Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Lietuvai savs katoļu radio
22.02.2005 pl. 12:44

KAI

Kauņā, Šauļos un Klaipēdā, kā arī šo pilsētu tuvākā apkaimē jau veselu gadu ir iespēja klausīties katoļu “Marijas radio”, kas ir pirmā katoļu raidstacija Lietuvā, kura izveidota pēc kara.

Visu dienu tiek piedāvātas informācijas, mūzika, komentāri, kā arī tīri reliģiska satura programmas. Kaut gan pagaidām ir grūti noteikt klausītāju skaitu, jo radio ir dzirdams tikai daļā no Lietuvas teritorijas, tomēr pats šāda veida radio pastāvēšanas fakts ir svarīgs notikums Lietuvas reliģiskajā dzīvē.

Raidstacijas direktors pr. O.Volskis sarunā ar mēdiju pārstāvjiem teica, ka radio tapšana bijusi saistīta ar vajadzību dot iespēju Romas Katoļu Baznīcai iegūt iedarbīgu masu saziņas līdzekli. Radio izveidošanas galvenais iniciators bija itāļu mūks, tēvs Massimo Bianco, kurš jau vairāk nekā 4 gadus kalpo Salēziešu centrā Kauņā, Palemonas rajonā.

Radio dibināšanu uzsāka speciāli izveidota grupa. Palīdzību solīja arī “Marijas radio” starptautiskās ģimenes priekšsēdētājs no Itālijas, bet bīskaps Sigitas Tamkevičus deva šim darbam svētību.

Sagatavošanas darbi, kas noritēja klusumā, ilga gadu un 4 mēnešus. Šajā laikā vajadzēja atrisināt daudz tehnisko, finansiālo un citu jautājumu. 2003. gadā 1. augustā tika uzinstalēta antena Kauņā, bet mēnesi vēlāk – Klaipēdā un Šauļos.

Pr. Volskis teica, ka raidstacija formāli nav Baznīcas struktūru sastāvdaļa, bet tās statūti nosaka, ka tai jāvadās pēc katoļu mācības. Raidstacijas direktors ir priesteris, kurš ir atbildīgs par raidījumu katolisko virzienu. Radio neatbalsta konkrētas politiskas partijas vai noteiktas ideoloģijas, bet pieskaras sabiedriskām problēmām.

Lietuvas “Marijas radio” strādā 6 cilvēki, kuri nodarbojas ar organizatoriskiem un tehniskiem jautājumiem, bet raidījumu sagatavošana un vadīšana ir brīvprātīgo darbs, kuri nesaņem atalgojumu.

Runājot par nākotni, pr. Volskis teicis, ka raidstacija grib paplašināt raidīšanas teritoriju un tā jau tikusi uzaicināta uz divām citām diecēzēm. Cerams, ka 2. martā “Marijas radio” uzvarēs konkursā par frekvences piešķiršanu Viļņā.

Pēc KAI materiāliem sagatavoja Oskars Jabloņskis OP