Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Prezentēta 10. Pasaules ģimeņu tikšanās
07.06.2022 pl. 21:03
Vatikānā notikusi Pasaules ģimeņu tikšanās prezentācija. Pasākums norisināsies Romā no 22. līdz 26. jūnijam. Pēc atklāšanas festivāla Pāvila VI zālē un triju dienu ilgā pastorālā kongresa, sestdienas, 25. jūnija, vakarā ģimenes pulcēsies Svētā Pētera laukumā, kur tiksies ar pāvestu Francisku un piedalīsies Svētajā Misē.

Pasaules ģimeņu saietā klātienē piedalīsies 2 tk. delegātu. Viņu vidū būs arī pārstāvji no Latvijas. Atšķirībā no iepriekšējām reizēm, šogad kongresa programmā tiek likts akcents nevis uz tīri akadēmiskiem teoloģiski-doktrināla satura referātiem, bet uz dalīšanos, klausīšanos un diskusiju starp tiem, kuri veic ģimeņu pastorālās aprūpes darbu. Piecu konferenču laikā uzstāsies aptuveni 90 dalībnieki.

Paneļdiskusiju galvenie temati būs sekojoši: laulāto pāru un priesteru līdzatbildība par pastorālo darbu vietējās Baznīcās; dažas konkrētas problēmas, ar kādām saskaras mūsdienu ģimenes; pāru sagatavošana laulības dzīvei; dažas “eksistenciālo perifēriju” situācijas pašās ģimenēs; formētāju sagatavošana; ģimene – “mājas Baznīca” un sinodalitāte; attiecības starp paaudzēm; laulāto mīlestība pārbaudījumos, nodevība, piedošana, ģimenes pavarda atstāšana. Kongresa laikā tiks runāts arī par tēvišķību un mātišķību, adopciju un atvērtību dzīvībai, kristīgās ģimenes misiju un digitālajiem izaicinājumiem, kā arī – garīgo līdzgaitniecību jaunas savienības izveidošanas gadījumos vai tur, kur viens no laulātajiem ir neticīgs.

Kongresa laikā paredzēti divi īpaši momenti – vakara pasākums Romas draudzēs piektdien, 24. jūnijā, par tematu “Ģimenes vienotība kā vienotības Baznīcā stils” un vienu stundu ilga Vissvētākā Sakramenta adorācija sestdienas rītā. Ceturtdienas un piektdienas rīts savukārt iesāksies ar kardināla Farela un kardināla De Donatis Svētā Pētera bazilikā celebrēto Svēto Misi.

Pasaules ģimeņu saietā piedalīsies pārstāvji no 120 pasaules valstīm, tai skaitā, Ukrainas. Viņu vidū būs gan Ukrainas grieķu-katoļu Baznīcas Sinodes delegāti, gan arī būs pārstāvēta latīņu rita Baznīca.

Grandiozais pasākums iesāksies trešdienas, 22. jūnija, vakarā ar Ģimeņu festivālu Pāvila VI zālē. Tam izvēlēts temats: “Ģimenes skaistums”. Gan festivāla, gan arī tikšanās kā tādas viens no mērķiem ir ģimenes kā aicinājuma atkal atklāšana. Runa ir par pieciem aspektiem: aicināti uz laulību, svētumu, piedošanu, pieņemšanu un brālību. Festivāla laikā liecinās kāda ģimene, kura nodeva ticību tālāk saviem bērniem un kuras viena meita nomira jauna, apvīta ar svētuma slavu; kāda cita ģimene, kas izgāja cauri nopietnai krīzei un piedzīvoja piedošanu un dziļu izlīgšanu; ģimene, kura pieņēma bēgļu ģimeni no Ukrainas, kā arī citas ģimenes un laulātie pāri. Šo iesākuma pasākumu ar savu mūziku kuplinās Itālijā slavenā grupa “Il Volo”. Tikšanās noslēgsies ar Marko Frizinas komponēto oficiālo himnu “We believe in love”, ko dziedās Romas diecēzes koris.

Kas attiecas uz praktisko pusi, ir izveidota speciāla lietotne, ko var lejupielādēt, ieejot Pasaules ģimeņu tikšanās oficiālajā interneta lapā romefamily2022.com. Tur var atrast materiālus no pāvesta Franciska enciklikas Amoris Laetitia un viņa katehēzēm, informāciju par pasākumiem diecēzē, kā arī doties virtuālā svētceļojumā pa četrām Romas bazilikām un Laterāna pili.

Pasaules ģimeņu tikšanās pasākumi tiks pārraidīti minētajā mājaslapā, Romas diecēzes YouTube, portālā VaticanNews, kā arī sociālajos tīklos. Atklāšanas festivālu, sestdienas vakara Svēto Misi un svētdien pāvesta vadīto “Angelus” lūgšanu Pasaules ģimeņu tikšanās noslēgumā pārraidīs arī televīzijas.

Vaticannews.va