Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Mūzika un dziesma – evaņģelizācijas instrumenti
25.11.2018 pl. 20:50
Sestdien, 24. novembrī, Pāvila VI zālē, Vatikānā, pāvests tikās ar III Starptautiskā koru un garīgās mūzikas festivāla dalībniekiem. Mūzika un dziesma ir īsti evaņģelizācijas instrumenti, jo ieved mūs Dieva Vārda dziļumos un ļauj nojaust paradīzes skaistumu – norādīja Francisks.

Festivāls notika no 23. līdz 25. novembrim. Tajā piedalās aptuveni 8 tk. mūziķu un dziedātāju, kuru vidū ir arī Rīgas baznīcu, tai skaitā, Svētās Marijas Magdalēnas draudzes koristi. Sestdienas vakarā notika plašs koncerts ar vairāk nekā 600 dziedātāju kora uzstāšanos. Visu dienu piektdien un sestdienas priekšpusdienā festivāla dalībnieki piedalījās dažādiem liturģiskās mūzikas jautājumiem veltītajās konferencēs, klausījās vairāku valstu dalībnieku liecības un dziedāja, pieskandinot Pāvila VI zāli. Pirms tikšanās ar pāvestu ar uzrunu uzstājās Pontifikālās Jaunās evaņģelizācijas veicināšanas padomes prezidents, arhibīskaps Rino Fizikella. Viņa konferences temats bija: "Mūzika – jaunās evaņģelizācijas katehēzes universālais izteiksmes veids."

Francisks savā uzrunā pauda prieku par festivāla dalībnieku skaistajām melodijām, ar kurām tie bagātina kopīgās lūgšanas, un atzina, ka tie ar savām dziesmām ir "pamodinājuši Vatikānu". Tā kā pirms mēneša Vatikānā notika jauniešiem veltītā Bīskapu sinode, Svētais tēvs atsaucās uz šo notikumu un atgādināja, ka tās laikā liela interese tika izrādīta arī mūzikas tēmai. Ne velti, sinodes noslēguma dokumentā teikts, ka mūzikai ir ļoti liela nozīme, jo tā ir "vide", kurā jaunieši ir "ieniruši" un visu laiku dzīvo. Mūzika ir izteiksmes veids, kas raisa attiecīgās emocijas un veido identitāti, un šis izteiksmes veids ir arī svarīgs pastorālais resurss. Pāvests aicināja koristus nekad neapstāties savā ceļā un ar savām dziesmām izteikt tās sajūtas, kas mīt katra cilvēka sirds dziļumos.

“Gan prieka, gan skumju brīžos Baznīca ir aicināta vienmēr būt cilvēkiem līdzās un veidot ticības kopību. Pateicoties mūzikai un dziesmai, viņi piedzīvo vienreizējus brīžus, glabājot dārgas atmiņas par to, kas iezīmēja viņu dzīvi.”

Uzrunas turpinājumā Svētais tēvs atgādināja Vatikāna II koncila mācību. Koncils, atjaunojot liturģiju, uzsvēra, ka Baznīcas muzikālā tradīcija ir neizmērojama vērtība. Francisks piebilda, ka tā arī ir, un šai sakarā norādīja, ka dažādās tradīcijas, kas pastāv Baznīcas kopienās visā pasaulē, tradīcijas, kas ir iesakņojušās tautas kultūrā, ir kļuvušas par īstu lūgšanu.

Festivāla dalībnieku kopā sanākšana ir iespēja apjaust to, ka Baznīca ir universāla un redzēt dažādas tās tradīcijas. "Jūsu dziesma un mūzika, īpaši tā, kas tiek atskaņota Euharistijas laikā, atklāj, ka mēs esam viena miesa un vienā vienīgā balsī izdziedam savu ticību. Pat ja mēs runājam dažādās valodās, visi var izprast mūziku, caur kuru izdziedam savu ticību un cerību", sacīja pāvests, uzsverot, ka dziesmas melodijas palīdz labāk lūgties un bagātina liturģijas svinības.

Vaticannews.va