Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Starptautiskais Euharistiskais kongress – Baznīcas vienotības zīme
10.09.2021 pl. 13:11
Ungārijas primass, Budapeštas arhibīskaps, kardināls Peters Erdo svētdien, 12. septembrī, sagaidīs pāvestu Francisku, kurš ieradīsies Donavas krastos, lai noslēgtu 52. Starptautisko Euharistisko kongresu. Tas iesākās 5. septembrī. Kongresa tematam ir izvēlēti 87. psalma vārdi: “Tevī ir visi mani avoti”.

Starptautiskais Euharistiskais kongress iepriekšējo reizi Budapeštā notika 1938. gadā. Runājot par šīsnedēļas pasākumu, kardināls Erdo intervijā Vatican News norādīja, ka šāds kongress pēc gandrīz divu gadu ilgās epidēmijas, kā arī pēc ilgā sabiedrības sekularizācijas perioda ir nozīmīgs iedrošinājums un Baznīcas vienotības zīme.

Svētdien, 5. septembrī, 52. Starptautisko Euharistisko kongresu ar svinīgu Svēto Misi atklāja bijušais Itālijas Bīskapu konferences un Eiropas Bīskapu konferenču padomes prezidents, kardināls Andželo Baņasko. Kongresa ietvarā Ungārijas galvaspilsētā tika atklāta visā pasaulē vajātajiem kristiešiem veltīta izstāde. Euharistijas laikā 1200 bērni saņēma Pirmo Svēto Komūniju. Kardināls Erdo savā uzrunā pievērsās šī notikuma nozīmei. Viņš sacīja: “Kristus ir ar mums Euharistijā. Viņš nepamet Baznīcu, tautas, cilvēci. No Viņa iziet viss mūsu spēks un mūsu cerība. Euharistija ir avots, kas dzīvina mūsu kristīgo dzīvi, mūsu misiju”.

Šajās dienās, kongresa laikā, ar uzrunām uzstājas bīskapi un kardināli, notiek dievkalpojumi, dažādas tikšanās un tiek sniegtas liecības. Sestdien, pēc Svētās Mises, plānota procesija sveču gaismā, bet svētdien pulksten 12.30 pēc Latvijas laika – noslēguma Svētā Mise, kuru vadīs pāvests Francisks. Dalībnieku vidū ir arī Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs un citi pārstāvji no Latvijas.

Kardināls Peters Erdo, jautāts par kongresa nozīmi Baznīcas Ungārijā dzīvē, minētajā intervijā norādīja, ka ungāri ir neliela tauta ar vienreizēju valodu. “Mums ir vajadzīgs būt pieņemtiem, šoreiz ap altāri”, viņš sacīja. “Ap Jēzus Kristus personu mēs jūtamies pieņemti Eiropā, Baznīcā.” Viņš piebilda, ka tas ir ļoti svarīgi, jo mūsu dzīvi vada Dievišķā providence, un tā ir atvērta cerībai. Mūsu dzīve nav pakļauta aklam liktenim. Tāpēc mums jābūt drosmīgiem un cerības pilniem. Kardināls izteica cerību, ka kongress palīdzēs šai ziņā.

Kāds ir tas vēstījums, ko caur šo pasākumu Centrālās un Austrumeiropas katoļticīgie var sniegt pasaulei? Ungārijas primass norādīja, ka svarīgākais šī kongresa vēstījums ir Jēzus centrālais raksturs. Vairāku gadu desmitu valdošā komunistiskā režīma laikā iegūtā pieredze rāda, ka cilvēks var atteikties no daudzām lietām. Viņš var atteikties ne tikai no materiālajiem labumiem, bet arī no prestiža sabiedrībā. Jēzus kristus mums dod spēku veidot attiecības mūsu starpā un ar citiem – uzsvēra kardināls Erdo. Tagad mums visā pasaulē ir jāatdzimst Garā, jāatjauno personīgas attiecības ar Kristu. Un Euharistija ir avots, kas dod spēku atdzimšanai.

Savukārt itāļu kardināls Andželo Baņasko, kongresa atklāšanas dienā uzrunājot katoļu skolu bērnus un jauniešus, atgādināja, ka ticība un prāts iet roku rokā. “Dievs nav jūsu brīvības konkurents”, viņš sacīja, “un ticība nav aizliegumu virkne, bet ir lielais ‘jā’ priekam pat tad, kad tā ir prasīga, jo mīlestība ir nopietna lieta”. “Neaizmirstiet”, piekodināja Baņasko, “jūs esat vajadzīgi Baznīcai, tai ir vajadzīga jūsu jaunība, jūsu entuziasms, un jums ir vajadzīgs Jēzus. Viss ātri noveco, tikai Dievs ir mūžam jauns. Un Baznīca ir īsta jaunība pasaulei, jo tā glabā Kristus Miesas sakramentu. Lai Euharistija jūsu ikdienas dzīvē ieņem centrālo vietu!”

Budapeštā notiekošā Euharistiskā kongresa skaisto mozaīku veido ne tikai liturģijas svinības, mūzika, māksla, vēsture, ekumenisms un dialogs, bet arī konkrēti solidaritātes žesti. Kardināls Peters Erdo un Ungārijas Caritas pagājušo svētdien Svētā Jāņa Pāvila II laukumā organizēja pusdienu maltīti 600 trūkumcietējiem. Citas solidaritātes iniciatīvas no ungārus tautas puses ir saistītas ar palīdzību afgāņu un citiem bēgļiem. Kā norāda žurnālists Marks Aurēlijs Eršegi, šo iniciatīvu mērķis nav palīdzēt cilvēkiem bēgt, bet palīdzēt viņiem dzīvot cienīgu dzīvi, tai skaitā, viņu pašu zemēs. Tāpēc, pateicoties dažādiem projektiem, jauniešiem tiek piedāvātas studiju stipendijas, dažādi kursi utt. Kā vēl vienu nozīmīgu solidaritātes žestu jāmin Ungārijas prezidenta nodibināto palīdzības fondu bērniem bāreņiem, kuru viens vai abi vecāki nomira no Covid-19 slimības. Fonds dod iespēju šiem bērniem izdzīvot bērnību, mācīties un saņemt to, ko bērni parasti saņem no saviem vecākiem.

Piebildīsim, ka Latvijas ticīgie var sekot līdzi Euharistiskā kongresa norisei Radio Marija Latvija ēterā. Līdz piektdienai, 10. septembrim, no pulksten 10.30 ir iespēja sekot līdzi gan katehēzei un liecībai, gan arī Svētajai Misei. Euharistijas svinības tiks pārraidītas arī sestdien, 11. septembrī, pulksten 18.00 un svētdien, 12. septembrī, pulksten 12.30 ar pāvestu Francisku.

Vaticannews.va