Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Portugālē pirmoreiz par priesteri ordinēts akls vīrietis celebrē Sv. Misi Fatimā
05.08.2019 pl. 08:11
Pr. Tjago Varenda (Tiago Varanda), kurš iedzimtas glaukomas dēļ ir akls kopš 16 gadu vecuma, tika ordinēts par priesteri 2019. gada 15. jūlijā Marijas svētvietā - Sameiro Dievmātes sanktuārijā Bragā, Portugālē.

Kā ziņots, oficiāli šis trīsdesmitpiecgadīgais vīrietis Portugālē ir pirmais neredzīgais, kas ticis ordinēts par priesteri, tomēr šajā valstī ir arī citi akli priesteri, taču tie acu gaismu zaudējuši laikā pēc ordinācijas.

Dienu pēc savas iesvētīšanas par priesteri, pr. Tjago devās uz Kovu da Iria (Cova da Iria - vieta, kvartāls Fatimā) celebrēt Svēto Misi Fatimas Dievmātes Parādīšanās kapelā un novēlēja savu priesterību Vissv. Jaunavai Marijai. Paziņojumā svētvietas preses dienestam viņš sacīja:

“Kopš bērnības Fatima vienmēr ir bijusi man īpaša vieta, un šajā nozīmīgajā manas dzīves brīdī es vēlējos veltīt un ielikt manu priestera kalpojumu Marijas rokās, jo es zinu, ka kopā ar viņu es varu būt daudz ciešāk vienots ar Jēzu.”

Tikko ordinētais priesteris ir apmeklējis svētvietu arī agrāk, kad viņš vēl bija redzīgs. Skaidrs, ka tagadējais uztveres veids ir pavisam atšķirīgs. “Skaņas, ko rada cilvēki, zvani, nejauši ieklīdis putns aizved mani uz šo mierīgo vietu, bet tai raksturīgā sveču smarža (ved mani) pie veltīšanās un apceres... Viss kustas ļoti lēni un rāmi, kas ļoti palīdz man apstāties un koncentrēties uz Dievu,” viņš sacīja.

Teiktajā, ko publicējis Fatimas sanktuārijs, pr. Tjago runā par ierobežotību, ko viņš piedzīvo savas invaliditātes dēļ, un par to, kā redzes zaudēšana var dot viņam unikālu pieredzi, veicot priestera pienākumus.

“Nespēja redzēt neļauj man novērst uzmanību ārējo lietu dēļ, kaut gan iekšēji man jāpieliek tādas pat smagas un sarežģītas pūles, lai sasniegtu sakoncentrēšanos un iekšējo klusumu. Tāpat, es jūtu, ka citas manas maņas kļuvušas daudz asākas, sevišķi dzirde, kas nodrošina spēju saklausīt, - tā var būt dāvana, lai es būtu priesteris, kurš labāk var uzklausīt cilvēkus viņu dramatiskajās situācijās, viņu priekos un viņu ticībā.”

Euharistijas svinības Fatimā koncelebrēja pr. Tjago un vēl divi citi nesen ordinēti priesteri, kā arī priesteris “veterāns” mons. Žoakims Fernandess (Joaquim Fernandes), kurš ir 103 gadus vecs un kurš tajā dienā svinēja savu 74. ordinācijas gadadienu.

Jaunās un vecās priesteru paaudzes atrašanās pie altāra izcēla priesterības dāvanas pēctecību un nepārtrauktību, nodotu paaudzēs tālāk kopš Kristus pirmoreiz iedibināja šo sakramentu. Kad Sv. Mise beidzās, kongregācijas biedri apsveica celebrantus ar sirsnīgiem aplausiem.

Lūgsimies, lai šie jaunie priesteri kalpotu Baznīcai uzticīgi un ar prieku, sekodami mons. Fernandesa iemītajās pēdās!

Aleteia.org
Tulk.: D.Bergmane