Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Liecības

Kā ticību iemūžināt fotogrāfijā
04.09.2022 pl. 14:22
Ja fotogrāfijā ir iespējams iemūžināt ticību, tad kas ir tas, kas liek attēlā parādīt garīgās pieredzes spēku, kas spēj pārveidot cilvēka dzīvi? Profesionālais fotogrāfs Džefrijs Bruno (Jeffrey Bruno) dalās savā pieredzē.

Visticamāk, nebūs viena vienīga atbilde uz šo jautājumu. Varbūt notikums bijis tik daiļrunīgs un izteiksmīgs, ka viss, kas bija nepieciešams, bija nospiest fotoaparāta pogu. Vai varbūt vairāku faktoru sakritība (pareizais brīdis, gaisma, kadrējums, fokuss...) sanāca it kā nejauši, radot neaizmirstamu attēlu.

Taču, ja fotogrāfs nebeidz pārsteigt ar saviem izteiksmīgajiem, ticību attēlojošajiem attēliem, iespējams, viņam ir kāds triks, kā to panākt, un viņš labprāt ar to būtu gatavs padalīties. Tāds ir Džefrija Bruno, šo fantastisko fotogrāfiju autora, gadījums:


Foto: Jeffrey Bruno


Foto: Jeffrey Bruno

Viena no atbildes atslēgām ir tas, ka Džefs ir fotogrāfs tikai no tā laika, kad viņš kļuva ticīgs. Pirms viņš konvertējās katoļticībā, viņa dzīvei nebija nekādas saistības ar fotogrāfijas mākslu. Patiesībā, viņš bija mūziķis (viņam jau iepriekš bijusi “mākslinieka dvēsele”), un viņam bija diezgan labi panākumi. Tātad, fotogrāfa mākslinieciskajai jūtībai ir būtiska nozīme, vismaz viņa gadījumā. Viņaprāt, viss mainās, kad fotogrāfs saprot, kas notiek ap viņu.

“Tas, ko jūs redzat fotogrāfijā, ir tas, ko redzu es: ticīgs cilvēks, Jēzus starp ļaudīm, kāds, kurš saņem Kristus Miesu un Asinis,” viņš paskaidro. “Kad es fotografēju, es nododu vēsti: tas nav cilvēks, kurš vienkārši salicis rokas, bet gan kāds, kurš ir komūnijā ar Kristu.”

Džefrijam Bruno fotografēšana ir misija, kurai viņš pievērsies pēc sastapšanās ar Dievu, un viņš vēlas, lai arī citi varētu Viņu atklāt un iepazīt.

“Kad es atklāju, ka Dievs ir īsts, viss mainījās,” viņš atceras. “Es centos uzzināt par Viņu vairāk. Es meklēju [informāciju] internetā, bet tolaik tas bija ļoti primitīvs, neattīstīts. Tīmekļa vietnes bija briesmīgas, un es nevarēju atrast attēlus, tāpēc es ņēmu rokās savu fotokameru un kļuvu par fotogrāfu.”


Foto: Jeffrey Bruno


Foto: Jeffrey Bruno

“Tas ir interesants ceļš,” viņš saka. “Esmu ļoti laimīgs, jo varu doties uz tādām vietām, kur ir ticīgi cilvēki; satikšanās ar viņiem liek augt manis paša ticībai. Ticība ir tik liela, un Dievs ir tik bezgalīgs, ka tu nekad nevari beigt to atklāt.”

“Būdams ticīgs cilvēks un paļaujoties uz Dievu, mans mērķis, kad dodos atspoguļot ticības notikumu, ir parādīt, kā izskatās cilvēki, kuriem ir ticība,” viņš saka, “parādīt tiem, kuri nav tādi.”

“Kad eju uz Svēto Misi un publicēju bildes sociālajos tīklos, cilvēki, kas ir ārpusē, it kā nonāk iekšpusē,” viņš piebilst.

“Ja jūsu ticība ir garlaicīga, kaut kas ir nepareizi,” viņš apcer. “Dievs nebeidz mūs pārsteigt; ja jūs Viņu meklējat, jūs Viņu atradīsiet.”

Pateicoties mākslinieciskajai darbībai (mūzikai, fotogrāfēšanai), Džefrijs Bruno ir pārliecināts, ka radošums ir dāvana, neticama dāvana, kas ļauj kaut ko radīt. “Jūs turpināt Radīšanas procesu,” viņš paskaidro ar mirdzošām acīm un rāmu smaidu sejā. “Tas nav īsti darbs. Dažreiz tas ir grūti, bet tas vienkārši ir aicinājums.”

Aleteia.org