Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Panama: Pasaules Jauniešu dienu atklāšanas Mise
23.01.2019 pl. 17:39
34. Pasaules Jauniešu dienas Panamā sākās ar aicinājumu nebaidīties būt svētiem mūsdienu pasaulē.
22. janvāra vakarā Costa Cintera –Panamas līča krastā – arhibīskaps Hozē Domingo Uloa Mendieta vadīja pasākuma atklāšanas dievkalpojumu.

Tajā piedalījās vairāk nekā 75 tūkstoši jauno katoļu no visas pasaules. Svēto Misi koncelebrēja arī Hondurasas un Salvadoras bīskapi, kā arī jauniešu grupu pavadošie kardināli, bīskapi un priesteri no daudzām valstīm. Viesu vidū bija Panamas prezidents Huans Karloss Varela, viņa dzīvesbiedre Lorena Kastiljo Varela un valdības pārstāvji. Dievkalpojums iesākās pusstundu vēlāk nekā bija plānots, jo nepārtrauki plūda ticīgo straume.

Homīlijā arhibīskaps Mendieta uzsvēra, ka Panama ar lielu prieku, atvērtām rokām un sirdīm uzņem visus svētceļniekus, kuri ierodas šajā mazajā valstī, lai satiktos ar Jēzu Kristu, kas ir Ceļš, Patiesība un Dzīvība. No šīs vietas Evaņģēlija vēsts izplatījās visā Amerikas kontinentā, viņš piebilda. Panamas aizbildne ir Marija – Evaņģelizācijas zvaigzne. Pasaules Jauniešu dienu dalībnieki ir aicināti mācīties no viņas ticību un drosmi Dieva plānu īstenošanā. Arhibīskaps atgādināja, ka Marijas vārdi «Lūk, es esmu Kunga kalpone, lai man notiek pēc tava vārda», ir jauniešu saieta moto.

Baznīcas Panamā vadītājs pateicās pāvestam Franciskam par Pasaules Jauniešu dienas norises vietas izvēli. Pasākums norisinās «eksistenciālā un ģeogrāfiskā perifērijā». Mendieta pauda cerību, ka tikšanās būs kā «balzāms tiem jauniešiem, kuri dzīvo smagās situācijās». Viņš pieminēja imigrantus, kuri bieži kļūst par narkotiku tirgoņu un vardarbības upuriem.

Arhibīskaps Hozē Domingo Uloa Mendieta norādīja, ka šodien Panama ir kļuvusi par pasaules jauniešu galvaspilsētu. Viņš aicināja jauniešus aktīvi iesaistīties «mīlestības revolūcijas» īstenošanā. Lai gan tas nav viegls uzdevums, bet ir iespējams, ja paļausimies uz Dievu. Jauniešu tikšanās ar Jēzu Kristu palīdzēs viņiem pretoties tā sauktajām antivērtībām, kas sola nepatiesu un īslaicīgu laimi, kas galu galā noved pie dzīves tukšības. Dievkalpojuma vadītājs atzina, ka Baznīca ne vienmēr pietiekami skaidri sludina Kristu. Cik bieži pieaugušie uzskata, ka jaunie negrib klausīties Evaņģēliju, ka viņi ir kurli, bet tā nav taisnība. Jauniešiem ir vajadzīgs piemērs. Viņiem nepietiek ar tukšām frāzēm, skatuves runu vai saukļiem.

«Mēs zinām, ka, tāpat kā Jēzus laikā, arī šodien jaunieši meklē lieciniekus, atbalsta punktus, cilvēkus, kuri veic ticības ceļu, nevis izdomātu un pārgudru Dievu. Jaunieši meklē tos, kuri ar savas dzīves piemēru viņiem atklās Dievu, nevis tos, kuri tikai runā par Viņu», sacīja arhibīskaps. Viņš uzsvēra, ka Baznīca ļoti gaida uz «jauniešu pavasari».

«Mēs paļaujamies uz jums, jo esam pārliecināti, ka sabiedrības un Baznīcas atjaunotne ir jūsu rokās, jūsu spējās, jūsu skatījumā par labāku pasauli», sacīja Panamas arhibīskaps. Viņš aicināja lasīt Katoliskās Baznīcas sociālās mācības kompendiju, kas ir efektīvs līdzeklis «mīlestības un taisnīguma revolūcijas» veikšanā. Uzrunas noslēgumā arhibīskaps norādīja uz pāvesta Franciska apustuliskā pamudinājuma «Gaudete et exsultate» nozīmi garīgās dzīves izaugsmē. Mēs visi varam būt svēti. Arī tad, kad domājam, ka mūsu dzīvei nav lielas vērtības savu daudzo grēku dēļ. Citējot pāvesta vārdus, Panamas arhibīskaps skaidroja, ka būt svētam nozīmē iet pret straumi, spēt raudāt, censties atmest aizvērto acu loģiku, atmest dvēseles un miesas samaitātību, atmest visu, kas apvaino Dievu un cilvēkus.

«Svētais sargā neaizsargātos – vēl nedzimušos un nabadzībā dzimušos; sargā imigrantus, veicina taisnīgumu, lūdzas, dzīvo un mīl kopienā; viņš ir priecīgs un ar labu humora izjūtu; vienmēr iestājas par mieru, atsakās no viduvējības, sludina Dieva žēlsirdību un tajā dalās ar citiem» – teica Mendieta. Viņš piebilda, ka svētums nav mīts. Tā ir taustāma realitāte. Par to liecina arī Pasaules Jauniešu dienu aizbildņi – Mārtiņš no Porres, Roze no Limas, Huans Djego, Hozē Sančezs Del Rio, Jānis Bosko, Jānis Pāvils II un Oskars Romero. Viņi apliecināja, ka visās kultūrās un tautās ir iespējams sasniegt svētuma virsotnes. Mīlestība pret Dievu un pret tuvāko ir ceļš uz svētumu. Dievkalpojuma vadītājs aicināja jauniešus nebaidīties būt svētiem mūsdienu pasaulē, ienest tajā jaunības degsmi un prieku. «Parādiet pasaulei, ka arī šodien ir iespējams būt laimīgiem. Laime nav atkarīga no bagātībām. Mūsu laimes avots ir Jēzus Kristus», teica Panamas arhibīskaps.

Jaunieši priecīgi sauca «Esta es la juventud del papa!» «Tā ir pāvesta jaunatne!» Ticīgo lūgšanas tika nolasītas angļu, franču, poļu, spāņu, ķīniešu un portugāļu valodā. Upurdāvanas pienesa šī pasaules reģiona tradicionālajos apģērbos tērpušies jaunieši. Svētās Mises laikā dziedāja apvienotais koris, kura izpildītās priecīgās dziesmas lika aplaudēt un šūpoties latīņamerikāņu melodijas ritmā.

Dievkalpojuma noslēgumā arhibīskaps Mendieta vēlreiz sirnīgi pateicās visiem svētceļniekiem par ierašanos Panamā, sevišķi tiem, kuriem nācās pārvarēt daudzas grūtības un šķēršļus. Viņš vēlēja, lai Pasaules Jauniešu dienās neviens mazais nebaidītos sapņot par lielām lietām un īstenot tās savā dzīvē. «Jauna pasaule un jauna Baznīca ir iespējama! Un šīs pārmaiņas nāk no jums», atkārtoja arhibīskaps.

Dievkalpojums ilga aptuveni pusotru stundu. Virs jauniešu galvām plīvoja dažādu krāsu karogi, tostarp arī sarkanbaltsarkanais karogs. Jau vēstīts, ka Panamā ir ieradušies 40 jaunieši no Latvijas. Viņus pavada Liepājas diecēzes bīskaps Viktors Stulpins. Pirms un pēc dievkalpojuma Costa Cintera laukumā notika kristīgās mūzikas koncerti.

Vaticannews.va