Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Ar Vaiņodes draudzes locekļu un pagasta iedzīvotāju atbalsta izremontē baznīcu
03.10.2020 pl. 12:11
Vaiņodes Svētā Krusta katoļu baznīca ir sava veida kultūras piemineklis, vienīgais dievnams Latvijā, kur tikusi sludināta Vecā Derība, pašreiz – Jaunā. Tā būvēta no 1927. līdz 1929. gadam. 1929.–1941. gadā šī ēka bija ebreju lūgšanu nams.

Vācu okupācijas laikā 1941. gada oktobrī pirms noslepkavošanas šeit tika turētas Vaiņodes, Nīgrandes un Vērgales pagastu ebreju ģimenes. 1942. gadā ar kūrijas kanclera Julijana Vaivoda akceptu šis nams iesvētīts kā katoļu baznīca. Dievkalpojumi šeit notika līdz 1944. gadam. Padomju laikā ēku gribēja pārvērst par graudu noliktavu. Kad ēkā atsākās dievkalpojumi, 1950.–1957. gadā uz tiem pārmaiņus pulcējās gan katoļi, gan luterāņi. 1962.–1983. gadam paralēli katoļu dievkalpojumiem šeit pulcējās baptisti.

Pēdējā dievnama sienu krāsošana notika 1983. gadā, augšējos logos ieliktas vitrāžas. Daudzu gadu laikā baznīcas iekštelpu sienu krāsojums nolietojies un nodrupis, tāpēc bija nepieciešama tā atjaunošana. 2018. gadā, pateicoties Vaiņodes novada domes atbalstam projektu konkursā „Darīsim paši”, labdarības koncerta un draudzes ziedojumiem, izflīzēta dievnama grīda. 2020. gada ziemā nomainīts saplīsušais apkures katls.

Lai piesaistītu līdzekļus šīs vasaras remontam, Vaiņodes un Priekules draudžu locekļi vāca ziedojumus, remontu ar naudas līdzekļiem atbalstīja arī pagasta iedzīvotāji. Sakām lielu paldies novada domei par finansējumu draudzes locekļu uzrakstītajam projektam „Senču piemiņai, mūsu garīgumam” projektu konkursā ”Darīsim paši”.

Šīs vasaras remonts sākās ar apkures radiatoru noņemšanu un skalošanu. Pēc tam notika sienu remonts – plaisu aiztaisīšana, špaktelēšana, krāsošana. Tad tika sakārtota apkures sistēma. Tika atjaunoti arī saplīsušie stikliņi logu vitrāžās. Remontu veica speciālisti – apdares meistari un santehniķi. Baznīcas telpu sakārtošanā remontam, arī tīrīšanā un sakopšanā pēc remonta piedalījās Vaiņodes un Priekules draudžu locekļi, pagasta iedzīvotāji. Paldies pašvaldības izpilddirektoram, kurš nekad neatteica palīdzību, kad bija nepieciešams vīru spēks.