Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests aicina veicināt dzimstību un stiprināt ģimeņu tīklus
13.06.2022 pl. 14:41
“Diemžēl, Eiropa, un jo īpaši Eiropas ģimenes, pārdzīvo traģisku un dramatisku brīdi kara Ukrainā dēļ,” teica pāvests, 10. jūnijā pieņemot audiencē Eiropas Katoļu ģimeņu apvienību federācijas locekļus.

Francisks atzīmēja, ka ģimenes atrodas pirmajās rindās, uzņemot bēgļus. Šai ziņā viņš īpaši izcēla Lietuvas, Polijas un Ungārijas devumu.

Uzrunā Eiropas Katoļu ģimeņu apvienību federācijai, kas šogad atzīmē 25 pastāvēšanas gadus, pāvests pieminēja, ka tā dara divkāršu darbu: iepazīstina ar ģimeņu balsi Eiropas institūcijas un strādā, lai veidotu ģimeņu tīklus visā kontinentā. “Šī misija pilnībā sakrīt ar sinodālo ceļu, ko ejam, lai Baznīca ģimenēm kļūtu vēl ģimeniskāka,” teica Francisks. Viņš pateicās par semināru, ko federācija ir sarīkojusi kopā ar Pontifikālo Laju, ģimenes un dzīvības dikastēriju, lai liecinātu par ģimenes skaistumu. Dažas dienas pirms Pasaules ģimeņu tikšanās tiek norādīts uz dzimstības samazināšanos Eiropā un jo īpaši Itālijā. Pāvests aicināja veicināt dzimstību un stiprināt ģimeņu tīklus. Tāpēc ir svarīgi, lai vietējās Baznīcas atveras laju un ģimeņu darbībai, kas pavada ģimenes.

 “Šodien dzīvojam ne tikai pārmaiņu laikmetā, bet arī laikmeta izmaiņās,” teica pāvests. Viņš atzīmēja, ka šīs izmaiņas var mazināt drosmi, bet ar Dieva žēlastību, esam aicināti strādāt ar cerību un uzticību kopā ar visu Baznīcu. Pastāv daudzi izaicinājumi un tie visi ir saistīti savā starpā. Piemēram, nav iespējams runāt par ilgspējīgu attīstību bez solidaritātes starp paaudzēm, un šī solidaritāte prasa līdzsvaru, kura tik ļoti trūkst mūsdienu Eiropā. Eiropa noveco, tajā dzimst maz bērnu, ģimenes politiku valstis ir atstājušas novārtā. Taču valstu uzdevums ir novērst šķēršļus, kas traucē dzimstībai un atzīt, ka ģimene ir kopējais labums, kurš ir jāatbalsta, un kurš nes pozitīvas dabiskas sekas visiem.

Bez tam, kā teikts Eiropas Katoļu ģimeņu apvienību federācijas rezolūcijā, “bērni nekad nedrīkst būt uzskatīti par atbildības trūkumu pret radīto un pret dabas resursiem. “Ekoloģisko seku” jēdzienu nedrīkst attiecināt uz bērniem, jo tie ir resurss, kas nepieciešams nākotnei. Tas, pret ko ir jānostājas, ir konsumisms un individuālisms”.

Uzrunas turpinājumā pāvests aicināja izvērst cīņu pret pornogrāfijas izplatību Internetā. Lai to apkarotu, kā būtiskus viņš minēja ģimeņu tīklus un sadarbību ar skolām un vietējām kopienām. Cilvēka cieņu apdraud arī aizvien lielāku izplatību guvusī svešu bērnu iznēsāšana, kur tiek izmantotas nabadzīgās sievietes, bet bērni tiek traktēti kā prece.

Pāvests atzīmēja, ka uz ģimeņu apvienību federāciju gulstas pienākums arī liecināt par vienotību un mieru, jo īpaši šai vēsturiskajā brīdī, kad apkārt pastāv daudzi draudi. Francisks pateicās par to, ka pēdējo piecu gadu laikā federācijā ir iekļautas 10 jaunas ģimeņu apvienības no četrām Eiropas zemēm, tai skaitā no Ukrainas.

Noslēgumā pāvests atzīmēja, ka Covid pandēmija ir izgaismojusi citu, apslēptāku pandēmiju, par kuru maz tiek runāts, un tā ir vientulība. Arī vientulības pretstats ir ģimeņu tīkli. Ģimenes jau pēc savas dabas kopā ar vietējām Baznīcām un to ganiem ir aicinātas neatstāt nevienu nopakaļ.

 “Tātad, centrā ir jāliek laulībā balstīta ģimene,” rezumēja pāvests. Viņš izcēla tās ģeneratīvo funkciju, kas ir vienreizēja un neatkārtojama. Francisks piebilda, ka ģimene ir svarīga nevis tāpēc, ka tā būtu kāda ideāla un perfekta vienība, vai ideoloģisks modelis, bet gan tāpēc, ka tā ir dabiska pirmo cilvēcisko attiecību vieta.

Vaticannews.va
Foto: Pāvests kopā ar Eiropas Katoļu ģimeņu apvienību federācijas locekļiem