Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Polijas katoļu arhibīskaps Krievijas pareizticīgo līderim: lūdzu, lūdziet Putinu pārtraukt karu Ukrainā
04.03.2022 pl. 18:56
Polijas Katoļu bīskapu konferences prezidents mudinājis Krievijas Pareizticīgās baznīcas vadītāju lūgt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pārtraukt karu Ukrainā.

Stingri formulētā vēstulē, kas datēta ar 2. martu, arhibīskaps Staņislavs Gadeckis (attēlā pa kreisi) sacīja Maskavas patriarham Kirilam, ka Putins var "ar vienu vārdu apturēt tūkstoš cilvēku ciešanas".

"Es lūdzu jūs, brāli, vērsties pie Vladimira Putina, lai viņš pārtrauc bezjēdzīgo karu pret ukraiņu tautu, kurā tiek nogalināti nevainīgi cilvēki un kura izraisītās ciešanas skar ne tikai karavīrus, bet arī civiliedzīvotājus - īpaši sievietes un bērnus," viņš rakstīja.

"Viens cilvēks var apturēt tūkstoš cilvēku ciešanas ar vienu vārdu - viņš ir Krievijas Federācijas prezidents. Es ļoti pazemīgi lūdzu jūs aicināt izvest Krievijas karaspēku no suverēnās valsts, kas ir Ukraina.”

ANO Cilvēktiesību birojs 1. martā paziņoja, ka kopš Krievijas prezidenta rīkojuma par pilna mēroga iebrukumu Ukrainā 24. februārī, ir reģistrējis 536 civiliedzīvotāju upurus. Birojs paziņoja, ka ir noskaidrots, ka nogalināti ir 136 civiliedzīvotāji, tostarp 13 bērni, 400 ievainoti, tostarp 26 bērni, taču patiesais upuru skaits, visticamāk, būs lielāks.

Patriarhs Kirils, kurš, domājams, ir Putinam tuvs cilvēks, vada Krievijas Pareizticīgo baznīcu kopš 2009. gada.

Viņš komentēja karu Ukrainā uzrunā Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē 27. februārī, sakot: "Lai Kungs pasargā no savstarpējām nesaskaņām tautas, kas ir daļa no vienotās Krievijas Pareizticīgās baznīcas telpas."

Ukraina ir pārsvarā pareizticīgo kristiešu valsts, kurā dzīvo 44 miljoni cilvēku un kas robežojas ar Krieviju.

Austrumu pareizticīgie kristieši Ukrainā ir sadalīti starp Maskavas Patriarhāta Ukrainas Pareizticīgo baznīcu, kas atrodas Krievijas Pareizticīgās baznīcas jurisdikcijā, un Ukrainas Pareizticīgo baznīcu, kas ir saistīta ar Konstantinopoles ekumenisko patriarhātu.

Gadeckis aicināja patriarhu, vairāk nekā 100 miljonu Krievijas pareizticīgo kristiešu vadītāju, vērsties tieši pie Krievijas prezidenta ar lūgumu izbeigt konfliktu.

Arhibīskaps turpināja: “Nekāds iemesls, neviens loģisks pamatojums nevar attaisnot lēmumu uzsākt militāru iebrukumu neatkarīgā valstī, bombardējot dzīvojamos rajonus, skolas vai bērnudārzus. Karš vienmēr ir cilvēces sakāve."

Viņš turpināja: “Es arī lūdzu jūs aicināt krievu karavīrus nepiedalīties šajā netaisnīgajā karā un atteikties izpildīt pavēles, kuru izpilde, kā mēs jau redzējām, noved pie daudziem kara noziegumiem. Atteikšanās izpildīt pavēles šādā situācijā ir morāls pienākums.”

"Tāpēc es lūdzu jūs aicināt viņus pēc iespējas ātrāk doties mājās, nesasmērējot rokas ar nevainīgām asinīm," rakstīja Gadeckis.

Arhibīskaps atzīmēja, ka Polijā katoļi 2. martā ievēroja lūgšanu un gavēņa dienu par mieru Ukrainā, atsaucoties uz pāvesta Franciska aicinājumu.

Catholicnewsagency.com