Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Vēl viena diecēze ASV iesniedz prasību par bankrota izsludināšanu
04.12.2018 pl. 10:23
Vinonas–Ročesteras diecēzē ASV pret priesteriem celta 121 prasība saistībā ar bērnu seksuālo izmantošanu. Novembra beigās kļuva zināms, ka diecēze iesniegs prasību izsludināt bankrotu.

Bīskaps Džons Kvinns (John Quinn) uzrakstījis vēstuli, kurā izskaidro šo lēmumu, un tā izplatīta tālāk biļetenu veidā pa visu diecēzi.

Videopaziņojumā, kas ievietots diecēzes mājaslapā, Kvinns saka, ka viņam ir ļoti žēl un ka savu brāļu priesteru vārdā viņš “atvainojas šo nodarījumu upuriem un atzīst viņu sāpes un ciešanas”, un apsola “palikt nomodā”, lai novērstu šādus izmantošanas gadījumus nākotnē.  Viņš tāpat sacīja, ka ir svarīgi izveidot “dziedinošu vidi” gan priekš cietušajiem, gan viņu ģimenēm.

Kvinns paskaidroja, ka saistībā ar šo 121 celto prasību pret priesteriem seksuālās izmantošanas lietās un pamatojoties uz lūgšanām pēc Dieva vadības tajā, kā vislabāk dziedināt šo nodarījumu upuru sāpes, diecēze ierosinās bankrota procedūru.  Kopā no šīs diecēzes seksuālās izmantošanās lietās ir apsūdzēti 17 priesteri.  

Šāds solis būtu “vistaisnīgākais un objektīvākais veids, kā mums būt atbildīgiem, nest dziedināšanu un taisnību cietušajiem, kā arī rast veidu, kā diecēzes kopienai doties ceļā uz priekšu”, sacīja Kvinns. “Proaktīvi sperot šo soli, mēs sāksim nest dziedināšanu un taisnīgumu cietušajiem, paši nesot atbildību par bērnu ļaunprātīgo izmantošanu pagātnē,” sacīja bīskaps. Diecēze turpina strādāt ar cietušajiem un viņu juristiem.

Maksātnespējas izsludināšana ļaus diecēzei reorganizēt finanses, bet reizē arī turpināt nodrošināt sociālā dienesta darbu. Kvinns sacīja, ka nav paredzams, cik ilgu laiku tas prasīs, taču apsolīja pilnīgu caurskatāmību un pilveidošanas darbu turpināšanu procesa gaitā. Viņš sacīja, ka diecēzes cilvēkus nesagaida pēkšņas pārmaiņas katru jaunu dienu un ka neviena draudze vai draudzes skola netiks slēgta bankrota procedūras dēļ, jo tās ir atsevišķas iestādes, publiskas personas.

Seksuālās izmantošanas upuri no diecēzes saņems kompensāciju, sacīja Kvinns, kas tiks kombinēta no apdrošināšanas, uzkrājumiem, naudas no aktīvu pārdošanas un citiem avotiem.

“Es to darīšu , lai pasargātu no  seksuālās izmantošanas mūsu bērnus un ievainojamos pieaugušos,” sacīja Kvinns.

“Es gribu jums apliecināt: visi garīdznieki diecēzē, pret kuriem iepriekš bijušas vērstas objektīvas apsūdzības, ir vai nu jau miruši, vai ir atstādināti no amata, no kalpošanas, laicizēti vai nedarbojas ar priestera pienākumiem saistītās jomās.”

Kvinns paskaidroja, ka no 2002. gada diecēzē tiek īstenota speciāla programma, lai nodrošinātu bērnu drošību un aizsardzību. Šīs programmas ietvaros katrs klēra pārstāvis, diecēzes darbinieks vai brīvprātīgais iziet rūpīgu, pastiprinātu pārbaudi.

“Es lūdzu gan Dieva žēlastību šajā smagajā laikā, gan Svētā Gara vadību un spēku, un ceru, ka mēs kopā varēsim doties dziedināšanas virzienā, apliecinot mūsu nodošanos rūpēm un šim kalpojumam viscaur dienvidu Minesotai. Es tāpat lūdzu jums turpināt lūgties un atbalstīt mūsu kopējo darbu, lai sniegtu dziedināšanu visiem, kuri cietuši ļaunprātīgās izmantošanas dēļ,” sacīja Kvinns, aicinot arī sabiedrības pārstāvjus izteikt ierosinājumus, ko diecēze varētu darīt, lai radītu drošāku vidi.

Atsaucoties uz National Catholic Reporter, ir vairāk nekā 10 diecēzes Amerikā, kuras iesniegušas prasību izsludināt bankrotu šādu apstākļu dēļ.

Catholicherald.co.uk
Foto:Vinonas diecēzes katedrāle (wikimedia.org/Jonathunder)