz 15. oktobrim, bet izraudzītie uzvarētāji savus attēlus varēs eksponēt internacionālajā konferencē un publicēt sponsoru mājaslapās un Itālijas izdevumos, kas veltīti kristīgajai mākslai, Baznīcai un arhitektūrai.

Tāpat zinātnieki, pētnieki un akadēmiskie institūti ir aicināti iesniegt plakātus un dokumentāciju par pabeigtiem pētījumiem vai projektiem, kas īstenoti attiecībā uz dekonsekrētu vai utilizācijas procesam pakļautu lūgšanu vietu atdzīvināšanas procesiem vai to pielāgošanu, piemērošanu citam pielietojumam. Instagrama konkursa rezultāti un iesniegtās dokumentārās liecības tiks izmantotas, lai informētu bīskapus un palīdzētu viņiem, kad jāpieņem lēmumi, ko turpmāk iesākt ar slēgtajām draudzēm.

Konferencē ielūgti piedalīties pārstāvji no Eiropas, Ziemeļamerikas un Okeānijas bīskapu konferencēm, lai pārrunātu, diskutētu un apstiprinātu vadlīnijas un pamatnostādnes jautājumos, kas attiecas uz jaunu pielietojumu dekonsekrētajiem baznīcas īpašumiem. Jautājumi par to, vai un kad baznīca var tikt dekonsekrēta vai pārdota, nebūs konferencē aplūkojamo tēmu redzeslokā  un tās vadlīniju pamatā; konferences mērķis ir parādīt nepieciešamību šajos procesos pēc ilgtermiņa plānošanas, kurā visa kopiena iesaistās un cenšas sasniegt izpratni par to, kā šādas būves, celtnes būtu jāutilizē vai jāpārbūvē.

Kardināls Džanfranko Ravazi (Gianfranco Ravasi), Vatikāna Kultūras padomes prezidents, sacīja reportieriem, ka bijušajās lūgšanu vietās jāsaglabā kaut kas no garīgajām, sociālajām un kulturālajām vērtībām kopienā un ka jācenšas visiem spēkiem aizsargāt baznīcas mantojumu, piemēram, pārceļot pārvietojamas vērtības uz diecēzes muzejiem. Pašreizējie kritēriji, kas tiek piemēroti šādiem procesiem, viņš sacīja, “ir pārāk vispārīgi”.

Lai gan Eiropas baznīcām, kas celtas renesanses, baroka vai citos laikmetos, var būt augsta mākslinieciskā vērtība, nedrīkst aizmirst, ka katram parastākajam baļķim vai ķieģelim koka baznīcā Ziemeļamerikā arī ir nozīmīga “garīgā vērtība”, sacīja Ričards Rouzs (Richard Rouse) no Pontifikālās Kultūras padomes. “To interjers var nebūt dekorēts ar Mikelandželo freskām, taču tik daudzas no šīm lūgšanu vietām tikušas uzceltas, pateicoties kādu ģimeņu daudzās paaudzēs, dzimtu un kādu vietējās kopienas locekļu ziedojumiem, atbalstam un smagajam darbam, un tam joprojām ir spēcīga emocionālā nozīme,” viņš sacīja ziņu aģentūrai Catholic News Service.

Konference “centīsies uzskatāmi parādīt, ka baznīcu kulturālais mantojums, kas laika gaitā veidots ar ticību un žēlsirdību, joprojām var nodot tālāk kristīgās kultūras vēsti, ja tas tiek rūpīgi un pienācīgi uzlabots un ja uzturēšana netiek uztverta kā smaga nasta,” sacīja organizatori. Paziņojums vēsta, ka panākumi tajā ir atkarīgi no baznīcas kopienu iesaistīšanās sava mantojuma novērtēšanā un pārvaldīšanā un no prasmīgu, kvalificētu arhitektu, celtnieku un plānotāju formācijas, kuri ir “motivēti uz kultūru”.

Catholicherald.co.uk
Tulk.: D.Bergmane
Foto: Twitter@archgmjl