Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Pāvests Francisks apstiprinājis Džona Henrija Ņūmena kanonizāciju
16.02.2019 pl. 13:29
Pāvests Francisks 12. februārī pēc tikšanās ar Svēto lietu kongregācijas prefektu kardinālu Andželo Beču (Angelo Becciu) ar savu parakstu apstiprināja otro brīnumu, kas noticis, pateicoties svētīgā Džona Henrija Ņūmena aizbildniecībai, kuru pāvests Benedikts XVI beatificēja 2010. gada 19. septembrī Birmingemā, Anglijā.

Līdz ar to ir dota zaļā gaisma katoļu kardināla, zinātnieka, Sv. Filipa Neri Oratorijas Anglijā dibinātāja svētīgā Džona Henrija Ņūmena kanonizācijai.

Pirmais apstiprinātais ar kardināla Ņūmena aizbildniecību saistītais brīnums bija diakona Džeka Salivana no Masačūsetsas, ASV pilnīgā un neizskaidrojamā dziedināšana no paralizējošas mugurkaula deformācijas. Atrazdamies slimnīcā, diakons lūdza viņa aizbildniecību, lai slimība mitētos un viņš varētu pabeigt savas studijas un tikt ordinēts. Viņš tika dziedināts. Šis brīnums tika rūpīgi dokumentēts un pārbaudīts, un pēc deviņiem gadiem kardināls Ņūmens tika pasludināts par svētīgo.

Otrs brīnums notika 2013. gadā un ir saistīts ar neizskaidrojamo kādas grūtnieces dziedināšanu, kas notika Čikāgas arhidiecēzē ASV. Sieviete lūdza kardināla Ņūmena aizbildniecību brīdī, kad viņas un bērna dzīvība saskaņā ar uzstādīto diagnozi bija briesmās. Grūtniecei bija sākusies neapturama iekšējā asiņošana, kas apdraudēja gan bērnu, gan māti, taču ārsti nespēja izskaidrot, kā un kāpēc viņa varēja tik pēkšņi atveseļoties. Šī sieviete bija smēlusies iedvesmu lūgšanai pēc filmas noskatīšanās par kardināla Ņūmena dzīvi. Tā kā viņa jau kādu laiku bija lūgusi svētīgā aizbildniecību, šajā dzīvībai bīstamajā brīdī viņa tieši un nepārprotami piesauca kardināla Ņūmena palīdzību, lai apstātos asiņošana. “Brīnumainā dziedināšana notika nekavējoties, bija pilnīga un paliekoša, un bērns vēlāk piedzima normāli,” sacīja tēvs Ignācijs Harisons (Ignatius Harrison), kurš ir svētīgā Džona Henrija Ņūmena lietas postulators. Šī brīnuma autentiskumu ar savu parakstu nu ir apliecinājis pāvests Francisks, kam sekos svētīgā Džona Henrija Ņūmena kanonizācija.

Datums, kurā kardināls Ņūmens kļūs par pirmo Anglijas pēcreformācijas svēto, vēl nav izsludināts, bet tiek pieļauts, ka tas notiks šogad.

Dzimis 1801. gadā Londonā,  kardināls Džons Henrijs Ņūmens, Sv. Filipa Neri Oratorijas Birmingenā, Anglijā dibinātājs, bija viens no visprominentākajiem 19. gadsimta konvertītiem no anglikānisma katolicismā, bija ievērojams sludinātājs, priesteris, dzejnieks un teologs, 40 grāmatu un 21 000 vēstuļu autors, kura slavenākie darbi ir “Essay on the Development of Christian Doctrine”, “On Consulting the Faithful in Matters of Doctrine”, „Essay on the Grammar of Assent” un sevišķi viņa garīgā autobiogrāfija “Apologia Pro Vita Sua”. Viņš ir autors arī vairākām dziesmām, piemēram, “Ved liegā gaisma” (Lead, kindly light).

Sākotnēji būdams anglikāņu priesteris, viņš 1845. gadā konvertējās katoļticībā, tika ordinēts par katoļu priesteri 1847. gadā, bet 1879. gadā pāvests Leons XIII viņu iecēla kardināla kārtā, lai gan viņš nebija bīskaps. Kardināla Ņūmena moto bija cor ad cor loquitur (“sirds runā uz sirdi” jeb “sirds uzrunā sirdi”), kas bija izraudzīts arī par saukli pāvesta Benedikta XVI vizītei Lielbritānijā 2010. gadā, kuras ietvaros notika kardināla Ņūmena beatifikācija.

Kardināls Ņūmens bija arī īpaši veltījies izglītībai, nodibinājis vairākas skolas Anglijā un Īrijā, kā arī sevišķu uzmanību veltīja izglītošanai un garīgai pavadībai. Savā dzīvē kardināls Ņūmens, dedzīgi veicot izglītošanas un sludināšanas darbu, sastapās ar pretestību, ne mazums pārpratumiem un bieži kļuva par aizvainojumu un strīdu objektu, un tāpēc daudzi viņa uzsāktie projekti tika apturēti un netika pabeigti.

“Kardināla Ņūmena ilgais, garais garīgais svētceļojums ‘no ēnām un attēliem uz patiesību’ iedrošina visus kristiešus pāri visam neatlaidīgi tiekties pēc Dieva. Viņa konversija katoļticībā ir skaidrs piemērs tam, kā Dievs izmanto apstākļus mūsu dzīvē, lai pašā labākajā laikā un tik atšķirīgos, dažādos veidos pievērstu mūs sev,” teica tēvs Harisons.

Līdztekus kardināla Ņūmena lietai pāvests parakstījis arī dekrētus attiecībā uz vēl divām svēto lietām un vairākām beatifikācijas lietām.

Catholicnewsagency.com
Tulk.: D.Bergmane