Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests: upurim ir tiesības protestēt, saskaroties ar ļaunuma noslēpumu
18.05.2022 pl. 14:20
Vispārējā audiencē, kas trešdienas rītā notika Svētā Pētera laukumā, piedalījās vairāki tūkstoši svētceļnieku no daudzām valstīm.

Turpinot katehēzes ciklu par vecumdienām, pāvests Francisks pakavējās pie Vecās Derības personāža – Ījaba, godīga un dievbijīga vīra, kurš, neskatoties uz savām ciešanām, atsakās saukt Dievu par savu "vajātāju". Ciešot lielas sāpes, viņš ne tikai izkliedz savu protestu, bet arī gaida Dieva atbildi. Un Dievs, kurš klusēja, klausoties Ījaba vaidus, atbild, palīdz viņam atklāt Dieva maiguma noslēpumu, kas paslēpts klusēšanas šķietamībā, bet viņa draugus, kuri uzskatīja, ka zina visu par Dievu un ciešanām, norāj, sakot: "Es degu dusmās, jo jūs nestāstījāt patiesību par Mani". Šie draugi, atnākuši mierināt Ījabu, beigās viņu nosoda. "Lai Dievs pasargā mūs no šādas liekulīgas dievbijības!" – sacīja pāvests.

Ījaba grāmata atspoguļo patiesību par dzīvi, par brīžiem, kad cilvēku, ģimeni, kopienu vai tautu piemeklē pārāk smagi pārbaudījumi, dažādas slimības, kas ir nesamērīgas mūsu trauslumam un vājumam. Tā tas bija pēdējos divos gados, kad pasauli skāra Covid-19 pandēmija, un tā tas ir arī šodien saistībā ar karu Ukrainā. Vai šīs "nelaimes" varam saukt par dabas un vēstures racionalitātes izpausmēm? Nevaram! Saskaroties ar ļaunuma noslēpumu, cietošajiem ir tiesības protestēt, izkliegt savu sāpi, uzsvēra pāvests. Dievs neizvairās no konfrontācijas. Sākumā klusē, ļaujot cilvēkam izteikt savus iebildumus, saukt pēc palīdzības. "Mācīsimies no Vissvētākās Jaunavas Marijas vienot savu lūgšanu ar cietošā Dieva Dēla lūgšanu," aicināja Francisks.

Tikšanās noslēgumā pāvests apsveica jauniešus, slimniekus, vecos ļaudis, jaunlaulāto pārus un atsevišķas svētceļnieku grupas. Vēršoties pie poļu ticīgajiem, Svētais tēvs atgādināja, ka pirms divām dienām Baznīca atzīmēja svētā Andreja Boboļas, ticības mocekļa, jezuītu priestera un Polijas aizbildņa svētkus. "Lai viņa rūpes par Baznīcas vienotību, drosme un nesalaužamā ticība Kristum, palīdz jums sludināt evaņģēliskās vērtības, neļaujot iezagties pasaulīgajam garam," vēlēja Svētais tēvs.

Vaticannews.va