Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Vidusskolnieki izveido lūgšanu vietas pie savas skolas
11.02.2019 pl. 08:14
Divi vidusskolas audzekņi, plānojot savus brīvprātīgā darba projektus, nolēma palīdzēt citiem bērniem iemācīties, kā lūgties. Viņi piesaistīja līdzekļus, izplānoja un vadīja kapelas un Jaunavas Marijas svētnīcas celtniecību pie vietējās katoļu vidusskolas.

Ādams Spreigs (Adam Sprague) ir jaunāko klašu skolnieks, bet Džeikobs Toms (Jacob Thome) ir pirmkursnieks Sv. Filipa katoļu vidusskolā Batlkrīkā Mičiganas štatā ASV.  Lai iegūtu augstākās skautu nozīmītes, viņiem bija jārealizē savi projekti, un to ietvaros Ādams uzraudzīja Vissvētākā Sakramenta kapelas celtniecību, bet Džeikobs strādāja pie Marijas grotas būvniecības.

Sv. Jāzepa katoļu baznīcas prāvests pr. Kristofers Anklijs (Christpher Ankley) bija iesaistīts abos projektos. Viņš sacīja ziņu aģentūrai Catholic News Agency, ka Sv. Jāzepa katoļu vidusskolā bija vajadzīgs vairāk vietas un telpu lūgšanām, sevišķi skolas audzēkņiem. “Tas vien, ka Vissvētākais Sakraments tagad atrodas skolā, ir labs veids, kā Jēzus var būt klātesošs viņiem [skolēniem] visu laiku un palīdzēt viņiem pietuvoties svētumam,” viņš sacīja. “Tas ir tikai viens veids, kā nostiprināt mūsu katolisko identitāti un uzsvērt mūsu ticības nozīmi.”

Gan Ādams, gan Džeikobs aizsāka savus projektus pagājušajā gadā un pabeidza tos decembrī. Šīs skautu iniciatīvas daļas ietvaros studentiem bija jāpieaicina un jāiesaista darbā brīvprātīgie, kā arī jāsadarbojas ar interjera un ainavu dizaineriem, izstrādājot projekta metus.

Ādams savāca vairāk par 4000,- ASV dolāru, reklamējot savu projektu pēc Sv. Misēm nedēļas nogalēs. Nauda tika izmantota altāra izgatavošanai un solu iegādei. Vietējā celtniecības firma ziedoja savu darbaspēku un flīzes, savukārt draudzes loceklis, kurš ir interjera dizainers, konsultēja saistībā ar kapelas skicēm un projektu.

“Man ir prieks par to, kā viss noticis, un sevišķi par to, ka bērni tagad var vairāk lūgties un piekļūt tuvāk Dievam. Es domāju, ka tas patiešām ir kaut kas īpašs, ka tur [kapelā] notiek adorācija katru piektdienu, un tas padziļina ticības formāciju,” sacīja Ādams Catholic News Agency.

Kapela ir nodēvēta sv. Hosē Sančesa del Rio, četrpadsmitgadīgā mocekļa, kurš tika nogalināts savas ticības dēļ Cristero karā Meksikā, vārdā. Ādams pastāstīja, ka par šo vārdu nobalsoja vidusskolas audzēkņi, jo šis svētais vislabāk reprezentē skolas kopienu: “Mums ir ļoti dažāda, daudzveidīga kopiena. Mēs gribējām svēto, ar kuru varētu būt savstarpēji saistīti. Mēs gribējām, lai mūs pārstāv viņa vārds.” Fēniksas diecēzes ģenerālvikārs pr. Freds Adamsons (Fred Adamson) atbalstīja projektu, sagādājot šī svētā pirmās kategorijas relikvijas, kuras ir izstādītas kapelā. Ādams sacīja, ka relikviju atrašanās kapelā palīdzēs audzēkņiem viņu ticības ceļā: “Dažreiz, ja bērniem nav labas saiknes ar Dievu, laba pamata, viņiem ir grūti izveidot stipru katoļticības pamatu. Tas, ka kapelā ir šī svētā fiziskās miesas daļa, es domāju, pavadīs daudzus bērnus, dodoties savā ticības ceļā.”

Savukārt Džeikobs savam projektam Jaunavas Marijas grotas izveidošanai līdzīgā veidā savāca aptuveni 5000,- dolāru, izlietojot tos Marijas statujas iegādei, arkas režģim un ainavas veidošanas materiāliem – krāšņumaugiem un soliņiem.

Viņš sacīja, ka Sv. Jāzepa baznīca, kas atrodas otrpus skolas stāvlaukumam, nav izdevīga vieta lūgšanām, it īpaši ziemas laikā. Marijas grota, kas nu atrodas tuvu kalnam pie skolas ieejas, jau tiek izmantota lūgšanām, īpaši Rožukroņa lūgšanai.

“Domāju, ka lūgšana ir nozīmīga. Tā var vest jūs tuvāk Dievam un Jēzum. Sevišķi vidusskolā ir ļoti svarīgi pēc iespējas agrāk sākt jūsu lūgšanu dzīvi, lai kļūtu tuvāki Dievam, jo tas atsauksies uz jūsu tālāko dzīvi,” viņš apgalvoja.

Pr. Anklijs uzsvēra lūgšanas nozīmi, sakot, ka jauniešiem ir ļoti vajadzīgas šādas lūgšanām paredzētas vietas, jo viņiem nepieciešams rast iespēju izkļūt un atraisīties no pasaules traucējošajiem trokšņiem: “Mums visiem vajadzīgs laiks un vieta nedaudz klusumam, lai sadzirdētu mūsu Kungu, tāpēc ka Viņš vienmēr cenšas mūs sasniegt, vienmēr vēlas būt kopā ar mums… Viņš vienmēr tiecas pēc mums, dzenas mums pakaļ.”

Priesteris pauda pateicību par audzēkņiem, izceļot stipro ticību, kas piemīt šiem jaunekļiem, kuri uzņemušies īstenot savu lomu Baznīcā tieši tagad, nevis gaidīt nākotni: “Mēs bieži runājam par to, ka skolēni, jaunieši ir Baznīcas nākotne, taču viņi ir Baznīca tieši tagad, tagadne. Viņiem ir sava vieta viņu Baznīcā.”

Catholicnewsagency.com