Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Kas jāzina, dodoties uz Vissvētākas Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā?
08.08.2020 pl. 17:06
No 2020. gada 11. līdz 15. augustam Aglonā norisināsies Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki. Ņemot vērā Covid-19 izplatību, Tieslietu ministrija un atbildīgo institūciju pārstāvji informē par nepieciešamo rīcību svētku laikā un drošības pasākumiem.

- Dalība svētku dievkalpojumos 14. augustā plkst. 19.00 un 15. augustā plkst. 12.00 ir tikai ar ielūgumiem.
Maksimālais cilvēku skaits Aglonas bazilikas teritorijā:

no 11. līdz 13. augustam - 400 personas;
14. augustā no 7.00 līdz plkst. 13.30 un 15. augustā no plkst. 7.00 līdz plkst. 10.00 - 500 personas;
14. augustā no plkst. 19.00 un 15. augustā no plkst. 12.00 - 3000 personas.

Sasniedzot maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu - svētvietas teritorija vairs nebūs pieejama.

- Apmeklētāju uzturēšanās Sakrālajā laukumā 14. augustā no plkst. 19.00 un 15. augustā no plkst. 12.00 tiks sadalīta sektoros, lai nodrošinātu distanci starp cilvēkiem.

- Visa Aglonas bazilikas teritorija svētku laikā tiks norobežota, un to kontrolēs atbildīgo institūciju pārstāvji. Arī Svētavots būs norobežots un atradīsies daļēji ārpus svētkus norises teritorijas, nodrošinot piekļuvi tam gan no teritorijas iekšpuses, gan ārpuses.

- Svētku apmeklētājiem ir jāievēro distance (vismaz 2 metri) un tie tik aicināti neveidot rindas, kā arī nedrūzmēties ārpus Aglonas bazilikas teritorijas, piemēram, stāvlaukumos un pie Sakrālā laukuma vārtiem. Ikvienam ir jāievēro valstī noteiktie un svētku organizatoru noteiktie piesardzības pasākumi, tai skaitā jāizvairās no koplietošanas priekšmetu lietošanas, kā arī bieži un rūpīgi jāmazgā rokas.

- Cilvēku plūsmas regulāciju gan pirms svētku dievkalpojumiem, gan to laikā un pēc dievkalpojumiem, kā arī sabiedriskās drošības un epidemioloģisko prasību ievērošanu un kontroli, sevišķi pastiprināti nodrošinās atbildīgo institūciju pārstāvji.

- Covid-19 ierobežojošo pasākumu ietvaros autotransporta novietošanas iespējas Aglonas ciematā būs ierobežotas un situācijā, kad apmeklētāju skaits pārsniegs pieļaujamo skaitu, pastāvot epidemioloģiskajiem riskiem, var tikt liegta apstāšanās un stāvēšanas iespēja ciemata teritorijā.

- Svētceļniekiem obligāti jāpiesaka naktsmītnes, jo tās tiks nodrošinātas tikai 500 cilvēkiem. Tie, kas Aglonā vēlēsies palikt pa nakti, tiek aicināti sazināties ar Aglonas Bazilikas draudzi par iespējām palikt Katoļu ģimnāzijas telpās.

- Svētku laikā Aglonas svētvietas teritorijā nenotiks tirdzniecība un netiks piedāvāti ēdināšanas pakalpojumi.

- Svētkos bazilikas teritorijā dežurēs mediķi. Palīdzība tiks sniegta pirmās palīdzības punktos dzeltenas krāsas mediķu teltī un Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu mašīnās.

- Svētku laikā jābūt piesardzīgam uguns un ūdens tuvumā, jāizvēlas laikapstākļiem piemērots apģērbs. Tveicē no pārkaršanas un karstuma dūriena pasargās galvassega, kā arī regulāra padzeršanās, pirms vēl parādās slāpes.

Svētkos par savu veselību īpaši jādomā tiem, kuri slimo ar kādu hronisku saslimšanu (piemēram, sirds un asinsvadu saslimšanas) un jāievēro veselības stāvoklim atbilstošs režīms, kā arī jāņem līdzi sev nepieciešamie medikamenti. Ja saslimšanai raksturīgi samaņas traucējumi, kabatā jānēsā zīmīte, kurā norādīts vārds, uzvārds, saslimšana (piem., slimoju ar cukura diabētu), kā arī piederīgā tālruņa numurs. Kritiskā situācijā šī informācija mediķiem atvieglo palīdzības sniegšanu.

- Svētkus translēs arī plašsaziņas līdzekļi, tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti tos vērot attālināti.

- Ikviens, kuram ir elpceļu infekcijas slimības simptomi vai kurš šaubās par savu veselības stāvokli, ir aicināts palikt mājās un piedalīties dievkalpojumos attālināti, tādējādi rūpējoties par sevi un citiem.

- Ja parādās elpceļu infekcijas pazīmes, jālieto sejas masku/mutes un deguna aizsegs, jo pastāv citu cilvēku inficēšanās risks. Šādos gadījumos iedzīvotāji tiek aicināti vērsties pie medicīniskās palīdzības sniedzējiem svētvietā un sazināties ar savu ģimenes ārstu.

- Vēršam uzmanību, ka personas, kam diagnosticēta Covid-19 infekcija un noteikta izolācija, Covid-19 kontaktpersonām ir pienākums ievērot mājas karantīnu un personām, kuras ir ieradušās no valstīm, uz kurām ir attiecināmi īpašie piesardzības un ierobežojošie pasākumi, ir pienākums ievērot 14 dienu pašizolāciju un nedrīkst apmeklēt Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkus.

- Ja tiek apmeklētas publiskas vietas, ir iespēja lejupielādēt lietotni “Apturi Covid”. Lietotne “Apturi Covid”, ir izveidota, lai ātrāk uzzinātu, vai esi bijis kontaktā ar Covid-19 saslimušo. Izmantojot lietotni, var savlaicīgāk izolēties, lai neapdraudētu ģimeni, kolēģus, draugus un pārējos iedzīvotājus.

pdf Kas jāzina, dodoties uz Vissvētākas Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā? (504.91 KB)