Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Gaidot Svētā Gara atnākšanu
22.05.2021 pl. 15:06

Pr. Pēteris Upenieks MIC (1906-1972)

Apustuļi bija iebiedēti un nedroši, palikuši vieni pēc Jēzus Debeskāpšanas. Jēzum vēl daudz kas bija apustuļiem sakāms, bet Viņš kā Dievs labi zināja, ka apustuļi tagad vēl visu to nespēs aptvert. Apustuļi bija pilnīgi zaudējuši drosmi un paļāvību uz savu dievišķīgo Mācītāju. Tāds stāvoklis jau bija sācies Jēzus ciešanu laikā. Tagad apustuļu noskaņojums nemaz nebija uzlabojies. Sv. Jānis raksta, ka apustuļi bija sapulcējušies aiz slēgtām durvīm, un piezīmē, ka tas bija bailēs no jūdiem.

Varbūt apustuļus satrauca arī Jēzus pēdējā pavēle: „Ejiet un māciet visas tautas!” Viņiem pavēlēts apstaigāt visu pasauli, mācīt visas tautas un jābūt gataviem pat atdot savu dzīvību, jo Jēzus viņus sūtīja kā avis starp vilkiem. Šim uzdevumam bija nepieciešams pārdabisks palīgs, to labi saprata apustuļi un saprotam arī mēs. Bet uz šo pārdabiskā palīga saņemšanu apustuļiem vajadzēja labi sagatavoties. To viņi paši jau saprata, tāpēc nezaudēja laiku. Viņi pavadīja šīs dienas vientulībā, sirsnīgā lūgšanā.

* * *

Jēzus pats kaut kādus norādījumus bija devis. Viņš teica, lai apustuļi neatstāj Jeruzalemi, bet lai sagaida „Tēva apsolīšanu” (Apd. 1,4).

Tāpēc arī apustuļi pildīja Jēzus norādījumu: palika Jeruzalemē, turējās vienkopus un, tā kā viņi jau bija izmācījušies nezaudēt laiku nenozīmīgās sarunās, lūdzās, izpildot to, ko Jēzus viņiem tik sirsnīgi bija ieteicis savu ciešanu priekšvakarā, bet ko toreiz viņi vēl nebija izpratuši.

Viņi gaidīja izpildāmies Jēzus solījumu. Sv. Jānis Hrizostoms saka, ka apustuļiem bija vajadzīgas karstas ilgas pēc Svētā Gara, lai viņu saņemtu un saņēmuši prastu Sv. Gara dāvanas novērtēt un tām darboties līdzi.

Tāpat kā Dievs Tēvs gribēja, lai uz Pestītāja atnākšanu pasaule sagatavojas, vairākus gadu tūkstošus gaidot, ilgojoties un gatavojoties. Jo tālāk cilvēki dzīvoja, jo viņiem radās lielākas ilgas pēc Pestītāja, tāpat arī tagad Jēzus gribēja, lai uz Dieva Svētā Gara atnākšanu arī apustuļi sagatavojas, gaidīdami un ilgodamies pēc Sv. Gara.

Mums labi jāiegaumē, ka ne vien apustuļiem bija vajadzīga sagatavošanās un ilgas pēc Sv. Gara. Tās vajadzīgas arī mums visiem, tāpēc pirms Vasarsvētkiem mums daudz jālūdzas un jāilgojas saņemt Svētā Gara žēlastības.

* * *

Mums ļoti vajadzīgas ir Svētā Gara dāvanas.

Ticības jautājumos man vēl ir daudz nezināšanas un garīgās tumsas, neveiksmēs un nelaimes gadījumos es viegli varu zaudēt drosmi, kārdinājumos esmu svaidīgs un nenoteikts, man trūkst izturības, mani var iebiedēt tur, kur vajadzīga drosmīga ticības apliecināšana. Varbūt, kaunēdamies vai baidīdamies cilvēku sprieduma, es neizpildu savu pienākumu vai daru to pavirši, sasteigti, lai drīzāk atbrīvotos. Daudz man būs jāsastopas ar ticības un mana aicinājuma pretiniekiem, būs jādzird daudz un dažādi pārmetumi gan pret atsevišķām personām, gan arī pret ticības patiesībām un pret garīdznieku pienākumiem, šeit vajadzīgas Svētā Gara žēlastības.

No priestera P.Upenieka MIC sprediķu krājumiem
Foto: Gerd Altmann/Pixabay.com