Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Lurdas svētvietas grota atkal atvērta svētceļniekiem
16.02.2022 pl. 08:03
Pēc diviem gadiem, kuru laikā Lurdas svētvieta Covid-19 izraisītās krīzes dēļ bija apmeklētājiem slēgta, piektdien, 11. februārī, Lurdas Dievmātes svētkos, pasaulslavenā Lurdas svētvieta atkal atvēra durvis svētceļniekiem.

Divu gadu garumā Covid-19 pandēmijas dēļ svētceļnieki un apmeklētāji bija spiesti pulcēties noteiktā attālumā no Lurdas svētvietas grotas, bet no piektdienas viņiem atkal iespējams iekļūt grotā. Svētnīcas pārstāvji priecājas, sakot, ka svētceļnieki atkal var “ieiet Masabjelas klints grotā, kas atrodas zem Vissvētākās Jaunavas Marijas, Bezvainīgās Ieņemšanas, statujas kājām, pieskarties klintij un pietuvoties avotam”.

Grotas iekšpuse atkal pieejama, sākot no piektdienas, 11. februāra, pusdienlaika, pēc  “Kunga eņģeļa” lūgšanas. Šis datums nav izvēlēts nejauši – 11. februāris ir Vissvētākās Jaunavas Marijas, Lurdas Dievmātes, svētki un trīsdesmitā Pasaules slimnieku diena, kuras atzīmēšanu 1992. gadā iedibināja pāvests Jānis Pāvils II.

Lurdas svētvieta pirmo reizi tās vēsturē tika apmeklētājiem aizlēgta 2021. gada martā Covid-19 pandēmijas dēļ, pēc tam to daļēji atvēra 2021. gada maijā tikai vietējo ticīgo apmeklējumiem, stingri ierobežojot piekļuvi un uzturēšanās laiku. Svētvietā turpināja notikt priesteru vadītas lūgšanas un Svētās Mises, kurās joprojām var piedalīties tiešsaistē. Tāpat pandēmijas laikā ir izveidota tīmekļa vietne Sanctuary of Lourdes (lourdes-france.org), kurā iespējams virtuāli apmeklēt slaveno sanktuāriju un soli pa solim izstaigāt katru tā vietu. Selians de la Rošfuko (Cѐlian de la Rochefoucauld) pandēmijas laikā viens pats pavadīja 15 dienas plašajā sanktuārija teritorijā un ar dronu palīdzību uzfilmēja un radīja šo virtuālo ekskursiju, lai sanktuārijā attālināti varētu pabūt tie, kuri nevar tur nokļūt vai ir spiesti palikt mājās.

Pirms pandēmijas Lurdas svētvietu katru gadu apmeklēja ap 3,5 miljoni svētceļnieku. Lūdzot Jaunavu Mariju kā “Slimnieku veselību”, kristieši atzīst viņas lūgšanas spēku viņas Dēla sirdī, lai dziedinātu slimos. Marija palīdz mums būt arī vienotiem ar tiem, kuri cieš savā miesā, pasaules pestīšanas labad.

Ir notikuši vairāk nekā 7000 brīnumaini atveseļošanās gadījumi, kas saistīti ar Lurdas Dievmātes aizbildniecību svētvietā, napilnus 100 no tiem oficiāli atzinušas Lurdas sanktuārija amatpersonas, bet citus dokumentējuši bīskapi vietējās diecēzēs. Lai brīnumaina atveseļošanās tiktu oficiāli atzīta, tai jābūt pilnīgai, spontānai un tūlītējai slimības dziedināšanai saskaņā ar dokumentētu veselības stāvokļa pārbaudi. Pēdējais oficiāli atzītais brīnums, kas tiek piedēvēts Lurdas Dievmātes aizbildniecībai, tika pasludināts 2018. gadā.