Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Jauna lappuse Latvijas katoļu un luterāņu bīskapu sadarbības vēsturē
04.03.2022 pl. 17:46
Ceturtdien, 3. martā, Jēkabpils Dievmātes dzimšanas Romas katoļu draudzes namā notika Latvijas katoļu Bīskapu konferences un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) bīskapu kolēģijas ilgi cerētā tikšanās. Dažādu iemeslu dēļ divreiz tikšanās datumus nācās pārcelt.

Šī tikšanās ir vēsturiska, jo pirmo reizi satikās visi abu Baznīcu bīskapi un tādējādi tika atvērta jauna lappuse savstarpējo attiecību vēstures grāmatā.

Tikšanās iesākās ar kopīgu dienas vidus un sinodālo lūgšanu. Turpinājumā tika pārrunāti daži pastorāli-liturģiski jautājumi, kas jau ilgāku laiku bija aktuāli un prasīja konkrētu vienošanos. Iztirzājot šos jautājumus, abu Baznīcu bīskapi tuvāk iepazina otras Baznīcas teoloģiju un tradīcijas attiecībā uz laulību un kristību. Tika nolemts, ka abu Baznīcu liturģisko komisiju dalībnieki gan savās komisijās, gan kopīgi strādās pie liturģisko jautājumu risināšanas, kam jānoslēdzas ar pastorāliem norādījumiem katras konfesijas garīdzniekiem. Tieši pusdienlaikā, kad atskanēja baznīcas zvans, bīskapi kopīgi lūdzās par mieru Ukrainā un pasaulē. Darba turpinājumā tika pārrunāta Civilās savienības likumprojekta izstrādes gaita un parakstu vākšana par Satversmes 110. panta labojumiem un dabiskās ģimenes definīciju.

Noslēgumā laiks tika veltīts arī Ukrainas kara jautājuma apspriešanai. Bīskapi dalījās savā pieredzē, piedaloties pasākumos, kas saistās ar atbalsta sniegšanu Ukrainai. Latvijas Bīskapu konference bija nosūtījusi atbalsta vēstuli Ukrainas bīskapiem un jau saņem pateicības atbildes. Biedrība "Caritas Latvija" ir iesaistījusies palīdzības organizēšanā bēgļiem. Šis darbs notiek patvērumu meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki", sadarbojoties ar "Caritas Internationalis". 
Tikšanās noslēgumā bīskapi vienojās, ka šādai kopīgas lūgšanas un pārrunu dienai ir jānotiek arī turpmāk, lai palīdzētu vienam otru vēl vairāk iepazīt. Lai Dievs ar savu žēlastību atbalsta visus centienus, kas ļauj mums meklēt ceļu uz vienotību!

Katedrāle.lv