Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests Francisks nosauc jauno kardinālu vārdus
31.05.2022 pl. 16:32
Svētdien, 29. maijā, pēc lūgšanas "Regina Caeli" pāvests paziņoja lēmumu par astotā konsistorija sasaukšanu, lai Kardinālu kolēģijā uzņemtu 21 jaunu kardinālu. Viņš paskaidroja, ka konsistorijs notiks sestdien, 27. augustā, Vatikānā.

Savukārt 29. un 30. augustā notiks visu kardinālu tikšanās, kas būs veltīta jaunajai apustuliskajai konstitūcijai "Praedicatae Evangelium".

Pirmo reizi vēsturē kardināla tituls piešķirts bīskapiem no Mongolijas, Paragvajas, Singapūras un Austrumtimoras. Starp kardināliem-nominātiem 16 ir balsstiesīgi, bet pieci ir vecāki par astoņdesmit gadiem. Seši kardināli, kuri piedalīsies jauna pāvesta ievēlēšanā, pārstāv Āzijas kontinentu: Indiju, Mongoliju, Dienvidkoreju, Singapūru un Austrumtimoru. Četri kardināli pārstāv Eiropu: Franciju, Spāniju, Lielbritāniju un Itāliju, četri nāk no Brazīlijas, Paragvajas un ASV, bet divi no Ganas un Nigērijas.

Trīs no kardināliem-nominātiem strādā Romas kūrijā: Dievišķā kulta un Sakramentu disciplīnas kongregācijas prefekts, arhibīskaps Arturo Roče (Lielbritānija), Klēra kongregācijas prefekts arhibīskaps Lācaro Jū Heungsik (Dienvidkoreja) un Vatikāna valsts Pontifikālās komisijas priekšsēdētājs, arhibīskaps Fernando Vergezs Alzaga (Spānija).

Lielākā daļa ir dažādu diecēžu bīskapi: Marsiļas arhibīskaps Žans Marks Aveline (Francija); Peters Okpaleke no Nigērijas; Manausas arhibīskaps Leonardo Ulrihs Steiners (Brazīlija); Goas arhibīskaps Felipe Neri Antonio Sabastiano Rosario Ferrao (Indija); Sandjego bīskaps Roberts Valters Mkelrijs (ASV); Dili arhibīskaps Virgilio Karmo da Silva (Austrumtimora); Komo bīskaps Oskars Kantoni (Itālija); Hajderabadas arhibīskaps Antonijs Pola (Indija); Braziljas arhibīskaps Paulo Cezars Kosta (Brazīlija); Va diecēzes bīskaps Ričards Kūja Bāvorbs (Gana); Singapūras arhibīskaps Viljams Sengs Čue; Asunsjonas arhibīskaps Adalberro Marinezs Flores (Paragvaja) un Ulanbatoras apustuliskais administrators bīskaps Džordžo Marengo (Mongolija).

Pārējie pieci bīskapi ir vecāki par astoņdesmit gadiem. Viņu vidū ir Kartagenas pensionētais arhibīskaps Horhe Enrike Žimenezs Karvahals (Kolumbija); Gentas pensionētais bīskaps Lukas Van Lojs (Beļģija); Kaljari pensionētais arhibīskaps Arrigo Miļjo (Itālija); teoloģijas profesors Džanfranko Girlanda (Itālija) un Svētā Pētera bazilikas kanoniķis Fortunato Frecca.

Visjaunākais kardināls-nomināts ir Mongolijā strādājošais itāļu misionārs, 48 gadus vecais bīskaps Džordžo Marengo. No 2020. gada viņš veic Ulanbatoras apustuliskā administratora pienākumus. Līdz šim visjaunākais kardināls bija Djundē Nzapalaings no Centrālāfrikas Republikas. Šobrīd viņam ir 55 gadi.

Vaticannews.va