Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Kodolkara draudu laikā pāvests aicina mācīties no vēstures
10.10.2022 pl. 15:17
Svētdien, uzrunā pirms lūgšanas “Kunga eņģelis”, pāvests, noraizējies par kodolkara draudu saasināšanos, aicināja mācīties no pagātnes, lai veicinātu mieru. Francisks lūdzās par Taizemē bērnudārzā notikušā slaktiņa upuriem.

“Kāpēc nemācīties no vēstures?” jautāja pāvests, runājot par to, kas notika pirms 60 gadiem, Vatikāna II koncila laikā, kad “Kubas raķešu krīzes” jeb 13 dienu ilgās konfrontācijas starp PSRS un ASV laikā pasaule atradās uz kodolkara sliekšņa.

“Kas attiecas uz koncila sākumu pirms 60 gadiem,” sacīja Francisks, “mēs nevaram aizmirst kodolkara briesmas, kas tieši toreiz apdraudēja pasauli. Kāpēc nemācīties no vēstures? Arī tajā laikā notika konflikti un lieli saspīlējumi, bet tomēr tika izvēlēts miera ceļš. Bībelē ir rakstīts: «Tā saka Kungs: stājaties uz ceļiem un raugāt un vaicājiet pēc tiem senajiem ceļiem, kurš tas labais ceļš, un staigājiet pa to, tad jūs atradīsiet dusu savai dvēselei» (Jer 6, 16)”.

Īsi pirms tam Svētais tēvs pastāstīja, ka šajā dienā Fabriano pilsētā, kas atrodas Markes reģionā, Itālijā, tiek pasludināta par svētīgu kapucīnu klarišu māsa Marija Kostance Panasa. Viņa Fabriano klosterī dzīvoja no 1917. līdz 1963. gadam, kad pārkāpa mūžības slieksni. Jaunā svētīgā uzņēma visus, kuri klauvēja pie klostera durvīm, piepildot viņus ar mieru un paļāvību. Pēdējos dzīves gados, būdama smagi slima, viņa upurēja savas ciešanas par Vatikāna II koncilu. Francisks atgādināja, ka 11. oktobrī apritēs koncila atklāšanas atceres 60. gadskārta, un lūdzās, lai svētīgā Marija Kostance palīdz mums vienmēr paļauties uz Dievu un būt atvērtiem pret savu tuvāko.

Uzrunā pāvests apliecināja, ka lūdzas par pirms trim dienām Taizemē pastrādātā “neprātīgā vardarbības akta” upuriem. “Es ar aizkustinājumu uzticu dzīvības Tēvam jo īpaši mazos bērnus un viņu ģimenes”, sacīja Svētais tēvs.

Uatajsavanas pilsētā, kas atrodas aptuveni 400 kilometru attālumā no Taizemes galvaspilsētas Bangkokas, kāds bijušais policists iegāja bērnudārzā un nogalināja 35 cilvēkus, kuru vidū bija 24 bērni. Slaktiņa vietā šobrīd gulst ziedi.

Noslēgumā Francisks aicināja Svētā Pētera laukumā klātesošos, kuri tikko bija piedalījušies viņa vadītajās divu svētīgo kanonizācijas svinībās, un visas pasaules ticīgos griezties pie Jaunavas Marijas, lai viņa palīdz, sekojot svēto paraugam, būt Evaņģēlija lieciniekiem.

Vaticannews.va
Foto: Unsplash.com/Greg Rakozy