Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Kardināls Parolins neizslēdz, ka pāvests varētu apmeklēt Kijivu
08.04.2022 pl. 20:22
Vatikāna valsts sekretārs, kardināls Pjetro Parolins, komentējot pēdējās dienās saņemtās ziņas no Ukrainas, intervijā Vatikāna Radio apliecināja, ka nav izslēgts pāvesta ceļojums uz Kijevu. Viņš arī pieminēja tikšanās ar patriarhu Kirilu sagatavošanu.

Ceturtdien, 7. aprīlī, tiekoties ar žurnālistiem, kardināls Parolins norādīja, ka jādara viss iespējamais, lai izvairītos no eskalācijas. Viņš izteica cerību, ka visi nāks pie prāta un panāks atrisinājumu sarunu ceļā. Runājot par zvērībām, kas tika pastrādātas pret civiliedzīvotājiem Kijivas piepilsētā Bučā un ko pāvests pēdējās vispārējās audiences laikā nosauca par “slaktiņu”, Vatikāna valsts sekretārs sacīja: “Tas ir neizskaidrojami, ka šādi uzbrūk civiliedzīvotājiem. Es patiešām ticu, kā jau daudzi to ir norādījuši, ka šīs epizodes būs kļuvušas par pagrieziena punktu šajā karā. Un es ceru, ka šis pagrieziena punkts notiks pozitīvā virzienā, proti, tās liks visiem aizdomāties par nepieciešamību pēc iespējas ātrāk izbeigt cīņas un nevis nocietināt pozīcijas, kā daži par to baidās”.

Kas attiecas uz iespējamo pāvesta ceļojumu uz Kijivu, kardināls Parolins norādīja, ka tam ir jābūt attiecīgiem apstākļiem. “Šķiet, ka tādi ir”, viņš atzina, “jo Ukrainas puse mums vairākkārt apliecināja, ka nekādas briesmas nepastāv un kā piemēru minēja ceļojumus, ko veica un veic citu valstu vadītāji. Man liekas, ka uz turieni devās Eiropas Parlamenta prezidents un vēl dosies Eiropas Komisijas prezidents”.

Vatikāna valsts sekretārs piebilda, ka, pēc viņa domām, pāvesta ceļojums uz Kijivu nav izslēgts, ka tas ir īstenojams. Tāpēc šobrīd tiek izvērtētas šādas vizītes iespējamās “sekas”. Runa ir arī par attiecībām ar krievu pareizticīgo Baznīcu. Šis jautājums ir “delikāts”. “Protams”, norādīja kardināls Parolins, “pāvests nebrauks, lai nostātos vienā vai otrā pusē…. Taču, vērtējot kopumā iespēju braukt vai nebraukt, arī šis aspekts būs jāņem vērā”.

Attiecību ar Maskavas patriarhātu kontekstā tiek domāts arī par iespējamo pāvesta Franciska satikšanos ar patriarhu Kirilu. Svētais Krēsls pie tā strādā – pastāstīja Parolins. Šobrīd galvenais ir neitrālas vietas atrašana. Sagatavošanās notiek, bet vēl nekas nav izlemts. Jāatgādina, ka pāvests Francisks vienreiz jau tikās ar Maskavas patriarhu Kirilu. Tas notika 2016. gada 12. februārī Kubā. Savukārt šī gada 16. martā notika abu tiešsaistes saruna par karu Ukrainā.

Vaticannews.va
Foto: Vatican Media