Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Miris emeritētais bīskaps Jānis Cakuls
26.02.2022 pl. 20:39
Sestdien, 26. februārī, pl. 14, priesteru un klostermāsu lūgšanu pavadīts, mūžībā devies emeritētais bīskaps Jānis Cakuls, ziņo Rīgas palīgbīskaps Andris Kravalis.

Kā pastāstīja A. Kravalis, 95 gadus vecais bīskaps J. Cakuls bija viens no vecākajiem bīskapiem pasaulē. Šī gada decembrī aprītētu 40. gadskārta, kopš J. Cakuls tika ordinēts par bīskapu.

J. Cakuls bija dzimis 1926. gada 4. jūlijā Rožupes pagasta Bērziņos. Viņš ir mācījies Aglonas ģimnāzijā. Jau no bērnības viņa sirdī dzimusi vēlme kļūt par priesteri. Diemžēl 1944. gadā J. Cakuls tika iesaukts armijā, tāpēc sapnis par studijām Rīgas Garīgajā seminārā bija jāatliek.  1945. gada 16. aprīlī guva ievainojumu un ārstējās līdz pat uzvaras dienai. Kad 1946. gadā atjaunojās mācības Rīgas Garīgajā seminārā, nākamais bīskaps uzsāka studijas.

1949. gada 18. septembrī iesvētīts par priesteri. Tūlīt pēc iesvētīšanas līdz 1950. gada 19. decembrim bija vikārs Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas draudzē, bet no pēc tam kļuva par prāvestu šajā pašā draudzē. 1982. gada 12. decembrī konsekrēts par Rīgas arhidiecēzes palīgbīskapu. Arī pēc konsekrācijas par bīskapu uzticīgi kalpoja šajā draudzē. Kad 1990. gada 24. maijā nomira kardināls Julijans Vaivods, bīskaps J. Cakuls kļuva par Rīgas arhidiecēzes un Liepājas diecēzes apustulisko administratoru. Šajā amatā kalpoja līdz pat 1991. gada 1. jūnijam, kad par arhibīskapu tika konsekrēts Jānis Pujats. J. Cakuls turpināja palīgbīskapa kalpojumu līdz 2001. gadam.

Daudziem viņš paliks atmiņā ar savu pazemīgo kalpojumu biktskrēslā. Tikai pēdējā laikā, kad veselība un cienījamais vecums to vairs neļāva, bīskaps dzīvoja klusu lūgšanas dzīvi savā istabā, norāda Latvijas Bīskapu konferences priekšsēdētājs bīskaps Viktors Stulpins.

Kad 2018. gadā pāvests Francisks apmeklēja Rīgu, bīskapam Jānim Cakulam bija iespēja sastapties ar pāvestu un saņemt svētību.

Bīskaps pētījis Latvijas Katoļu Baznīcas vēsturi, vāca mateirālus, apkopoja tos un publicēja. Viņam tika piešķirts Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktora goda nosaukums.

Bīskapa J. Cakula izvadīšana notiks otrdien, 1. martā. Pl. 11 tiks svinēta Svētā Mise Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā. Dievalpojumā piedalīsies apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs Antuns Petars Rajičs, kā arī Latvijas bīskapi.

Atvadīšanās no bīskapa notiks svētdien, 27. februārī, un pirmdien, 28. februārī, no pl. 8 līdz pl. 20 Rīgas Svētās Ģimenes mājā.

Mūžīgo mieru dod viņam, Kungs, un mūžīgā gaisma lai atspīd viņam!

Katolis.lv

  • Foto: emeritētā bīskapa Jāņa Cakula priesterības ordinācijas 70. gadadiena (18.09.2019)