Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Norisināsies ceturtā liturģiskās mūzikas vasaras akadēmija
01.08.2019 pl. 14:55
Jau ceturto reizi Rīgas Augstākais reliģijas zinātņu institūts (RARZI) interesentus aicina uz liturģiskās mūzikas vasaras akadēmiju “Psallite Sapienter – dziedāt noslēpumu”. Šogad akadēmija notiks no 22. līdz 24. augustam Rīgā, Katoļu ielā 16.

Kā informēja viena no pasākuma organizētājām Laine Tabora, “Psallite Sapienter” “pirms četriem gadiem veidojās ar mērķi, lai ikvienam ar Baznīcas mūziku saistītajam, tai skaitā arī priesteriem un reliģisko kopienu locekļiem, dotu iespēju padziļināt zināšanas par liturģiju un liturģisko mūziku. Akadēmijas veidotāji apzināti ir izvēlējušies akadēmisko formātu, kas piedāvā teorētiskas lekcijas, un, atšķirībā no reģionālajiem ērģelnieku kursiem, ietver pavisam nedaudz praktisko nodarbību”.

Jau ceturto gadu akadēmijas īpašais viesis un galvenais lektors būs Romas Pontifikālā Sakrālās mūzikas institūta un Grācas Mūzikas un teātra universitātes profesors Francs Karls Prasls. Lekcijas lasīs arī Dr.art. Ieva Rozenbaha, kā arī Romā studējošie Latvijas priesteri Mihails Volohovs un Kārlis Miķelsons.

Šogad akadēmijas laikā īpaša uzmanība tiks pievērts Adventa liturģiskajam laikam Baznīcā. Atgādināsim, ka pirmā vasaras akadēmija bija veltīta sakrālās mūzikas mantojuma un Baznīcas mūziķa kalpojuma tēmai, otrais gads - Jaunavas Marijas kultam un aizvadītais gads liturģiskā gada kulminācijai - Trīs Svētajām dienām.

“Trīs dienu laikā dalībiekiem būs iespēja klausīties lekcijas, kas aptver dažādus Banzīcas mūzikas aspektus - liturģisko, teoloģisko un muzikālo. Tāpat katru dienu tiek atvēlēts laiks darbam grupās, kurās klātesošie dalās savā pieredzē, diskutē par reālo situāciju draudzēs un apspriež problēmjautājumus. Šogad darba grupās tiek plānots arī praktisks darbs ar repertuāru. Atšķirībā no aizvadītajiem gadiem paredzēta arī paneļdiskusija. Programmā atvēlēts laiks kopkora mēģinājumam, kas sagatavo  kopīgi dziedātu vakara lūgšanu un akadēmijas noslēguma Svēto Misi, kuru 24. augustā svinēs Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs,” pastāstīja L. Tabora.

Lai piedalītos šī gada vasaras akadēmijā, līdz 13. augustam jāaizpilda elektroniska anketa šai vietnē. Sīkāka informācija www.rarzi.lv vai pa tel. 29745440. Dalības maksa ir 20 eiro. Šajā summā ietilpst izmaksas par matriāliem, kafijas pauzes. Apr papildu samaksu var pieteikties arī pusdienām un naktsmājām.

“Psallite Sapienter” var piedalīties ikviens ar Banzīcas mūziku saistīts cilvēks, neatkarīgi no muzikālās izglītības, bet jo īpaši aicināti ir tie, kuri ikdienā savās draudzēs ir atbildīgi par liturģisko mūziku, kā arī priesteri un Garīgā semināra audzēkņi. “Šāda vēlēšanās ir izskanējusi ne vien no akadēmijas veidotāju puses, bet arī no pašiem Baznīcas mūziķiem, kas gribētu, lai viņu draudžu priesteri ne tikai dzirdētu lekciju saturu, bet arī piedalītos kopējās diskusijās par liturģiskās mūzikas dzīvi draudzēs,” paskaidroja L. Tabora.

Akadēmijas organizatori izsaka pateicību Z. Stankevičam par atbalstu ši gada vasaras liturģiskās mūzikas akadēmijas rīkošanā, kā arī cer, ka Baznīcas mūziķiem šāda veida formācija būs pieejama arī nākotnē.