Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Bērnu svētki Vatikānā
20.12.2021 pl. 16:48
Svētdien, 19. decembrī pāvests Francisks tikās ar Svētās Martas dispansera mazajiem pacientiem. Veselības aprūpes centrs atrodas blakus viņa dzīvesvietai – Svētās Martas namam.

Dispanseru, kas ierīkots bijušajā Vatikāna galdnieku darbnīcā, vada Svētā Vincenta no Paoli Žēlsirdības meitu kongregācijas māsa Antonieta Kolaki. Viņa strādā kopā ar brīvprātīgo komandu, kuru atšķirības zīmes ir viesmīlība, kalpošana, uzklausīšana un smaids. Daļa no brīvprātīgajiem ir pensionētie Romas pediatriskās slimnīcas "Bambino Gesù". Svētās Martas dispansers ir izveidots 1922. gada 22. maijā. Kopš 2008. gada tas ir kļuvis par fondu, kuru vada poļu kardināls Konrāds Krajevskis.

Dispanserā bez maksas tiek aprūpēti nabadzīgo ģimeņu, pārsvarā ārzemnieku bērni, kā arī tie, kas nāk no ģimenēm bez Itālijas sanitārās aprūpes kartes. Dispansers ir paredzēts galvenokārt bērniem līdz 5 gadu vecumam, taču nāk arī lielāki bērni. Projām sūtīts netiek neviens. Palīdzību saņem arī vecāki. Šeit var veikt pediatriskās, ginekoloģiskās un sirds darbības izmeklēšanas, darbojas arī acu ārsts, alergologs, dermatologs, psihologs, kardiologs, ortopēds, gastroenterologs, ķirurgs un logopēds. Nesen ir atvērts arī sieviešu konsultācijas centrs. Līdzās speciālistu pakalpojumiem, bērni tiek nodrošināti ar bezmaksas zālēm, vitamīniem, zīdaiņu barību, autiņbiksītēm un vairākām citām nepieciešamām lietām. Dispanseru apmeklē apmēram 450 bērni kopā ar saviem vecākiem.

Svētās Martas dispanserā valda ģimeniska atmosfēra. Šeit ir dažādas rotaļlietas, lelles, netrūkst arī kārumu. Pāvests Francisks ir teicis, ka, lai saprastu dzīvi, ir nepieciešams noliekties tā, kā cilvēks noliecas, lai noglāstītu bērnu. "To mēs darām katru dienu un tas mūs piepilda ar lielu prieku,"  saka dispansera vadītāja. 

Svētdienas priekšpusdienā Pāvila VI zāli pieskandināja bērnu čalas un smiekli. Francisks sasveicinājās ar dispansera pacientiem, viņu vecākiem un brīvprātīgajiem palīgiem. Pēc īsa Ziemassvētku uzveduma, ko bija sagatavojuši pusaudži, Svētais tēvs atbildēja uz viņu jautājumiem. Jautāts, ko nozīmē tuvākmīlestība, Francisks teica: "Tas nozīmē, ka mums vajag būt dzirdīgiem un atvērtiem pret citu cilvēku vajadzībām. Ja mēs neieskatīsimies viņu acīs, mēs nekad nespēsim saprast viņu vajadzības. Cilvēks, kas neklausās citus, dzird tikai pats savu balsi. Un tas ir nomācoši," atzina pāvests.

Vaticannews.va
Foto: Pāvests kopā ar Svētās Martas dispansera pacientiem (Vatican Media)