Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Pētījums par Latvijas un Svētā Krēsla attiecībām būs pieejams Latvijas bibliotēkās un augstskolās
15.06.2021 pl. 15:20

Sākot ar jūliju, rakstu krājums "100 gadi patiesuma un uzticēšanās garā. Diplomātiskās attiecības starp Latvijas Republiku un Svēto Krēslu” plašam interesentu lokam būs pieejams Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālēs, Latvijas reģionu galvenajās bibliotēkās, kā arī augstskolās visā Latvijā.

Pirms 100 gadiem, 1921. gada 10. jūnijā, Svētais Krēsls atzina Latvijas Republiku de iure un starp abām valstīm tika nodibinātas diplomātiskās attiecības. Par godu nozīmīgajai gadskārtai izdots rakstu un dokumentu krājums “100 gadi patiesuma un uzticēšanās garā. Diplomātiskās attiecības starp Latvijas Republiku un Svēto Krēslu”, kura atvēršana Rīgā notika 10. jūnijā.

2021. gada 10. maijā rakstu krājumu atvēra Romā, un tā pirmo eksemplāru Valsts prezidents Egils Levits vizītes laikā dāvināja pāvestam Franciskam.

9. jūnijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs izdevumu kā dāvinājumu Tautas grāmatu plauktam pasniedza Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoram Andrim Vilkam.

“Pētījums ir apliecinājums Latvijas Republikas un Svētā Krēsla labajām un dinamiskajām attiecībām 21. gadsimtā, jo tikai 2020. gada 2. martā tika atvērti pāvesta Pija XII pontifikāta dokumenti (līdz 1958. gadam), kas grāmatas autoriem paver jaunus pētniecības apvāršņus,” krājuma ievadā uzsver ārlietu ministrs.

Izdevumā iekļauti priestera Mihaila Volohova un Dr. hist. Ineses Runces pētījumi par Latvijas un Svētā Krēsla attiecībām gadsimta garumā, kā arī līdz šim nepublicēti vēstures dokumenti no Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīva un Valsts sekretariāta Sekcijas attiecībām ar valstīm vēsturiskā arhīva Vatikānā.

Izdevums “100 gadi patiesuma un uzticēšanās garā. Diplomātiskās attiecības starp Latvijas Republiku un Svēto Krēslu” tapis ar Ārlietu ministrijas Latvijas valsts simtgades publiskās diplomātijas programmas atbalstu.

Izdevuma atvēršanas Rīgā pasākuma foto.

Pēc Ārlietu ministrijas materiāliem
Foto: Vitolds Gabrāns, Ārlietu ministrija