Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Svētais Gars – mūsu garīgās dzīves dzinējspēks
06.06.2022 pl. 12:49
Svētā Gara nosūtīšanas svētkos Svētā Pētera bazilikā, Romā, notika Euharistijas svinības, kuras, klātesot pāvestam, vadīja Kardinālu kolēģijas dekāns, kardināls Džovanni Batista Re. Savukārt Francisks teica homīliju. Viņš atgādināja, ka Svētais Gars mums parāda, ar ko sākt, kādu ceļu iet un kā mums staigāt savas dzīves ceļos.

Svētais Gars mums palīdz uz visu paskatīties ar jaunu skatienu, ar paša Kristus skatienu – norādīja pāvests. Viņš mums parāda, ar ko sākt. Viņš atklāj, kāds ir mūsu garīgās dzīves izejas punkts. Un kāds tas ir? Atbilde atrodama Jēzus vārdos: “Ja jūs mani mīlat, jūs ievērosiet manu baušļus” (14, 15). Tāda ir Gara loģika. Mēs domājam, ka mīlestība sākas no mums, pateicoties tam, ka ievērojam baušļus, esam dievbijīgi un tml. Turpretī Gars atgādina, ka, ja visa pamatā nav mīlestības, tad nekam nav jēgas. Un šī mīlestība ir dāvana. Svētais Gars ir mūsu garīgās dzīves “dzinējspēks”.

Šajā kontekstā Francisks aicināja nevis koncentrēties uz savu negatīvo pieredzi vai negatīvajām atmiņām, kas mūs sasaista, bet ieklausīties Garā Mierinātājā, kurš dziedē mūsu atmiņas, kurš māca nevis izdzēst sliktās atmiņas, bet piepildīt tās ar Viņa klātbūtni. Svētais Gars īsteno šo dziedināšanas procesu, saraksta priekšgalā novietojot atmiņas par Dieva mīlestību, Viņa skatienu pār mums. Pateicoties tam, mēs varam samierināties ar pagātni un sākt atkal no jauna.

Turpinājumā pāvests norādīja, ka Svētais Gars ne tikai atklāj, ar ko sākt, bet arī parāda, kāds ir labākais ceļš, kuru mums jāiet. Svarīgi ir prast atšķirt Viņa balsi no ļaunā gara balss. Pēdējais pamudina mūs izmantot savu brīvību kā pašiem patīk, lai pēc tam iedēstītu mūsos vainas apziņu un liktu justies sakautiem. Turpretī Svētais Gars nekad neļauj mums palikt guļam zemē, vienmēr iedrošina un mierina mūs. Svētais Gars aicina mūs nekad nezaudēt paļāvību un vienmēr sākt no jauna – uzsvēra Francisks. Bez tam, Svētais Gars nav nekāds ideālists, Viņš ir ļoti konkrēts. Viņš grib, lai mēs koncentrējamies uz “šeit” un “tagad”. Ja ļaunais ieved mūs ilūziju un maldu cerību pasaulē, tad Svētais Gars mudina mīlēt šeit un tagad – nevis ideālo pasauli vai ideālo Baznīcu, bet tādu, kāda tā ir.

Visbeidzot, Svētais Gars atklāj, kā mums staigāt savus ceļus. Pāvests norādīja, ka Gars liek Baznīcai iziet, nepalikt stāvam uz vietas, bet iet un sludināt Evaņģēliju. Francisks mudināja uzmanīgi ieklausīties, lai sadzirdētu Svētā Gara mājienus, un katru dienu Viņu piesaukt.

Vaticannews.va