Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Atbildot krīzei Baznīcā, atjaunotni piedzīvo lūgšana sv. Erceņģelim Miķelim
14.10.2018 pl. 12:05
Atbildot krīzei Baznīcā, kas saistīta ar bīskapu izraisīto šķelšanos un seksuālās izmantošanas un pedofilijas skandāliem, daudzas draudzes ASV ir ķērušās pie garīgās dzīves “smagās artilērijas” – palīdzības lūgšanas sv. Erceņģelim Miķelim.

Daudzi prāvesti ir aicinājuši savus draudzes ļaudis lūgties šo lūgšanu Sv. Mises beigās, un vairāki bīskapi skubina visas diecēzes draudzes to lūgties. Kā zināms, arī pāvests Francisks nesen mudināja visas pasaules katoļus visu oktobri pievienot Rožukronim lūgšanu “Tavā patvērumā” un lūgšanu sv. Miķelim.

Tomēr daudzām draudzēm šī lūgšana pēc Svētās Mises nav nekāds jaunums. Piemēram, 2015. gadā, kad pr. Hosē Manuels Kampos (Jose Manuel Campos) tika nozīmēts kalpošanai Sv. Jāzepa draudzē Rouzburgā, Oregonā (ASV), viņš uzsāka lūgties lūgšanu sv. Miķelim katru dienu pēc Sv. Mises. Tas notika neilgi pēc tam, kad bija notikusi apšaude netālajā Umpkvas koledžā, kur bojā gāja 10 studenti. Priesteris sacīja, ka bija redzamas pārmaiņas pēc tam, kad bija uzsākta šāda lūgšanu prakse. “Mums tā bija attiecības dziedinošu pārmaiņu un kopienas dziedināšanas ceļš,” viņš sacīja Portlendas arhidiecēzes laikrakstam The Catholic Sentinel. Un nu šai draudzei pievienojušās citas arhidiecēzes draudzes, lūdzoties šo lūgšanu, kurā erceņģelim tiek lūgta palīdzība "cīņā" un pasargāšana "no samaitātības un ļaunā gara slazdiem".

Šī lūgšana skan tā:

“Svētais erceņģeli Miķeli, palīdzi mums cīņā, esi mūsu aizsargs pret sātana ļaunumu un viltībām. Debesu karapulka vadoni, ar dievišķo spēku iedzen ellē sātanu un visus ļaunos garus, kas klejo pa pasauli, lai samaitātu dvēseles. Āmen.”

Portlendas arhibīskaps Aleksandrs Sempls (Alexander Sample) mudina lūgties šo lūgšanu un savā vēstulē skaidro, ka „Baznīca pašreiz piedzīvo nemierīgus laikus, kad turpina atklāties mūsu brāļu priesteru un bīskapu nodarījumi un kļūdas,” sakot, ka ļaunais ir pastiprinājis savu karu pret Baznīcu.

Pr. Entonijs Aheimfuls (Antony Ahamefule) zina šo lūgšanu kopš bērnības, kad to lūdzies ģimenes lokā, un uzskata, ka tai mūsdienās var būt dziedinoša nozīme – tā var palīdzēt katoļiem skatīties uz Jēzu pārbaudījumu brīžos: “Lūgšana sv. Erceņģelim Miķelim ir saistīta ar mūsu euharistisko dabu, kurā Dievs ir vienmēr ar mums, lai pasargātu mūs grūtos laikos.”

Savukārt pr. Sems Kehuba (Sam Kachuba) sacīja, ka lūdzas šo lūgšanu jau sen un ka tās iekļaušana kopējā lūgšanā ir skaista prakse: “Nekad nenāk par ļaunu pašiem sev atgādināt, kas ir likts uz kārts: sātans meklē samaitāt mūsu dvēseles katru dienu, bet Dievs dod mums aizsardzību un pasargāšanu, kas mums nepieciešama, ja vien mēs to izmantojam.”

Šīs lūgšanas lietošanu Sv. Mises nobeigumā ieviesa pāvests Leons XII sava pontifikāta laikā 1886. gadā, bet 1930. gadā pāvests Pijs XI savā uzrunā aicināja visus ticīgos lūgties šo lūgšanu nodomā par Krieviju, pieminot ticīgo vajāšanas un lūdzoties par tās garīgo atdzimšanu. Lūgšanu izslēdza no Sv. Mises kārtības un atcēla, neilgi pirms tika veiktas izmaiņas pēc Vatikāna II koncila. Mūsdienās šīs lūgšanas vieta tehniski ir ārpus Sv. Mises t. i. pēc tam, kad tiek dota beigu svētība.

Jāpiezīmē, ka daudzviet ASV šīs lūgšanas skaitīšanas prakse pēc Sv. Mises ir ilga tradīcija, kas nav jāatjauno, bet jāturpina.

Catholicherald.co.uk
Tulk.: D.Bergmane