Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Pāvesta svinētā Svētā Mise Kauņā pulcina vairāk par 100 000 dalībnieku
23.09.2018 pl. 11:37
Uz pāvesta Franciska celebrēto Svēto Misi Kauņā svētdienas, 23. septembra, rītā bija pulcējušies vairāk kā 100 000 dalībnieku, tai skaitā 800 priesteru un 260 dziedātāju kupls koris.

Pāvests Kauņā ieradās šajā svētdienas rītā. Viņš devās uz Santakos parku pie vienas no vecākajām gotiskajām baznīcām Kauņā - Sv. Jura baznīcas, kur kopš agra rīta bija sapulcējušies pāri par 100 000 cilvēku no visas Lietuvas un tās kaimiņvalstīm, arī no Latvijas.

Viņam ierodoties laukumā, koris Sv. Pētera pēcteci sagaidīja, svinīgi skandējot tradicionālo latīņu himnu “Tu es Petrus”, ko parasti dzied, uzņemot pāvestu. Svētais tēvs, braukdams papamobīlī un sveicinot klātesošos, vairākkārt riņķoja pa laukumu.

Pāvests Francisks celebrēja Svēto Misi, viņam koncelebrēja arhibīskaps Liongins Virbals, Kauņas bīskaps, arhibīskaps Gintars Grušs, Lietuvas bīskapu konferences prezidents, vairāk kā 30 bīskapi un Lietuvas un tuvākās apkārtnes, kā arī 800 priesteri no Lietuvas un citām valstīm – Polijas, Baltkrievijas, Latvijas, Krievijas un Islandes.

Svētās Mises homīlijā pāvests aicināja gan katru individuāli, gan kopienas pieņemt sāpīgos pagātnes un tagadnes aspektus, kā arī aktīvi un pazemīgi strādāt pie tā, lai izvairītos no šīm nepatīkamajām realitātēm un atturētos no atbildības novelšanas uz citiem.

“Kristieša dzīve vienmēr ietver krusta pieredzi,” sacīja pāvests, runājot par paliekošajām pagātnes ievainojumu rētām, ko iecirtusi Lietuvas sāpīgā vēsture un šodienas grūtības un izaicinājumi. Pāvests uzrunāja klātesošos, aicinot būt “Baznīcai kustībā, kas nebaidās iziet ārā un tikt iesaistīta”, un lūgt Jēzum ''dziedināt mūsu atmiņu un būt klāt, pavadīt mūs tagadnē".

Svētās Mises muzikālajā daļā atskanēja gan Lietuvā labi zināmas dziesmas, gan speciāli šim notikumam komponēti skaņdarbi. Tos izpildīja 260 cilvēku lielais koris, kurā bija apvienoti dziedātāji no visas Lietuvas. Kori pavadīja Kauņas pūtēju orķestris un tautas mūzikas ansamblis “Ainiai”, piešķirot skanējumam Lietuvas tautiskās mūzikas akcentu.

Svētā Mise tika celebrēta latīņu valodā, un vismaz 200 cilvēku – priesteri, semināristi un laji ministranti - palīdzēja pie Svētās Komūnijas izdalīšanas.

Uz altāra atradās oriģinālā Traķu Dievmātes, Lietuvas aizbildnes, svētbilde, kas ir viena no visgodinātākajām Jaunavas Marijas svētgleznām Lietuvā un kura tika pāvesta kronēta tieši pirms trīs gadsimtiem. Tāpat uz altāra atradās svētīgā Teofila Matuļoņa relikvijas. Lietuvas priesteris un vēlākais bīskaps Svētīgais Teofils Matuļonis bija padomju režīma upuris, un pagājušogad viņu pāvests pasludināja par svētīgo un mocekli. Dienas turpmākajā gaitā pāvests Francisks dosies atpakaļ uz Viļņu, kur lūgsies vietā, kur T.Matuļonis tika turēts apcietinajumā.

D.Bergmane
Foto: Eugenija Levin


Foto: Laima Penek


Foto: Laima Penek

 
Foto: Eugenija Levin