Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Pa kardinālu iecelts emeritētais Kauņas arhibīskaps
02.09.2019 pl. 12:58
1. septembrī, pēc lūgšanas "Kunga eņģelis", pāvests Francisks paziņoja, ka 5. oktobrī Kardinālu kolēģijā tiks uzņemti 13 jauni kardināli. Viņu vidū arī emeritētais Kauņas arhibīskaps Sigitas Tamkevičius SJ.

S. Tamkevičius ir Romas katoļu Baznīcas ceturtais kardināls no Lietuvas pēc hercoga Georga Radvila 16. gadsimtā, Vincenta Sladkeviča un Audrius Juozas Bačkisa, raksta Bernardinai.lt.

Sigitas Tamkevičius SJ dzimis 1938. gadā Gudonys, Lazdiju reģionā Lietuvā, un 1962. gadā tika ordinēts par priesteri. 1968. gadā viņš iestājās Jēzus Sadraudzības jeb Jezuītu ordenī. Viņu arestēja 1983. gadā par pretpadomju propagandu un cilvēku aģitēšanu, un viņš tika notiesāts uz 10 gadiem, bet pavadīja Permas un Mordovijas cietumu darba nometnēs 5 gadus, jo tika atbrīvots pirms termiņa. 1990. gadā viņu iecēla par Kauņas Starpdiecēzes semināra rektoru. 1991. gadā viņš tika iesvētīts par Kauņas bīskapa palīgu un 1996. gadā kļuva par tās arhibīskapu. No 1999. līdz 2002. gadam un no 2005. līdz 2014. gadam viņš kalpoja par Lietuvas bīskapa konferences prezidentu un no 2002. līdz 2005. gadam par tās viceprezidentu. Sasniedzis vecuma robežu, 2015. gadā pāvests Francisks pieņēma Sigita atkāpšanos no arhibīskapa amata.

Jaunie kardināli ir no dažādām zemēm. Viņu izcelsme izsaka to, ka Baznīcai ir misionārs aicinājums. Tā turpina sludināt Dieva žēlsirdīgo mīlestību visiem pasaules ļaudīm – sacīja Svētais tēvs.

Desmit jaunie kardināli ir balsstiesīgi, bet trīs – vecāki par 80 gadiem. Seši no balsstiesīgajiem kardināliem ir dzimuši Eiropā, viens – Āzijā, viens – Āfrikā un divi – Latīņamerikā. Savukārt vecāko Kardinālu kolēģijas locekļu vidū viens būs anglis, viens – itālis un, kā jau minēts, viens – lietuvietis. Divi no kardināliem ir jezuīti, viens – saleziānis, viens – kapucīns un viens – komboniānis.

"Lūgsimies par jaunajiem kardināliem," sacīja pāvests Francisks, "lai viņi, apliecinot savu piederību Kristum, palīdz man manā Romas bīskapa kalpojumā visas svētās Dieva tautas labā".

Vaticannews.va/Bernardinai.lt